Négy Gy?r–Sopron megyei útszakasz felújítása kezd?dik meg uniós forrásból
Szerző: (04.14. 01:32)

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Négy Győr–Sopron megyei útszakasz felújítása kezdődik meg uniós forrásból

Összesen négy alsóbb rendű útszakasz felújítása indult meg Győr-Sopron megyében a Nyugat-dunántúli Operatív Program (NyDOP) forrásaiból. A felújítások Sopron városa mellett elsősorban kistelepülések, Egyed, Fertőd, Hövej, Babót és Rábakecöl lakosainak mindennapjaiba hoznak majd érzékelhető változást. Az érintettek száma mintegy 63 ezer fő. A négy útszakasz összes hossza 13,2 kilométer, a munkálatokat teljes egészében európai uniós forrásból finanszírozzák, megközelítőleg 685 millió forintos költséggel.

Az alsóbb rendű – négy és öt számjegyű – közutak NyDOP által finanszírozott 2008-2009-es felújítási programját a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezeli projektgazdaként. A most induló projekt esetében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a munkálatok kivitelezésére szabályos közbeszerzési eljárás keretében a Magyar Aszfalt Kft.-t és a Colas Építő Zrt.-t választotta ki még az ősszel. A munkálatok a tél elmúltával ténylegesen most indulhattak meg.

A felújítások fő elemei minden esetben az aszfaltburkolat megerősítése – néhány esetben a pályaszerkezet teljes cseréje –, az árkok kitisztítása, illetve a vízelvezetés biztosítása, továbbá az autóbuszöblök felújítása, a műtárgyak karbantartása, valamint a padkák rendezése.

A 83-as és 86-os számú főutat összekötő 8419-es út Egyed településen átmenő 1,65 kilométeres szakaszának felújítása azért vált esedékessé, mert a község területén zajló közműépítés a burkolatot erősen szétszabdalta. A pályaszerkezet teljes cseréjére sor kerül, és egy buszöböl-pár is megújul.

A 8518-as út a 85-ös számú főúttól Fertőendréd településen keresztül biztosít kapcsolatot Sopronnal, felfűzve ezzel a Fertő tó partján lévő településeket, érintve Fertőd műemléki jelentőségű Eszterházy-kastélyát is. Az út felújítandó szakasza Fertődön található. A buszöblök mellett a várakozósáv felújítását is elvégezik, valamint az érintett csomópontokban kisebb korrekciókkal teszik kedvezőbbé a forgalom áramlását. A munkálatok a Fertő-tó körüli, méltán népszerű osztrák–magyar kerékpárutat is érintik a csomóponti átvezetések biztonságosabbá tételével.

A 8611-es út Celldömölk és Kapuvár között biztosítja a kapcsolatot, a 85-ös számú főúttól kiindulva, a 86-os számú főút keresztezésével. A felújítás az út két szakaszát is érinti: egyrészt a höveji és babóti elágazások közötti szakaszt, másrészt a 86-os számú főút és a megyehatár közötti szakaszt, ez utóbbin belül Rábakecöl település átkelési szakaszát. Ezeken az útszakaszokon a burkolatok állapota nagymértékben tönkrement, kátyús. Egyes szakaszokon teljes pályaszerkezet-cserét kell végezni. Rábakecöl településen a jelenlegi burkolatot felújítják. Itt egy pár autóbuszöböl is található, s az egyik öböl burkolata teljes átépítést igényel. A szakaszon több jelentős műtárgy van (pl. Rába-híd), és a kisebb műtárgyak felújítására – szalagkorlát kialakítása, korlátfestés, betonvédelem stb. – is sor kerül.

Tuba Erik, a kistelepülés polgármestere elmondta: Jóllehet az útfenntartó szakemberei évről évre befoltozzák a kátyúkat, az útszakasz már nagyon megérett a felújításra, az Európai Unió által biztosított forrás egy régóta húzódó ügy végére tesz pontot. A helyi vezető kifejezte reményét, miszerint a közlekedés könnyebbé válása mellett “a kivitelező keze nyomán a falukép is megszépül, utóvégre Rábakecöl főutcájáról van szó”.

A 86107-es út felújításra tervezett szakasza Sopron városában a Csengery út egy része. (A Csengery út felújításának egy üteme már korábban elkészült.) Az útszakasz burkolata leromlott. A felújítás során egy pár autóbuszöblöt, 17 parkolóhelyet, valamint az egyik csomópontban gyalogos középszigetet alakítanak ki. A felújítás eredményeként a szakaszon lényegesen kedvezőbbé válnak a közlekedés feltételei, a forgalomcsillapítás és a keresztmetszeti szabályozás következtében csökken a járművek sebessége, és a parkolás is szabályozottabbá válik.

“Ennek a projektnek a keretében 685 millió forintot fordíthatunk uniós forrásból arra, hogy 13,2 kilométernyi alsóbb rendű úton európai színvonalon közlekedhessenek a Győr–Moson–Sopron megyeiek – mondta el László Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. – Ausztria közelsége az itt élőket időről időre emlékezteti történelmi elmaradásunkra. Bízom benne, hogy az ilyen és ehhez hasonló kis lépések egyre közelebb visznek célunkhoz” – fejezte ki reményét a vezérigazgató.

A tavasz és a nyár folyamán a Nyugat-Dunántúli régióban, vagyis Győr-Sopron, Vas és Zala megyében öt projekt keretében összesen 58,9 kilométeren újulnak meg az alsóbb rendű utak európai uniós társfinanszírozással.

 

További információ

Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Tel.: 06-1-819-9144

E-mail: kommunikacio@kozut.hu

Weboldal: www.kozut.hu