Egyosztálynyival kevesebb diák
Szerző: Turbók Attila (08.06. 16:58)

Kapuváron egyosztálynyival kevesebb az elsős, Rábakecölben pedig szeptembertől már nem nyit ki a helyi iskola. Most végzik az intézményi felújításokat.

A Rábaköz iskoláiban a napokban is tartanak a felújítások. Tizenkétmillió forintos pályázatból újítják fel a Kapuvári kistérség több vidéki intézményét. A veszkényi, vitnyédi és osli önkormányzat egy-egy millió forinttal járul hozzá a pályázati forrásokhoz. Utóbbi településen például a tetőszerkezetet cserélik és a vizesblokkokban is kisebb átalakításokat végeznek. Osliban 22, Veszkényben 35, Vitnyéden 26 alsós kezdi a tanévet a helyi tagiskolákban. A Kapuvári Térségi Általános Iskola (KTI) tagintézményei közül Himodon 17, Babóton 16, Szárföldön 23, a főintézményben, Kapuváron pedig 264 alsós diák (elsőtől negyedik osztályig) kezdi az új tanévet. A KTI-ben 366 felsőssel, összesen 769 diákkal számolnak a jövő hónaptól. Harmath Lajos intézményvezető megjegyezte, a szeptemberi kezdő létszám éppen egyosztálynyi gyermekkel kevesebb a tavalyinál. – Ez indokolta a kismértékű leépítést is a pedagógusok között – mondta az igazgató.

Nyári felújítások – Jelenleg vizesblokkokat alakítanak ki a kapuvári Pátzayban.
Nyári felújítások – Jelenleg vizesblokkokat alakítanak ki a kapuvári Pátzayban.


A tanévkezdetet a Széchenyitagiskola felújítása is megelőzi, ahol orvosi szobát alakítanak ki, a konyhába vásárolnak berendezéseket és az aulát festik. A költségek meghaladják az 1,2 millió forintot. Hasonló nagyságrendből, 1,6 millióból újítják fel a KTI másik tagiskoláját, a Pátzayt is, ahol a nagyobb munkák a tornateremben és kiszolgálóhelyiségekben folynak. Itt szinte teljesen új vizesblokkokat alakítanak ki, valamint lábazatot is javítanak.

A mihályi mikrotérségi iskolában a teljes vízvezetékrendszer rekonstrukcióját végzik. Ezenkívül a szociális helyiségek nyílászáróit cserélik. Új bejáratot kapott a főépület, ahol az alsó folyosó falait burkolják, az emeletet pedig lefestik. A munka várhatóan augusztus végéig tart és 15 millió forintba kerül, melyből 11 milliót pályázaton nyert a községháza, a többit saját erőből állják. A szeptemberi tanévet 18 elsős kezdi meg Mihályiban.

A beledi Mikrotérségi Általános Művelődési Központ általános iskolája két osztályába 38 elsőst írattak be az új tanévre. Tizenhétmilliós felújítás zajlik éppen az intézményben, melyből 14-et pályázaton nyertek, a maradékot önerőből fedezik. A rendes karbantartás mellett nyílászárókat cserélnek a beledi iskolában.

Nem tudott új elsősökről beszámolni Tuba Erik rábakecöli polgármester. – Négy évfolyamon kilenc gyermekkel kezdtünk volna, ami alatta marad a minimális létszámnak – mondta a település fiatal vezetője. Sajnálattal közölte portálunkkal, hogy ezért meg is szűnik a tanítás a Rábaköz legdélebbi településén, az épületet pályázati forrásból más módon hasznosítják. – Ám ha minden szülő helyben taníttatná csemetéjét, nem lett volna még három évig ilyen problémánk – jegyezte meg keserűen Tuba Erik.

 

Forrás: kisalfold.hu