Aranyat terem a föld A szarvasgombát a világ legfinomabb és egyben a legdrágább gombájaként
tartják számon. A „föld aranyának” kilójáért akár 100 ezer forintot is
elkérhetnek a piacon, a különleges darabok pedig több 10 millióért
kelnek el. A szarvasgomba különleges ínyencség, igazi kulináris élvezetet nyújt
fogyasztóinak. Öt-húsz centi mélyen terem a földben, íze, és aromás
illata semmihez sem fogható, a legegyszerűbb fogást is különlegessé
teszi. Magyarország jelentős szarvasgomba-exportőrnek számít, olyannyira,
hogy a kereslet meghaladja a kínálatot. A legtöbb természetes lelőhely
hazánkban Jász-Nagykun-Szolnok megyében van, ahol a szarvagombát
gyakorta a „Jászság aranyának” nevezik, de megyénk is büszkélkedhet egy
egyedülálló gasztroturisztikai lehetőséget nyújtó ültetvénnyel. A szarvasgombák világába Érsek Gergely, a Rábakecöl mellett működő
Érsek Éden tulajdonosa kalauzol el bennünket, aki maga is termesztő. A
hozzá érkezők nemcsak hasznos tudásra tehetnek szert a szarvasgombáról
tartott előadásain, de átélhetik a keresés izgalmát, melyet végül
kóstolóval koronáz meg.
Aki gyors pénzkereseti lehetőséget lát ebben, azt ki kell
ábrándítanunk. – Nyolc éve ültettük az első parcellát. A telepítés utáni
6. évben találtuk meg az első termőtestet – kezdte Érsek Gergely a
nyári szarvasgombáról, aki egyébként séfként is használja a föld
aranyát. Az ültetvény létrehozását hosszú, költséges kutatómunka előzte
meg.A szarvasgomba szaporodásához gazdanövényre van szükség, melyre a
tölgyek, hársak, gyertyánok és mogyorók a legalkalmasabbak. A gomba a
növényből nyeri ki táplálékát, szimbiózisban él a fák gyökerével.
– A rábakecöli parcellára kiültetett fák gyökereit
szarvasgombaspórával oltották be, komplett kutatóstáb készítette elő a
csemetéket laboratóriumban. A nyári és a nagyspórás szarvasgombát
termesztjük. A kései szarvasgombának jövő tavasszal várjuk az első
terméseit, és van egy kísérleti parcellánk az isztriaira, amit a világon
még senkinek sem sikerült termesztésbe vonni. Ebben is szeretnénk az
elsők lenni. A gyökéren rajta van a gomba. Kiültettük a csemetéket,
várjuk, hogy reagál a helyszínre – mesélte Érsek Gergely, akitől
megtudtuk, hogy a számos fajból csak hatnak van gasztronómiai értéke.
A legdrágább az isztriai (Tuber magnatum), mely a globális liciteken,
átszámolva több 10 millió forintért kel el darabonként. Az ilyen
rendezvények bevételei általában jótékonysági célokat szolgálnak. A
homoki szarvasgomba (Mattirolomyces terfezioides) pedig csak
Magyarországon, azon belül is az Alföldön, a homoki akácosokban terem. –
Édes ízű, 16-féle cukor- összetevője van, így kis kreativitással igazi
cukrászköltemények varázsolhatók belőle.
A földben termő gombát Balogi László szarvasgombász hozza felszínre hű segítője, Derű, a labrador segítségével.
– Együttműködik az emberrel, hatalmas a munkabírása, és nagyon kezes –
jellemzi kutyáját Balogi László, aki, akárcsak Derű, tanfolyamon
sajátította el a szarvasgomba-vadászat lépéseit. Derű jelzi, ha
kiszagolta a gombát, leül, majd László átveszi a stafétát: –
Szarvasgombászkapával, a lehető legkevesebb talajmozgással kerül a
felszínre a gomba – mondta, hisz fontos, hogy az ne sérüljön. – Az első
találat fantasztikus érzés volt, s a mai napig doppingol a
szarvasgomba-vadászat sikere – tette hozzá.
Forrás: kisalfold.hu Galéria: kisalfold.hu
|