Megtakarítás a költségvetésben
Szerző: Turbók Attila - Kisalföld (08.22. 00:00)

Beled–Rábakecöl - A költségvetés helyzetének javítása mellett a szakmai munkának is előnyére vált, hogy július elsejétől Rábakecöl csatlakozott a beledi körjegyzőséghez. Az első hónap tapasztalatairól Gál László jegyző beszélt a Kisalföldnek.

– Július elsejétől hivatalosan is csatlakozott Rábakecöl a beledi körjegyzőséghez, előtte két hónapig ismerkedtem a kistelepülés önkormányzatának munkájával – mondta Gál László jegyző. A körjegyzőséget Beled mellett Dénesfa, Edve és Vásárosfalu alkotják, ebbe a körbe lépett be a nyár közepétől Rábakecöl is. – Két cél vezérelte a kecöli testületet a csatlakozáskor, az egyik az anyagi megfontolás, a másik a szakmai munka javítása volt – jelentette ki Gál László.

A körjegyzőségek támogatása magasabb, mint az önállóké, az állam ösztönző támogatást nyújt a társult jegyzőségeknek.

– A rábakecöli hivatal működése a támogatás nyomán mintegy kétmillió forinttal lett olcsóbb. A második indokként felhozott szakmaiság is sokat nyom a latban, hiszen a beledi polgármesteri hivatal szakmai gárdája sokat segíthet a rábakecöli önkormányzatnak. – Napjainkban csak a szakosodott munkatársak tudják követni az államigazgatás sűrű változásait – jegyezte meg a körjegyző. Akár a műszaki ügyintézésről, akár a szociális feladatokról van szó, a gyakorlott beledi gárda mindig rendelkezésére áll a kisebb települések önkormányzatának. Gál László külön kiemelte a beledi pályázatíró csapatot, akik immár többéves tapasztalattal, megyei összehasonlításban is komoly eredményeket tudnak felmutatni.

– Úgy vélem, a következő évi költségvetés kidolgozásánál már nagyban számíthatok a beledi segítségre, átgondoltabb büdzsét tudunk lerakni a kecöli képviselő-testület elé – tette hozzá a körjegyző. Véleménye szerint az eltelt több mint egy hónapban nyitottabbá vált a kecöli ügyintézés és kidolgozottabbá a szakmai munka. Az új rábakecöli jegyző hetente két fogadónapot tart a dél-rábaközi kistelepülésen. Elbocsátással nem járt az új forma, a kecöli önkormányzat két munkatársa is ki tudja használni az úgynevezett prémiuméveket, a megüresedő helyekre pedig egy új munkatársat vesznek fel.

Gál László kijelentette: a körjegyzőség nem azt jelenti, hogy Beled ráerőszakolná akaratát a kisebb településekre, hiszen az elmúlt évek megmutatták, hogy a társult falvak polgármesterei jól tudnak együttműködni a beledi mikrotérség keretein belül.

Forrás: http://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/megtakaritas_a_koltsegvetesben/2025254/