Felhasználó:
Jelszó:


Dokumentumtár

Ügyfélfogadás

Elérhetőségek

Rendeletek

Helyi adó rendeletek

Képviselő-testület ülései

Soós Imre Kulturális Központ

Rábakecöli könyvtári katalógus

2018. évi szolgáltatási díjak

Készülékárlista flottatagoknak (dolgozói és flotta számlás előfizetés)

Eseménynaptár

Álláslehetőségek

Pályázatok

Hírlevél

Veszélyhelyzet Archívum


Pályázati közlemények


IDŐJÁRÁS

A Kapuvár-Beledi Kistérség települései:

Babót   Beled   Cirák   Dénesfa   Edve   Gyóró   Himód   Hövej   Kapuvár   Kisfalud   Mihályi   Osli   Szárföld   Vadosfa   Vásárosfalu   Veszkény   Vitnyéd  

Rábakecöl
ÖNKORMÁNYZATA
2024. június 19. 11:31 Ma Gyárfás napja van.
Kezdőlapnak | Linkküldés | Kedvencek közé | Oldaltérkép

Hírek

A helyi eseményekről készített tudósítások leadhatóak a polgarmester@rabakecol.hu címen.

A kis település nem feltétlenül jelent alacsony színvonalú iskolai képzést   A nyugdíjasok színes hétköznapjai   Ismerjék meg az óvodások a népi játékokat   A Bábi néni kincsesháza az alkotás és a közösségépítés példája   "Nem szabad feladni, ha félek is, előremegyek"   "Ha nagyanyáink játékai beszélni tudnának..."   Összefogott a település   Fél évszázad a rábakecöli csapatért   Közösségi térré alakítják az egykori iskolát Rábakecölön   A lakosság is csinosítja Rábakecölt   Megújult a Rába-híd Rábakecölnél   1Turisztikai fejlesztések   Megyei elismerések államalapítónk ünnepén   100 éve született Soós Imre   Egyosztálynyival kevesebb diák   Erősödik Rábakecöl megtartóereje   Sikert aratott az egészségnap   Véget ért a 2009/2010-es megyei II. osztályú labdarúgó bajnokság   48 milliót nyert Rábakecöl közösségi központra   Kistérségi tűzoltóverseny Vitnyéden 23 csapattal   Közösségi busszal gyarapodunk   Csődbe vitték az iskolákat   Made in Hungária Kecölben   Naptárba festi a megye templomait   Kovács Gergő döntött - kritika   Bajnok lett és feljebb lépett a Rábakecöl   Három éve - Kinőtték Bábi néni kincsesházát   Díjazzák is a helyiek összefogását   Kézművestábor a kincsesházban   Made in Hungária a falunapon   Európai színvonalú mellékutak Győr-Moson-Sopronban   Falunap 2009   Központi Háziorvosi Ügyelet   Alapítványként támogatnák a diákokat   `Szülők´ az iskola ellen?   Négy Győr–Sopron megyei útszakasz felújítása kezdődik meg uniós forrásból   Négyszázezer forint a letelepülőknek   A falu kezében van az alsó tagozat jövője   Falukarácsony   Több fogyott munkásruhából   A falvak mind világhálóra vágynak   Kétmillió forint a civil szerveződésekre   Húszmilliós hiányból tízmilliós többlet   Mesterségek Napjai Rábakecöl kincsesházában   Családmesék: Varga és Varga együtt irányít    Észak és Dél tűzoltóverseny   Az iskolával nyertek, a beköltözőkkel nem   Rábakecöl duplájára emelte a letelepedési segélyt   Ötven- helyett tizenötmillióból   Az életet meg kell becsülni...   Hiányból többlet lett   Ünnepváró mívestalálkozó   Huszonöt órás vetélkedő   Megtakarítás a költségvetésben   A japán vendég is fonta a kosarat   Maradnak a kisiskolák két településen   Adventi míves találkozó Rábakecölön   Rotary adomány a kincsesháznak
Hírek Archívum Keresés
Cs?dbe vitték az iskolákat
 
Szerző: Farkas Melinda, Magyar Nemzet (03.01. 18:57)
 
Kicselezte a pénzükért küzdő tanárokat, újabb intézményeket vitt csődbe a Vocational alapítvány
2010. február 5. 00:00

A két évvel ezelőtt tucatnyi falusi iskolát csődbe vivő Vocational alapítvány újabb két oktatási intézményt tett tönkre – tudta meg lapunk. A szervezetet alapító Nagy Ottó László a bérükért évek óta harcoló pedagógusokat is becsapta, pénzét ugyanis egy újabb alapítványba mentette át, amelyre a tanárok követelése már nem érvényes. Az alapítványnak működési engedélyt adó főjegyző szerint a rossz és hiányos jogszabályok tehetnek arról, hogy Nagy még mindig iskolát működtethet.

Érthetetlen módon szinte az összes közfeladatot ellátó szerv asszisztál a Vocational Academy Alapítvány botrányos működéséhez. A szervezet már évek óta büntetlenül visz csődbe óvodákat, iskolákat, károsít meg többhavi bérükkel dolgozókat. A szélhámos iskolafenntartó csaknem egymilliárd forintos tartozása és elzálogosított iskolaépülete ellenére tovább üzemeltet két iskolát, amelyekért több száz millió forint közpénzt markol fel, hiszen az állam az ott tanuló diákok után oktatási normatívát fizet.
– Vérlázító, hogy ez ebben az országban megtörténhet. Egy éve van a kezünkben bírósági ítélet arról, hogy az iskola tizennyolc dolgozójának az alapítvány harmincötmillió forinttal tartozik. A jogerős bírósági ítéletek kézhez vétele után inkasszót nyújtottunk be a cég számlájára, ám hónapokon keresztül egyetlen fillért sem kaptunk. Először nem értettük, hogyan lehetséges ez, hiszen a Vocational tavaly tavasszal még négy iskolát működtetett, amelyek után az államtól folyamatosan kapta a közpénzt, a szervezet számláján azonban mégsem volt egy fillér sem – mondta el lapunknak Árvay Péter sopronkövesdi tanár, akinek iskoláját tavalyelőtt tette tönkre az alapítvány, húsz másik intézménnyel együtt. A pedagógus úgy tudja: Nagy Ottó László, az alapítvány létrehozója úgy akadályozta meg elmaradt bérük kifizetését, hogy hónapokon keresztül több számla között utaztatta a közpénzt, majd nyáron egy más névre hallgató, szintén általa létrehozott szervezetnek adta át az iskolák fenntartási jogát. Árvay szerint bottal üthetik a pénzük nyomát, a bírósági inkasszó ugyanis csak a Vocational számlájára volt érvényes, és most már nem ide érkezik az iskolák fenntartására fizetett állami normatíva.
Cselhez folyamodtak
Lapunk megtudta: a szeptemberi tanévkezdésre a tavaly még működő négy oktatási intézményből újabb kettőt vitt csődbe a Vocational. A csornai és a kapuvári iskola ajtajára is lakat került. A Vocational Academy Alapítvány tartozásai tavaly őszre olyan elviselhetetlen szintet értek el, amikor már nem bizonyult elegendőnek a közpénzek bankszámlák közötti utaztatása. Nagy Ottó László ekkor cselhez folyamodott: egy korábban szintén általa létrehozott szervezet, a Szféra Vocational Academy Szabadszállás Alapítvány fenntartásába utalta át az eredetileg huszonnégy általa működtetett oktatási intézményből még életben maradt két iskola, a győri és a kunszigeti fenntartását. Az új fenntartónak azonban új működési engedélyre is szüksége volt, amit normálisan működő jogállamban szinte lehetetlen lenne megszerezni több száz millió forintos tartozással, elmarasztaló bírósági ítéletekkel és egy elzálogosított iskolaépülettel. Nagy Ottó László új alapítványa azonban érthetetlen módon megkapta a működési engedélyt a Győr-Moson-Sopron megyei főjegyzőtől, Kovács Bélától. Megjegyzendő: az iskolafenntartók vélhetőleg keveslik a megmaradt két iskolából befutó közpénzt, mert most már havi térítési díjat szednek a tanulóktól, ezenfelül pedig a középiskolások számára háromhetes kötelező angliai gyakorlatot írnak elő, amiért minden egyes diákkal 300 ezer forintot fizettetnek. A szülői befizetések kezelésére tavaly év végén újabb szervezetet hoztak létre, a Szülők a Vocational Academy Oktatási Intézményekért Alapítványt.
Egymilliárdos tartozás
A pénzükért küzdő tanárok a banki inkaszszó eredménytelensége után bírósági végrehajtást kezdeményeztek a Vocational ellen, félő azonban, hogy ez sem vezet eredményre. A pedagógusok követeléseit ugyanis az alapítvány jelenleg is működő győri iskolaépületére jegyezte be a végrehajtó, itt azonban már csaknem egymilliárd forintos tartozás vár behajtásra. A végrehajtási papírokból kiderül, hogy az Erste Bank másfél éve követel mintegy félmilliárd forintos tartozást az alapítványon, ennek ellenére eddig mégsem árverezték el az iskolaépületet. Az árverezés késedelme nem indokolható azzal, hogy az intézményben tanítás folyik, hiszen a pénzintézet végrehajtási jogának bejegyzése óta már kétszer volt tanévzárás és nyári szünet az elzálogosított iskolában. A tanárok attól félnek, hogy akkor sem kapják meg a pénzüket, ha végül valóban elárverezik az iskolát, a bejegyzett követelések ugyanis már jócskán meghaladják az ingatlan értékét, és aki a sor végén áll, annak valószínűleg nem jut majd pénz.
– Érthetetlen, hogy a főjegyző, az oktatási tárca és a többi közfeladatot ellátó szerv miért asszisztál évek óta Nagy Ottó László üzelmeihez. A hatóságok tétlenül nézik, ahogy a férfi cégein keresztül százmilliókkal károsítja meg az államot, az adófizetőket, a pedagógusokat és az iskoláiba járó gyerekeket, ráadásul a károsultak egy fikarcnyi segítséget sem kapnak – fakadt ki lapunknak Árvay.
A főjegyző szerint azonban nem ő, hanem a rendkívül rossz jogi szabályozás tehet arról, hogy Nagy László Ottó huszonkét tagintézmény csődbe vitele után és több száz millió forintos köztartozás felhalmozása után még mindig működtethet iskolát. – Értse meg, én az engedély elbírálásánál nem vizsgálhatok mást, mint a törvényi feltételek meglétét, vagyis többek között azt, hogy van-e megfelelő költségvetés, szakszemélyzet és iskolaépület, ezeket pedig a Szféra Vocational Academy Szabadszállás Alapítvány biztosította – mondta a főjegyző. Mint fogalmazott: arra nincs törvényi lehetősége, hogy mérlegelje, az új alapítvány egyik vezetője korábban egy másik szervezettel csődbe vitt egy tucat iskolát, hiszen jogilag két külön, egymástól független egységről van szó. Arra a kérdésre, hogyan fogadhatta el iskolaépületnek azt az ingatlant, amely információink szerint több száz millió forintos követeléssel terhelt, Kovács Béla úgy felelt: a szféra vélhetőleg csak bérli az épületet a Vocational Academy Alapítványtól, ha pedig nem saját tulajdonú ingatlanról van szó, elegendő egy bérleti szerződés bemutatása. Kovács megjegyezte: nagyon sajnálja az évek óta a pénzükért küzdő dolgozókat, ám amíg a jogalkotók nem változtatnak a szabályokon, az ilyen alapítványok szankció nélkül működhetnek tovább.
Szcientológus-háttér?
Próbáltuk elérni az alapítványok atyját, Nagy Ottó Lászlót is, ám ez – ahogy a korábbi cikkeink esetében mindannyiszor – most is lehetetlennek bizonyult. A Vocational Academy Alapítvány ellen az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tavaly augusztusban tett feljelentést hanyag kezelés és sikkasztás miatt. Az ügyben nyomozás folyik, a győri rendőrkapitányság illetékese azonban lapunk érdeklődésére nem volt hajlandó tájékoztatást adni az ügyről. Még arra sem válaszolt, van-e konkrét gyanúsított, és mi a gyanúsítás tárgya. Emlékezetes: a Vocational Academy Alapítvány tavalyelőtt huszonnégy kistelepülési oktatási intézmény fenntartási jogát szerezte meg oly módon, hogy azt ígérte a súlyos anyagi gondokkal küzdő önkormányzatoknak: amennyiben átengedik nekik az iskolát, a településnek egy fillérjébe sem kerül a működtetés, mert még az állami iskoláknak járó kiegészítő normatívát sem kérik el tőlük. Az alapítvány azonban számos iskolában nem egyenlítette ki a közüzemi számlákat, a pedagógusok pedig hónapokon át nem kaptak fizetést. Több óvodában, iskolában olyan súlyos helyzet alakult ki, hogy többnapos szünetet kellett elrendelni. Eddig mintegy hetven dolgozó nyert pert az alapítvány ellen elmaradt bérük kifizetésére összesen körülbelül százmillió forint értékben, a szervezet azonban a jogerős ítéletek ellenére egyetlen fillért sem fizetett ki egykori alkalmazottainak.
Sajtóhírek korábban a szcientológia egyházzal hozták kapcsolatba az „iskolagyilkos” alapítványt. A Veszprémi és Regionális Hírportál (Vehír) korábbi riportjában az egyik csődbe vitt iskola neve elhallgatását kérő pedagógusa azt mondta, hogy az alapítvány számára nem a normatíva összege, és nem is az ingatlanok értéke bír motiváló erővel. A valóságban a szcientológia egyháznak van szüksége a gyerekekre, a megszerzett iskolákban ugyanis egész fiatalon elkezdhetik a tudatmódosítást, és híveket nevelhetnek maguknak. Az alapítvány egyébként a Center of Excellence cégcsoport tagja, ezt a szervezet internetes oldalán is hirdeti. A Vehír szerint ez a hálózat nem más, mint a szcientológia egyház oktatásait, tanfolyamait összefogó, bonyolító, az egész világot behálózó szervezet.

Forrás: Magyar Nemzet

Kapcsolódó anyagok:

`Szülők´ az iskola ellen?

A falu kezében van az alsó tagozat jövője

Maradnak a kisiskolák két településen

 Cikk látogatottság: 4365
Nyomtatható verzió

 Ajánló

 
Eseménynaptár   Hírlevél   Álláslehetőségek   Támogatások   Ingatlanpiac   Pályázatok   Képtár/Filmtár  

 

TOP-5.3.1-16-GM1-2017-00008

TOP-1.4.1-19-GM1-2019-00029

EFOP-1.5.2-16-2017-00023

Felhívás falunapi fözésre

Nyári diákmunka

Szúnyogírtás

Gyerekhorgászat és piknik

Hösök Napja

Majáliszáró

Tüzgyújtási tilalom

IPA bevallási és fizetési határidö

Képviselö-testületi ülés

Fák visszanyesése

Lomtalanítás

Új pénzügyi- és adóügyi ügyfélfogadási rend

Agrárhírek

1 % a helyi civileknek

Falulottó

Étkezési díjak és étkeztetési támogatás változása

Tüzoltóverseny

Csapdapark

Önkormányzati pályázati hírek

Felhívás

Fúrt kutak

Naptár 2024

Útjaink védelmében

Közlemény - Rábakecöli SE

Közlemény - Vöröskereszt

Közlemény - Rábakecöl Jövöjéért

Tündérkerti ablaknyitogató csodái

Gondosóra

Egészségnap

Élménybeszámoló

HVI határozat

Kupakgyüjtö

Vöröskereszt tagdíjak

16. Nemzeti Vágta

Étkezési díjak és étkeztetési támogatás

Postai küldemények átvétele

BESZK hírek

Irány a határ! Kalandra fel!

Hajdú B. István és a rábakecöli meccs dilemmája

Új könyvek, online katalógus

100. születésnap

Kupakgyüjtö szív

Rábakecöli szarvasgombából készült a luxustorta

Indulóhely változás a györi autóbusz-állomáson

Csapdapark

TAO támogatás

Óvodai hírek

Használt elem- és fényforrásgyüjtök

Háziorvosi ügyeleti ellátás változása

Tájékoztató a helyi IPA devizában történö megfizetéséröl

Adventi ablaknyitogató játék - megfejtés

Európa Bajnokságon

Étkezési díjak és étkeztetési támogatás

Energia felhasználást csökkentö intézkedések

Vöröskereszt tagdíjak

Életmesék a rábakecöli Miklósmajorból

Használt sütöolaj gyüjtése

Pályázati felhívás busz értékesítésére

Képi emlékek gyüjtése

Veszélyhelyzet hírei

Óvodai hírek

Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Támogatott civil szervezetek

Egészségnap

Idösek Napja

Nyárbúcsúztató kemencézés

Autómentes nap nyereményjáték sorsolás

Családi délután

Tündérkerti szalonnasütö, bográcsozó

Temetöhasználat

Elindultak a közösségi események

Tájékoztató tüzvédelmi szabályokról

Illegális hulladéklerakás

Igényelhetö ellátási formák

Hibabejelentö telefonszámok

Tájékoztatás az adóügyeket érintö változásokról

Vérvétel

Sintér

Aranyat terem a föld

Minibölcsöde alapköletétel

Horgász Egyesület müködése

Humanitárius település

Ingyenes Wifi

Pályázat átereszek felújítására

Elektronikus recept meghatalmazással

Képi emlékek gyüjtése

Fúrt kutak engedélyezése

Szabadtéri tüzgyújtás

ÖTE hírei

Kaszálások és ágazások

XIII. Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Karácsonyi szolgálatban

Tündérkert karácsonyfája

Öszbúcsúztató programok

Zöldterület karbantartásához szükséges eszközök beszerzése

Óvoda konyha felújítása

Kommunális adó

Kézilabda mérközésen jártunk

Véradó ünnepség

Esztergomban táboroztunk

Cikluszáró röviden

Egészségnap 2019

Tündérkert játszótér

Példával jár elöl a településszépítésben

Járdák menti ágazásJátszótér

Nyári napközis tábor

Lakossági tájékoztató

50 éves osztálytalálkozó

Családi délután

Horgászkártya

Tökfesztiválon jártunk

Jubileumi ünnepség

Egészségnap

Ügyfélfogadási rend változása

Tudnivalók kéményseprésröl

Humanitárius település lett Rábakecöl

"Rábaközi kalandok" nyári napközis táborNÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA

Újjáépül a jobbágyfalvi Tündér Ilona völgy

Online könyvtári katalógus

X. Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Szavalóverseny

Adventi rendezvények

Fiókgyógyszertár nyitva tartása

Tájékoztatás KCR-ről

Elhallgatott történelem

Elektronikai hulladék- és papírgyüjtés

Bírságolnak is, ha kell...

Hősi emlékmű felújítása

Nyárbúcsúztató

Segítenek emlékezni a jövö nemzedéknek

A játszótér és a tündérkert története

Civil Bál

Középkori kalandozások Pápocon

Szakmai Nap Rábakecölben

Kecölben nem kémkedik a KGB

Videotár: Májusfaállítás

Szabadtéri tüzek megelőzése

VI. Kvíz Party

Járdák állagmegóvása

Közlemény

Mozgalmas ösz a Napsugárnál

Felhívás ebtartóknak

Az elmúlt hónap eseményeiből

VIII. Rába partiak partija

Cry Free tábor Rábakecölön

Tizedszer Rábakecölben

Mátyás szerelme is Rábakecölben élt

Szelektív hulladékgyűjtők...

Körzeti megbízott fogadóórája

Hatalmas harcsák...

Polgári védelmi gyakorlatot tartottak

Munka és szórakozás Jobbágyfalván

Mezőgazdasági tevékenységek...

Közlemény

Hulladéklerakás és tűzgyújtás


 Legfrissebb