B?nmegel?zési hírlevél 2010. június
Szerző: Kovács Sándor r.alezredes osztályvezet? (06.17. 10:02)

A soproni csalásos esetek folytatódnak, terjeszkednek.

A lakosság körében kedveltek a betörővonzó védelmi megoldások.

Csalogató gépjárművek...

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2010. júniusi bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet a megyénkben dolgozó bűnmegelőzési munkatársaink által megküldött - az adott hónapra vonatkozó tipikus bűncselekményekről szóló – tájékoztatók alapján készítjük el.  A leírt bűncselekmények egy bizonyos megyei településen történtek, de gyakorlatilag bárhol megtörténhettek volna.

1.

Sopronban a közelmúltban egy diszkontáruház előtt parkoló nyitott állapotban lévő tehergépkocsiból ismeretlen tettes eltulajdonította a tulajdonos övtáskáját a benne lévő iratokkal és készpénzzel együtt. A bűncselekménnyel okozott lopási kár: 10.000,- Ft.

 

2.

Szintén Sopronban egy késő délelőtti időpontban egy nyilvános parkolóban, ismeretlen tettes ez idáig ismeretlen módszerrel kinyitotta az ott parkoló sértett Volkswagen Golf tip. személygépkocsiját. A gépkocsi utas terében kutatást végzett és onnan eltulajdonított 40 Euro  készpénzt ill. 1 db lakáskulcsot.

 

3.

Pár hete Csorna belvárosában családi háza előtt parkolt le délután Fiat Unó típusú személygépkocsijával egy helyi lakos. Másnap reggel munkába indult volna, azonban azt tapasztalta, hogy a gépkocsi hátsó ajtajának zárszerkezetét ismeretlen eszközzel feltörte az ismeretlen elkövető, majd a csomagtartóban lévő 1db HILTI típusú fúró-kalapácsot, 1 db piros kofferben lévő tartozékokkal együtt eltulajdonította, mellyel a sértettnek 200.000 Ft kárt okozott.

 

A gépkocsi utasterében, vagy egyéb, kívülről látható helyen hagyott értékes – vagy annak tűnő - tárgyak miatti gépkocsi feltörések, a "csak egy percre ugrottam be a boltba" típusú esetek mind azt mutatják, hogy a sértett könnyelmű magatartása nagymértékben hozzájárult a bűncselekmény elkövetéséhez. Amikor a sértett a gépkocsiját nyitva hagyja, gyakorlatilag tálcán kínálja értékeit a bűnözőknek. Például ha a csornai illetékességű sértett nem hagyta volna a nagy értékű szerszámait a járműben éjszakára, akkor kisebb lett volna az esély, hogy Ő vált volna az elkövető kiszemelt áldozatává.

 

 

4.

Az előző havi Hírlevelünkben bemutatott soproni csalásos esetek a feljelentések tanúsága szerint Mosonmagyaróváron folytatódnak! A bűnözők sajnos két esetben is sikerrel jártak. Mindegyik esetben idős embereket tévesztettek meg és csalták el tőlük a több százezer forintnyi megtakarított pénzüket. A történet a sopronival szinte teljesen azonos: a sértettet az otthoni vezetékes telefonján több alkalommal unokája keresztnevén, vagy egy ismerőse nevén bemutatkozva felhívta egy személy, hogy Ausztriába karambolozott és sürgősen szüksége van 5-700.000,-Ft-ra. A telefonáló elmondta azt is, hogy az általa kért összegért egy barátja fog érkezni. Az idős sértettek elhitték a történetet és amikor megérkezett az ismeretlen személy vagy a taxis, át is adták neki a pénzt.

 

Kérjük, hívják fel a környezetükben élő idős családtagjaik, ismerőseik figyelmét a fenti esetekre! Tájékoztassák idős rokonaikat arról, hogy ha a csalók által elmondott történet esne meg Önökkel, akkor valójában hogyan járnának el ebben az esetben – biztosak vagyunk benne, hogy nem egy ismeretlen taxis küldenének az idős rokonukhoz pénzért –, illetve tájékoztassák őket, hogy ha hasonló hívást kapnak, akkor haladéktalanul értesítsék a rendőrséget.

 

5.

Egy sopron környéki faluban pár nappal ezelőtt a délelőtti órákban ismeretlen tettes egy családi ház udvarába a kulccsal nem zárt udvari kapun bement, és a lakás bejárati ajtaja mellett elhelyezett lakáskulcs segítségével gond nélkül a lakásból készpénzt tulajdonított el. A bűncselekménnyel okozott kár: 41.400 Ft.

 

Nagyfokú felelőtlenség egy ház vagy lakás kulcsait a bejárati ajtónál elhelyezni, vagy „elrejteni”. Ha a tulajdonos nem tartózkodik otthon, akkor a kertkaput minden esetben zárják be, a lakáskulcsot pedig vigyék magukkal! Célszerűnek tartjuk riasztó felszerelését is, amely egyszeri, de hosszabb távon biztosan megtérülő kiadás. Az elkövetők általában nem szívesen bíbelődnek a riasztókkal, hiszen a lehető leggyorsabban akarnak végezni. Ha még is megpróbálkoznak egy – szakszerűen felszerelt! – riasztóval ellátott házba való betöréssel, hamarosan fel kell venniük a nyúlcipőt, hiszen a riasztó hangos jelzéssel hívja fel a figyelmet tettükre.

 

 

Kapcsolódó anyag: Bűnmegelőzési hírlevél 2010. május