Négyszázezer forint a letelepül?knek
Szerző: Turbók Attila (03.25. 18:25)

A rábakecöli önkormányzat a térség vélhetően legnagyobb letelepedési segélye után egyéb kedvezményekkel is segíti a beköltözőket.

– Tudomásom szerint a Rábaközben a legnagyobb, négyszázezer forintos letelepedési támogatást nyújtjuk, ám ezenfelül kiskorú gyermekenként további húszezer forintos támogatásban részesülnek azok, akik hosszú távon Rábakecölben képzelik el jövőjüket – mondta a település polgármestere. Tuba Erik hozzátette: egyéb kedvezményeket is adnak a település reménybeli új lakóinak, eszerint a beköltözők öt évig mentesülnek a kommunális adó megfizetése alól.

– Bár még az év elején járunk, de idén már két támogatást ítélt oda a képviselő-testület és további kettő letelepedési szándékról van tudomásom – tette hozzá a polgármester. Hangsúlyozta: a legutóbbi testületi ülésen újabb beköltözést ösztönző rendeletmódosítást fogadott el a testület. – A 2009. november 30. napjáig Rábakecölben állandó lakcímet létesítő személy hulladékszállítási díját öt évre átvállalja az önkormányzat.

Varga Gréta édesanyjával: A februárban született kislány után megkapták a támogatást.
Varga Gréta édesanyjával: A februárban született kislány után megkapták a támogatást.


A pénzbeli támogatásokon felül telket egyforintos áron kínálnak az építkezőknek, önkormányzati tulajdonú családi házba pedig stabil háttérrel rendelkező gyermekes családot várnak.

– Nemcsak a letelepedőket, a családalapítókat is segítjük, így minden születendő gyermek után – tudomásom szerint térségünkben csak mi – tizenötezer forint támogatást nyújtunk. Ezt hosszú távú letelepedési szándék esetén további százezer forinttal toldjuk meg – közölte Tuba Erik. Tájékoztatása szerint idén két újszülött érkezett eddig és további öt „gólya köröz a község felett".

– Utoljára 2002-ben született ennyi gyermek, mint csak ez idáig – mondta. Ha a ma ismert támogatási igények realizálódnak, akkor az e célokra tervezett keretük (letelepedési és szülési összesen 2,3 millió forint, a költségvetés 2,6 százaléka) már az első félévben kimerül. – Ennek ellenére bízom benne, hogy újabb letelepedés, valamint gyermekszületés miatt szükségessé válik még költségvetésünk átcsoportosítása. Ez hosszú távon mindenképpen megtérülő befektetés – jelentette ki Rábakecöl polgármestere.

Forrás: Kisalföld