B?nmegel?zési hírlevél 2010. október
Szerző: Kovács Sándor r. alezredes (10.13. 16:33)

A közelmúltban Kolontár és Devecser településeket érintő tragédia következtében nehéz helyzetbe került lakosok részére több szervezet gyűjt valamilyen formában adományokat. Tapasztalataink szerint ilyenkor megjelennek a bűnözők is, akik kihasználják a polgárok adakozó szándékát, azonban nem a rászorultaknak adják át az összegyűjtött javakat, hanem ők maguk használják azokat fel.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2010. októberi bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet a megyénkben dolgozó bűnmegelőzési munkatársaink által megküldött - az adott hónapra vonatkozó tipikus bűncselekményekről szóló – tájékoztatók alapján készítjük el.  A leírt bűncselekmények egy bizonyos megyei településen történtek, de gyakorlatilag bárhol megtörténhettek volna.

1.

Győrben és Sopronban és egy Kapuvár környéki kistelepülésen is sikeresen surrantak be a bűnözők több gyanútlan és gondatlan sértett lakásába. A sértettek között egyaránt vannak fiatal és idős háziasszonyok és urak.

 

Győrben például a be nem zárt ajtón keresztül jutott be a lakásba a bűnöző akit a sértett a szobából kilépve vett észre. Éppen a konyhában álldogált az elkövető és a polcon levő pénztárcát akarta elvinni. A sértett azonnal kiabálni kezdett, mire az elkövető hozzávágta a pénztárcát és elszaladt, így lopási kár nem keletkezett.

 

Hasonlóan szerencsésen végződött annak a győri hölgynek az esete, akihez szellőztetés miatt nyitva hagyott lakásajtón jutottak be a bűnözők. Miközben kutattak, a tulajdonos észrevette őket, ezért aztán gyorsan zsákmány nélkül elfutottak.

 

Természetesen nem volt mindenki ilyen szerencsés. Volt olyan győri sértett, akinek az előszobában lévő fogasról akasztotta le táskáját a bűnöző és vitte el a benne lévő összes iratával, bankkártyájával, pénzével, mobiltelefonjával. 

 

Sopronban egy idős sértett összes megtakarított - és otthon egy borítékban a szekrényben tárolt – pénzét vitte el a lakásba besurrant elkövető. A kár többszázezer forint.

 

Egy Kapuvár melletti kistelepülésen lévő idős férfi egy nap azzal szembesült, hogy a szekrényében papírzacskókban őrzött félretett pénze hiányzik. Idegenek nem jártak nála, azonban ha a melléképületben tartózkodott, soha nem zárta be a ház ajtaját, illetve a kapuja is nyitva volt. Mivel nem minden nap ellenőrizte pénze meglétét, a bűncselekmény pontos időpontját sem lehet egyenlőre meghatározni. A kár több millió forint.

 

Az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzéséhez nem szükséges más, mint a bejárati ajtó zárjának használata. Ha otthon tartózkodnak, a bejárati ajtót akkor is zárják be minden alkalommal. Ha úgy döntenek, hogy a lakást az ajtón keresztül szellőztetik ki, minden esetben tartózkodjanak az ajtó közvetlen közelében, megakadályozva ezzel azt hogy  rossz szándékú emberekben még a gondolata is felmerüljön annak, hogy illetéktelenül bemenjenek az Önök lakásába.

  

2.

Csorna környéki két kistelepülésen is megtörtént szinte szóról-szóra ugyan az az eset pár nap eltéréssel. A sértettek családi házához tartozó tárolóból tulajdonítottak el ismeretlen tettesek kerékpárt. Mindkét esetben kerítéssel volt körbekerítve az udvar, azonban a tárolók nyitottak voltak. A bűncselekményekkel okozott kár mindkét esetben több tízezer forint.

 

Sajnos értéktárgyaink, használati tárgyainknak nem feltétlenül biztonságos helye a zárt udvar, mindenképp figyeljenek a tároló helyiségek zárására is! 

  

3.

A gépkocsitulajdonosok sem érezhetik biztonságban értékeiket ha azokat látható helyen hagyják parkoláskor. Mindenszentekkor sokan keressük fel halottaink síremlékeit a temetőben. A bűnözők azonban ilyenkor is dolgoznak. Előszeretettel látogatják ebben az időszakban a tömött temetői parkolókat zsákmányra lesve.

 

Sopronban és környékén az elmúlt időszakban több hanyag gépkocsitulajdonos tanulta meg, azt az alapvető tételt, hogy: ne hagyjon értéket gépkocsijában. Egy szép szeptemberi hétköznapon 14:55 óra és 15:55 óra közötti időben leparkolt személygépkocsi jobb első pillangóüvegét betörte az elkövető, majd az ajtót kinyitva eltulajdonította a jobb első ülésen hagyott táskát a benne lévő készpénzzel, személyes iratokkal és 2 db. mobiltelefonnal együtt. A bűncselekménnyel okozott kár: 80.000 Ft, rongálással okozott kár: 20.000 Ft.

 

Szintén szeptember egyik napján 19:30 óra és 22:00 óra közötti időben egy Sopron közeli település parkolójában leállított furgon jobb oldali ajtajának pillangó ablakát ismeretlen tettes betörte és az utastérből a szélvédőn elhelyezett Medion típusú GPS készüléket eltulajdonította. A bűncselekménnyel okozott kár: kb. 83.700 Ft A rongálással okozott kár: kb. 25.000 Ft.

 

Egy hétfői napon 12:17 óra és 12:33 óra közötti időben Sopron melletti település egyik utcájában parkoló személygépkocsijának bal első ablaküvegét betörte ismeretlen tettes és az ülésről eltulajdonította az ott hagyott laptopot, valamint egy kézitáskát a benne lévő okmányokkal és készpénzzel együtt. A lopással okozott kár: 250.000 Ft, a rongálással okozott kár:15.000 Ft.

 

Ugyan ezen a héten hétvégén 15:00 óra és16:00 óra közötti időben egy Sopron melletti település temetői parkolójában leállított személygépkocsit ismeretlen módszerrel nyitott ki az elkövető, majd az anyósülés előtti kesztyűtartóból eltulajdonította a pénztárcát a benne személyes iratokkal. A lopással okozott kár: 6.000,-Ft Rongálási kár nem keletkezett.

 

Ebben az esetben nem látható helyen hagyta pénztárcáját a tulajdonos, azonban gyakran a parkolóban teszik el a kesztyűtartóba, ülés alá, csomagtartóba a táskáikat, pénztárcáikat amit a közelben zsákmányra vadászó bűnözők kifigyelnek. Így pontosan tudják, hogy melyik gépkocsit kell kinyitniuk és hogy hol kell keresni az értékeket! Ezért azt tanácsoljuk, hogy ha tudja hogy közterületen meg fog állni autójával, a táskáját, értékeit vagy vigye magával vagy pedig még elinduláskor tegye el őket olyan helyre, ahol nem láthatók.

Kapuváron is meglátogatták a gépkocsifeltörők a temető környékét szeptemberben egy másik szombati napon. 15:00 óra és 15:15 között a temető előtti parkolóban álló feltehetően lezáratlan gépkocsiból ismeretlen tettes eltulajdonított az ülésen hagyott vászontáskát a benne lévő készpénzzel, mobiltelefonnal, arany ékszerrel, személyes iratokkal, bankkártyával együtt. A bűncselekménnyel okozott kár: kb. 1.000.000 Ft.

  

4.

Az interneten való vásárlás is veszélyeket rejt magában, ha nem kellően körültekintő a vásárló! Kétségtelenül nagyon csábító, amikor jó áron és kényelmesen otthonról a karosszékből tudunk vásárolni, de sohase feledjük el, hogy könnyen bűncselekmény áldozataivá válhatunk egy ilyen vásárlás esetén. Lehetőség szerint csak az árú átvétele után fizessük ki az interneten keresztül rendelt terméket. Ne feledjük, hogy az összes komoly forgalmazónál utánvétellel is vásárolhatunk. Minden alkalommal a lehető legkörültekintőbben járjunk el ilyen vásárlás esetén, próbáljunk meg az eladóról leinformálódni és maximum előleget fizetni előre.

 

Csalás vétségének megalapozott gyanúja miatt eljárás indult egy soproni lakos feljelentése alapján ismeretlen tettes ellen, aki a www.vatera.hu aukciós portálon a bankszámlára való pénzátutalás után, a kiválasztott terméket nem postázta el a megrendelőnek. A csalással okozott kár: 20.500 Ft.

 

Csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás a Soproni Rendőrkapitányságon egy osztrák lakos feljelentése alapján ismeretlen tettes ellen, aki a www.express.hu internetes hirdetési portálon bankszámlára való pénzátutalás után, a megbeszéltek alapján megvásárolt gépkocsit a megrendelőnek nem juttatta el. Az okozott kár: 400.000 Ft.

 

Szabálysértési kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétségének megalapozott gyanúja miatt eljárás indult szintén a Soproni Rendőrkapitányságon egy soproni fiatalember feljelentése alapján ismeretlen tettes ellen, akitől a www.vatera.hu internetes aukciós portálon 2 db Converse tornacipőt vásárolt, melynek vételárát át is utalta a megadott számlaszámra, de a kért termékeket nem kapta meg. A bűncselekménnyel okozott kár: 10.600,- Ft.

 

5.

A közelmúltban Kolontár és Devecser településeket érintő tragédia következtében nehéz helyzetbe került lakosok részére több szervezet gyűjt valamilyen formában adományokat. Tapasztalataink szerint ilyenkor megjelennek a bűnözők is, akik kihasználják a polgárok adakozó szándékát, azonban nem a rászorultaknak adják át az összegyűjtött javakat, hanem ők maguk használják azokat fel. Annak érdekében, hogy adományaik lehetőség szerint elérjenek a rászorultakhoz, mindig olyan szervezetnek adományozzanak, amelyet ismernek, illetve amit kis utánanézéssel le tudnak ellenőrizni, hogy valóban létezik és valóban segít. Nem árt utána nézni annak sem, hogy a megadott számlaszám valóban az megadott szervezethez tartozik-e.

 

 

Kapcsolódó anyagok:

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. szeptember

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. május