Felhasználó:
Jelszó:


Dokumentumtár

Ügyfélfogadás

Elérhetőségek

Rendeletek

Helyi adó rendeletek

Képviselő-testület ülései

Soós Imre Kulturális Központ

Rábakecöli könyvtári katalógus

2018. évi szolgáltatási díjak

Készülékárlista flottatagoknak (dolgozói és flotta számlás előfizetés)

Eseménynaptár

Álláslehetőségek

Pályázatok

Hírlevél


Pályázati közlemények


IDŐJÁRÁS

A Kapuvár-Beledi Kistérség települései:

Babót   Beled   Cirák   Dénesfa   Edve   Gyóró   Himód   Hövej   Kapuvár   Kisfalud   Mihályi   Osli   Szárföld   Vadosfa   Vásárosfalu   Veszkény   Vitnyéd  

Rábakecöl
ÖNKORMÁNYZATA
2021. október 27. 21:20 Ma Szabina napja van.
Kezdőlapnak | Linkküldés | Kedvencek közé | Oldaltérkép

Hírek

A helyi eseményekről készített tudósítások leadhatóak a polgarmester@rabakecol.hu címen.

A kis település nem feltétlenül jelent alacsony színvonalú iskolai képzést   A nyugdíjasok színes hétköznapjai   Ismerjék meg az óvodások a népi játékokat   A Bábi néni kincsesháza az alkotás és a közösségépítés példája   "Nem szabad feladni, ha félek is, előremegyek"   "Ha nagyanyáink játékai beszélni tudnának..."   Összefogott a település   Fél évszázad a rábakecöli csapatért   Közösségi térré alakítják az egykori iskolát Rábakecölön   A lakosság is csinosítja Rábakecölt   Megújult a Rába-híd Rábakecölnél   1Turisztikai fejlesztések   Megyei elismerések államalapítónk ünnepén   100 éve született Soós Imre   Egyosztálynyival kevesebb diák   Erősödik Rábakecöl megtartóereje   Sikert aratott az egészségnap   Véget ért a 2009/2010-es megyei II. osztályú labdarúgó bajnokság   48 milliót nyert Rábakecöl közösségi központra   Kistérségi tűzoltóverseny Vitnyéden 23 csapattal   Közösségi busszal gyarapodunk   Csődbe vitték az iskolákat   Made in Hungária Kecölben   Naptárba festi a megye templomait   Kovács Gergő döntött - kritika   Bajnok lett és feljebb lépett a Rábakecöl   Három éve - Kinőtték Bábi néni kincsesházát   Díjazzák is a helyiek összefogását   Kézművestábor a kincsesházban   Made in Hungária a falunapon   Európai színvonalú mellékutak Győr-Moson-Sopronban   Falunap 2009   Központi Háziorvosi Ügyelet   Alapítványként támogatnák a diákokat   `Szülők´ az iskola ellen?   Négy Győr–Sopron megyei útszakasz felújítása kezdődik meg uniós forrásból   Négyszázezer forint a letelepülőknek   A falu kezében van az alsó tagozat jövője   Falukarácsony   Több fogyott munkásruhából   A falvak mind világhálóra vágynak   Kétmillió forint a civil szerveződésekre   Húszmilliós hiányból tízmilliós többlet   Mesterségek Napjai Rábakecöl kincsesházában   Családmesék: Varga és Varga együtt irányít    Észak és Dél tűzoltóverseny   Az iskolával nyertek, a beköltözőkkel nem   Rábakecöl duplájára emelte a letelepedési segélyt   Ötven- helyett tizenötmillióból   Az életet meg kell becsülni...   Hiányból többlet lett   Ünnepváró mívestalálkozó   Huszonöt órás vetélkedő   Megtakarítás a költségvetésben   A japán vendég is fonta a kosarat   Maradnak a kisiskolák két településen   Adventi míves találkozó Rábakecölön   Rotary adomány a kincsesháznak
Hírek Archívum Keresés
Ilyenek vagyunk: Mátyás szerelme is Rábakecölben élt
 
Szerző: Tuba Erik (08.12. 16:49)
 

A honfoglalástól Mátyás királyig vagy a Nádasdyakig terjednek Rábakecöl történelmi hagyományai. Napjainkban egyedi, ifjúsági programjairól híres a dél-rábaközi kistelepülés.

Szerteágazó történelmi hagyományokkal rendelkezik a Kapuvári járás legdélebbi települése, Rábakecöl. Régen a Rábaköz Nyírségének is nevezett kisközség napjainkban fiatal polgármestere mellett fiatalos programjairól, évtizedes kézművesközpontjáról híresült el.

Pont utóbbit választották vezető szlogenjüknek a kecöli fiatalok: „Kecölben nem kell mélyre ásni a kincsekért, Bábi néni kincsesháza kincset ér." Ahogy a kézművesközpontot nevezik, „Bábi néni kincsesháza" egy alapítvány által működtetett családi ház, ahol a kézművesség iránt érdeklődők nyaranta megtalálják egymást és tanulják a régi mesterségek fogásait.

Szerteágazó történelmi hagyományaik nyomait a Rába-part töltése is viseli, melyet itt Eszterúnak hívnak. A hagyomány szerint náluk élt Mátyás király szerelme, akit Eszternek hívtak. Ez a szerelem beteljesületlen volt, aminek következménye az lett, hogy a lány bánatában a folyóba vetette magát. Mátyás király kiment az említett folyóhoz és
kiabálni kezdett: „Eszter óóó óóó", ebből időközben alakult ki az Eszterú kifejezés.
A „Csak egyszer vagyunk fiatalok, aztán más mentséget kell keresni" szlogennel a község egykori ifjúsági klubjára és napjaink zajló közösségi életére utalnak a rábakecöliek, akik évente fejtörőket és más egyéb ifjúsági programokat szerveznek a helyiek részére. A település honfoglalás kori eredetére a Kecöl (régebben Keczöl) név utal, mely a honfoglaló Keszi törzset jelölte.

A község híres régi úszó malmairól, és a monda szerint Nádasdy lánya is itt szenvedett lovasbalesetet. A községet emlegetik a Zimmer Feri című filmben és jegyzik a nemzeti galériában is.

A faluban a helyi óvodások tánca mellett veszik ki a májusfát és Rábaköz-szerte nevezetes a tavaszi, kecöli hóvirágszőnyeg. A helyi férfiak áldozatos munkájával állították meg ötven éve a Rába árvizét, mely miatt akkoriban Fertő- szentmiklósra telepítették ki a falu lakosságát.
   

Forrás: kisalfold.hu

További érdekességek a településről:

A Zimmer Feri filmek kecöli közvetlen linkeji:

https://youtu.be/UPQKq6aEK1c?t=626

https://youtu.be/aGfQMF7vLpQ?t=658

Borjús Jóska bácsi a kecöli erdőben ejtette el azt a szarvasbikát, melynek agancsát kiállították Bulgáriában a Nemzetközi kiállításon 1981-ben.

A Magyar Nemzeti Galériában is helyet kaptunk Korb Erzsébet 1923-ban készült  „Rábakecöli táj” című festői tájrajza által.

Az uradalom idején a sör gyártásához a "Komlós kertben" termesztették a komlót. Később szolgált csak lakóhelyként ez a településrész.

Valaha a kecöli erdő híres volt a sertések makkoltatásáról - Az erdőben a sertésekkel kerestették meg a lehullott makkokat.

A rábakecöli szárnyaslándzsák középkori leleteink - A rábakecöli határban, az egykor báró Rummerskirchen bérelte földön 1896-ban két szárnyaslándzsát szántottak ki. A báró a fegyvereket gróf Cziráky Bélánénak ajándékozta, aki báró Miske Kálmánnak engedélyezte azok közzétételét.

A Liberatorok fekete napja - 1944 aug. 22-én Sopron megyében két Liberátor zuhant le Rábakecölnél és Rábasebesnél. Hat amerikai pilóta a rábakecöli temetőben nyugszik, a hősi síron külön kőtábla őrzi a Rábakecölben lezuhant amerikai pilóták emlékét. A B–24 Liberator a második világháborúban alkalmazott amerikai hadászati nehézbombázó repülőgép volt, melyet a Consolidated Aircraft fejlesztett ki és gyártatott az Amerikai Hadsereg Légiereje számára. A Liberator nevet a brit légierőben kapta.

Női kórusunk a Napsugár Nyugdíjas Klub, akik a környékbeli rendezvények gyakori fellépői és vendégei. Férfi kórusunk az egyházi életet színesíti és gyakran tartanak nótaesteket.

A lánglovagok faluja - Rábakecöl tűzoltóinak sorában sok korosztály képviselője megfordult már a 10 évestől a 60-ig. Minden évben megjelenünk a térségi tűzoltóversenyen, általában 3-3 korosztályokban és nemekben megoszló csapattal, így a legaktívabb résztvevő Rábakecöl.

Nálunk még Jászai Joli néni is hintóra szállt.

Több, mint félévszázados némafilmünk van Rábakecölről.

Piller gödör elnevezése - Az eleve alacsonyan fekvő, s ezáltal sokáig települési vízgyűjtőként funkcionált területen eredetileg agyagot bányásztak. Egy Piller nevű gazda földje volt a terület.

Mintegy 200 elszármazott Kanadához köt rábakecöli szálakat.

Évente egyszer szentmisét mondunk a legendánkért - A terület a Nádasdy család birtoka volt. Történt egyszer, hogy a gróf leánya errefelé lovagolt. A lovaglás szerencsétlenül végződött, mert a ló megvadulva ledobta a lányt, aki belehalt sérüléseibe. Gróf Nádasdy kápolnát építtetett emlékül és a lánya lelki üdvére.

Kapcsolódó anyag:

Ilyenek vagyunk - Rábakecöl is csatlakozott a kampányhozCikk látogatottság: 1695
Nyomtatható verzió

 Ajánló

 
Eseménynaptár   Hírlevél   Álláslehetőségek   Támogatások   Ingatlanpiac   Pályázatok   Képtár/Filmtár  

 

Veszélyhelyzet hírei

TOP-1.4.1-19-GM1-2019-00029

EFOP-1.5.2-16-2017-00023

Mindenszentek ünnepi mise és síremlékáldás

Hirdetmény szociális tüzifa támogatásról

Pályázati felhívás busz értékesítésére

Egészségnap

Idösek Napja

Nyárbúcsúztató kemencézés

Autómentes nap nyereményjáték sorsolás

Képviselö-testület ülése

Álláshirdetések

Családi délután

Bursa Hungarica pályázat

Támogatás nyugdíjasoknak

Agrárhírek

Tüzgyújtás szabályai

Igényfelmérés új könyvek beszerzéséhez

Önkormányzati pályázati hírek

Tündérkerti szalonnasütö, bográcsozó

Temetöhasználat

Elindultak a közösségi események

Vöröskereszt tagdíjak

Adófizetési, bevallási kötelezettségek

BESZK hírek

Tájékoztató tüzvédelmi szabályokról

Illegális hulladéklerakás

TAO támogatás a Rábakecöli SE-nek

Csapdapark

Igényelhetö ellátási formák

Hibabejelentö telefonszámok

Tájékoztatás az adóügyeket érintö változásokról

Vérvétel

Sintér

Tájékoztatás edényazonosító matricákról

Útjaink védelmében

Felhívás

Aranyat terem a föld

Minibölcsöde alapköletétel

Horgász Egyesület müködése

Humanitárius település

Ingyenes Wifi

Támogatott civil szervezetek

Pályázat átereszek felújítására

Elektronikus recept meghatalmazással

Képi emlékek gyüjtése

Fúrt kutak engedélyezése

Szabadtéri tüzgyújtás

TAO támogatás a Rábakecöli SE-nek

ÖTE hírei

Kaszálások és ágazások

Új könyvek a könyvtárban

XIII. Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Karácsonyi szolgálatban

Tündérkert karácsonyfája

Öszbúcsúztató programok

Felhívás

Zöldterület karbantartásához szükséges eszközök beszerzése

Óvoda konyha felújítása

Kommunális adó

TAO támogatás

Kézilabda mérközésen jártunk

Véradó ünnepség

Esztergomban táboroztunk

Cikluszáró röviden

Egészségnap 2019

Tündérkert játszótér

Példával jár elöl a településszépítésben

Járdák menti ágazás

Tájékoztató kéményseprésről
Játszótér

Nyári napközis tábor

Lakossági tájékoztató

Halloween party

50 éves osztálytalálkozó

Családi délután

Horgászkártya

Tökfesztiválon jártunk

Jubileumi ünnepség

Egészségnap

Ügyfélfogadási rend változása

Tudnivalók kéményseprésröl

TAO támogatás a Rábakecöli SE-nek

Humanitárius település lett Rábakecöl

Vállalkozásfejlesztö és Munkahelyteremtö támogatás

NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA

Újjáépül a jobbágyfalvi Tündér Ilona völgy

Online könyvtári katalógus

Bünmegelözési hírlevél

X. Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Szavalóverseny

Adventi rendezvények

Fiókgyógyszertár nyitva tartása

Tájékoztatás KCR-ről

Elhallgatott történelem

Elektronikai hulladék- és papírgyüjtés

Bírságolnak is, ha kell...

Hősi emlékmű felújítása

Nyárbúcsúztató

Ügysegéd ügyfélfogadási rendje

Használtkönyv börze

Változik a szelektív hulladékgyüjtés

Segítenek emlékezni a jövö nemzedéknek

A játszótér és a tündérkert története

Civil Bál

Középkori kalandozások Pápocon

Szakmai Nap Rábakecölben

Kecölben nem kémkedik a KGB

Videotár: Májusfaállítás

Szabadtéri tüzek megelőzése

VI. Kvíz Party

Járdák állagmegóvása

Közlemény

Mozgalmas ösz a Napsugárnál

Felhívás ebtartóknak

Az elmúlt hónap eseményeiből

VIII. Rába partiak partija

Cry Free tábor Rábakecölön

Tizedszer Rábakecölben

Mátyás szerelme is Rábakecölben élt

Szelektív hulladékgyűjtők...

Körzeti megbízott fogadóórája

Hatalmas harcsák...

Polgári védelmi gyakorlatot tartottak

Munka és szórakozás Jobbágyfalván

Mezőgazdasági tevékenységek...

Közlemény

Hulladéklerakás és tűzgyújtás


 Legfrissebb