Felhasználó:
Jelszó:


Dokumentumtár

Ügyfélfogadás

Elérhetőségek

Rendeletek

Helyi adó rendeletek

Képviselő-testület ülései

Soós Imre Kulturális Központ

Rábakecöli könyvtári katalógus

2018. évi szolgáltatási díjak

Készülékárlista flottatagoknak (dolgozói és flotta számlás előfizetés)

Eseménynaptár

Álláslehetőségek

Pályázatok

Hírlevél

Veszélyhelyzet Archívum


Pályázati közlemények


IDŐJÁRÁS

A Kapuvár-Beledi Kistérség települései:

Babót   Beled   Cirák   Dénesfa   Edve   Gyóró   Himód   Hövej   Kapuvár   Kisfalud   Mihályi   Osli   Szárföld   Vadosfa   Vásárosfalu   Veszkény   Vitnyéd  

Rábakecöl
ÖNKORMÁNYZATA
2024. május 28. 21:32 Ma Emil, Csanád napja van.
Kezdőlapnak | Linkküldés | Kedvencek közé | Oldaltérkép

Hírek

A helyi eseményekről készített tudósítások leadhatóak a polgarmester@rabakecol.hu címen.

A kis település nem feltétlenül jelent alacsony színvonalú iskolai képzést   A nyugdíjasok színes hétköznapjai   Ismerjék meg az óvodások a népi játékokat   A Bábi néni kincsesháza az alkotás és a közösségépítés példája   "Nem szabad feladni, ha félek is, előremegyek"   "Ha nagyanyáink játékai beszélni tudnának..."   Összefogott a település   Fél évszázad a rábakecöli csapatért   Közösségi térré alakítják az egykori iskolát Rábakecölön   A lakosság is csinosítja Rábakecölt   Megújult a Rába-híd Rábakecölnél   1Turisztikai fejlesztések   Megyei elismerések államalapítónk ünnepén   100 éve született Soós Imre   Egyosztálynyival kevesebb diák   Erősödik Rábakecöl megtartóereje   Sikert aratott az egészségnap   Véget ért a 2009/2010-es megyei II. osztályú labdarúgó bajnokság   48 milliót nyert Rábakecöl közösségi központra   Kistérségi tűzoltóverseny Vitnyéden 23 csapattal   Közösségi busszal gyarapodunk   Csődbe vitték az iskolákat   Made in Hungária Kecölben   Naptárba festi a megye templomait   Kovács Gergő döntött - kritika   Bajnok lett és feljebb lépett a Rábakecöl   Három éve - Kinőtték Bábi néni kincsesházát   Díjazzák is a helyiek összefogását   Kézművestábor a kincsesházban   Made in Hungária a falunapon   Európai színvonalú mellékutak Győr-Moson-Sopronban   Falunap 2009   Központi Háziorvosi Ügyelet   Alapítványként támogatnák a diákokat   `Szülők´ az iskola ellen?   Négy Győr–Sopron megyei útszakasz felújítása kezdődik meg uniós forrásból   Négyszázezer forint a letelepülőknek   A falu kezében van az alsó tagozat jövője   Falukarácsony   Több fogyott munkásruhából   A falvak mind világhálóra vágynak   Kétmillió forint a civil szerveződésekre   Húszmilliós hiányból tízmilliós többlet   Mesterségek Napjai Rábakecöl kincsesházában   Családmesék: Varga és Varga együtt irányít    Észak és Dél tűzoltóverseny   Az iskolával nyertek, a beköltözőkkel nem   Rábakecöl duplájára emelte a letelepedési segélyt   Ötven- helyett tizenötmillióból   Az életet meg kell becsülni...   Hiányból többlet lett   Ünnepváró mívestalálkozó   Huszonöt órás vetélkedő   Megtakarítás a költségvetésben   A japán vendég is fonta a kosarat   Maradnak a kisiskolák két településen   Adventi míves találkozó Rábakecölön   Rotary adomány a kincsesháznak
Hírek Archívum Keresés
Makacsul ragaszkodni e tájhoz
 
Szerző: nyárádmenti KIS ÚJSÁG (05.12. 16:20)
 


Makacsul ragaszkodni e tájhoz

– részletek Balogh István csíkfalvi polgármesternek a március 15-iki ünnepségen tartott beszédéből –

„Nemzeti ünnepünk alkalmából nemcsak kívül, de legbelül, a lélek is ünneplőbe öltözik, szerte a nagyvilágban egymáshoz igazodik a magyar szívdobbanás, ösz-
szegyűlünk szembenézni a múlttal, álmodni a jövőt, de főleg feltenni önmagunknak és egymásnak a kérdést: mit tettünk együtt és külön-külön azért, hogy a ránk bízott örökséget, magyarságunkat megőrizzük, hogy aztán továbbadhassuk az utánunk jövőknek? (...)
A forradalom és szabadságharc résztvevőinek legfontosabb volt a szülőföld szeretete. Azért is harcoltak, hogy lakóhelyük szabad legyen, felvirágozzon, hogy ne mások döntsenek annak sorsáról és mindennapi eseményeiről, hanem ők maguk. (...) Szeretjük-e falvainkat, otthonainkat? Szeretjük-e azokat, akik itt élnek és megőrizték a falut a jövendőnek, és szeretjük-e egymást anynyira, hogy fiatalok, kisgyermekesek válasszák otthonukul az aprófalvas Nyárádmentét? (...) Legyenek büszkék önök is szülőfalujukra, és építsék azt odaadó szeretettel, társadalmi munkával, önkéntes hozzáállással! (...)
1848. március 15-ike faggat bennünket. Faggat elsősorban nemzeti létünkről, sorsunkról, a jövőről, a megmaradásról. De faggat az ünnep mibenlétéről is: akarunk-e magyar életet? Akarunk-e jövendőt abban a bizonytalan masszában és szellemi-lelki káoszban, amely bennünket, magyar nemzeti közösséget körülvesz? Haza ott van, ahol sok-sok emeberöltő óta ugyanazon a nyelven szólítjuk meg egymást. Ahol magyarul meséljük a mesét, magyarul éljük a mindennapot, magyarul, makacsul ragaszkodunk a tájhoz. Ezt a hazát nem lehet lecserélni, kiosztani, elárulni vagy félbevágni, hiába is rajzolják át akárhányszor a határokat. (...) A történetírók úgy tanítják: Róma azért lett nagy, mert szerették. Szeretnünk kell magyar nemzetünket, ahogy a reformkori magyarok szerették, ahogy a márciusi ifjak szerették, ahogy a szabadságharc hősei és vértanúi szerették. Szeretnünk kell magyar nemzetünket, és tennünk kell érte, hogy mindannyiunkank, minden magyar embernek biztonságos és erős otthona legyen egy európai színvonalú Nyárádmente.”


Csíkfalván köszöntötték az időseket

II. János Pál pápa kezdeményezésére 1993 óta ünneplik a betegek világnapját február 11-én, ennek célja, hogy Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, illetve segítse elő a szenvedés megértését.
A gyulafehérvári Caritas otthoni beteggondozó szolgálata ezen a napon is megemlékezik a beteg, istápolásra szoruló személyekről. Maros megyében is felvállalták a kezdeményezést, hogy otthonaikban meglátogatva köszöntsék a betegeket. Idén Csíkfalva községre esett a választás, a Caritas az itteni iskolához fordult, hogy segítséget nyújtsanak abban, hogy otthonaikban felkeressék az időseket, amiért köszönet illeti az iskolát és Kiss Margit kolleganőt – mondta el lapunknak György Réka szociális munkás. A csíkfalvi iskola részéről hat diák indult útnak, hogy többnyire súlyosabb betegeket látogassnak meg. Nagy odaadással készültek erre az alkalomra a gyerekek, akik az alkalomhoz illően verssel, népdallal és imádságos népi énekkel kopogtattak be Szentmárton, Csíkfalva és Jobbágyfalva időseihez, de könyvjelzőkkel és képeslapokkal is megajándékozták az időseket. „Örömet tudtunk vinni ezeknek az embereknek az életébe, és örömteljes karitatív szolgálat volt ez számunkra” – nyilatkozta Balogh Tünde igazgatónő.
A kis csapat mindenütt meglepetést és örömet szerzett, sírva fogadták a többnyire helyhez kötött idősek a látogatást. „Örülünk, hogy gondoltak ránk” – mondta a jobbágyfalvi id. Sütő József, aki a Caritas munkáját sem győzte dícsérni: meglátogatják otthonában, vérnyomást mérnek, kiváltják a gyógyszereit, hiszen neki már a járás is nehezére esik. Szomszédja, Szász Erzsébet is szívesen fogadta a köszöntő csapatot, hiszen fiatalkora óta beteges, ezért nem igazán jár be a faluba, így jólesik, ha néha látogatói érkeznek.


Rókabűvölő mesélő gyerekek

Hét nyárádmenti település iskolájából tizenöt második osztályos kisdiák gyűlt össze mesélni február 14-én Csíkfalván.
A Nagyapó mesefája nevű magyar népmesemondó verseny bekecsalji körzeti versenyén Nyárádmagyarós, Székelybere, Seprőd, Nyárádszereda, Nyárádgálfalva, Jobbágyfalva és Nyárádszentmárton legjobb második osztályos mesemondói találkoztak, hogy egymást sok szép mesével ajándékozzák meg. A szervezők felnyitották a kincsesládát, így minden gyereknek jutott ajándék, de emléklapok is. A zsűri mindenkit megdícsért, hisz mindenki nagyon ügyesen, a maga egyéniségéhez szabottan és ötletesen választott mesét, rátermetten, szépen mesélt, és nemcsak egymást, hanem a felnőtteket is el tudták kápráztatni. A március 14-én Marosvásárhelyen szervezendő megyei szakaszon a körzetet a nyárádgálfalvi László Zsanett (tanítónő Török Edit) és a jobbágyfalvi Mihócsa Szilárd (tanítónő Kocsis Annamária) fogja képviselni, míg a nyárádmagyarósi Lőrinczi Árpád, a nyárádszentimrei Kovács Péter és a nyárádszeredai Györfi Bernadett dícséretben részesült.
Kis tehetségek nagy vetélkedője címmel körzeti mesemondó versenyt rendeztek január 30-án Nyárádszereda és Csíkfalva településein tanuló óvodások számára is. A Deák Farkas Általános Iskola amfiteátrumában ültek körbe, majd egyenként a mesemondó székbe az ügyesebbnél ügyesebb mesélgetők, hogy a nézőtéren helyet foglalt szülőket, de főleg egymást elbűvöljék történeteikkel. A magyar népmesekincs sok ismert alakja vonult be a téli környezetbe, de közben játszodtak, hógolyóztak, énekeltek és hóembert is építettek, míg a didergő kismadarak népdalokat adtak elő.
Bár mindenki ügyesnek bizonyult, mégis voltak kiemelkedőbb előadókészséggel rendelkező gyerekek is. A zsűri a következőket találta legjobbaknak: Kiss Adrienn és Kovács Krisztina (első helyezettek), Fülöp Hanna (második) és Magyari Kinga (harmadik), míg Moldován Brigitta dícséretben részesült. A kis énekesek közül Domó Iriszt találták a legügyesebbnek, de Incze Anita és Major Anita is jól szerepelt.


Forrás: nyárádmenti KIS ÚJSÁG


Kapcsolódó anyagok:

Munka és szórakozás Jobbágyfalván


Eredményesek a csíkfalvi színjátszók


Makacsul ragaszkodni e tájhoz


A Földanyával találkozni Jobbágyfalván


Emlékeztek a doni áldozatokra


Csíkfalva község - Nehezebb év van a hátuk mögött


Kulturális maraton Csíkfalva községben


Harminc festményt ajándékba...


Bekecs Néptáncegyüttes


Szavalóverseny Csíkfalván


Nyugodtabb mindennapok Csíkfalván


Hírek Csíkfalváról


Csíkfalva és Rábakecöl ezer évre szerződtek


Víz alá került Csíkfalva


Kétes a kártalanítás


"Maroknyi székely őrt áll, mint a szikla"
Cikk látogatottság: 1588
Nyomtatható verzió

 Ajánló

 
Eseménynaptár   Hírlevél   Álláslehetőségek   Támogatások   Ingatlanpiac   Pályázatok   Képtár/Filmtár  

 

TOP-5.3.1-16-GM1-2017-00008

TOP-1.4.1-19-GM1-2019-00029

EFOP-1.5.2-16-2017-00023

Szúnyogírtás

Gyerekhorgászat és piknik

Hösök Napja

Majáliszáró

Tüzgyújtási tilalom

IPA bevallási és fizetési határidö

Képviselö-testületi ülés

Fák visszanyesése

Lomtalanítás

Új pénzügyi- és adóügyi ügyfélfogadási rend

Rábakecöl HVB Határozatai

Agrárhírek

1 % a helyi civileknek

Falulottó

HVI közlemény

Étkezési díjak és étkeztetési támogatás változása

Tüzoltóverseny

Csapdapark

Önkormányzati pályázati hírek

Felhívás

Fúrt kutak

Naptár 2024

Útjaink védelmében

Közlemény - Rábakecöli SE

Közlemény - Vöröskereszt

Közlemény - Rábakecöl Jövöjéért

Tündérkerti ablaknyitogató csodái

Gondosóra

Egészségnap

Élménybeszámoló

HVI határozat

Kupakgyüjtö

Vöröskereszt tagdíjak

16. Nemzeti Vágta

Étkezési díjak és étkeztetési támogatás

Postai küldemények átvétele

BESZK hírek

Irány a határ! Kalandra fel!

Hajdú B. István és a rábakecöli meccs dilemmája

Új könyvek, online katalógus

100. születésnap

Kupakgyüjtö szív

Rábakecöli szarvasgombából készült a luxustorta

Indulóhely változás a györi autóbusz-állomáson

Csapdapark

TAO támogatás

Óvodai hírek

Használt elem- és fényforrásgyüjtök

Háziorvosi ügyeleti ellátás változása

Tájékoztató a helyi IPA devizában történö megfizetéséröl

Adventi ablaknyitogató játék - megfejtés

Európa Bajnokságon

Étkezési díjak és étkeztetési támogatás

Energia felhasználást csökkentö intézkedések

Vöröskereszt tagdíjak

Életmesék a rábakecöli Miklósmajorból

Használt sütöolaj gyüjtése

Pályázati felhívás busz értékesítésére

Képi emlékek gyüjtése

Veszélyhelyzet hírei

Óvodai hírek

Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Támogatott civil szervezetek

Egészségnap

Idösek Napja

Nyárbúcsúztató kemencézés

Autómentes nap nyereményjáték sorsolás

Családi délután

Tündérkerti szalonnasütö, bográcsozó

Temetöhasználat

Elindultak a közösségi események

Tájékoztató tüzvédelmi szabályokról

Illegális hulladéklerakás

Igényelhetö ellátási formák

Hibabejelentö telefonszámok

Tájékoztatás az adóügyeket érintö változásokról

Vérvétel

Sintér

Aranyat terem a föld

Minibölcsöde alapköletétel

Horgász Egyesület müködése

Humanitárius település

Ingyenes Wifi

Pályázat átereszek felújítására

Elektronikus recept meghatalmazással

Képi emlékek gyüjtése

Fúrt kutak engedélyezése

Szabadtéri tüzgyújtás

ÖTE hírei

Kaszálások és ágazások

XIII. Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Karácsonyi szolgálatban

Tündérkert karácsonyfája

Öszbúcsúztató programok

Zöldterület karbantartásához szükséges eszközök beszerzése

Óvoda konyha felújítása

Kommunális adó

Kézilabda mérközésen jártunk

Véradó ünnepség

Esztergomban táboroztunk

Cikluszáró röviden

Egészségnap 2019

Tündérkert játszótér

Példával jár elöl a településszépítésben

Járdák menti ágazásJátszótér

Nyári napközis tábor

Lakossági tájékoztató

50 éves osztálytalálkozó

Családi délután

Horgászkártya

Tökfesztiválon jártunk

Jubileumi ünnepség

Egészségnap

Ügyfélfogadási rend változása

Tudnivalók kéményseprésröl

Humanitárius település lett Rábakecöl

"Rábaközi kalandok" nyári napközis táborNÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA

Újjáépül a jobbágyfalvi Tündér Ilona völgy

Online könyvtári katalógus

X. Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Szavalóverseny

Adventi rendezvények

Fiókgyógyszertár nyitva tartása

Tájékoztatás KCR-ről

Elhallgatott történelem

Elektronikai hulladék- és papírgyüjtés

Bírságolnak is, ha kell...

Hősi emlékmű felújítása

Nyárbúcsúztató

Segítenek emlékezni a jövö nemzedéknek

A játszótér és a tündérkert története

Civil Bál

Középkori kalandozások Pápocon

Szakmai Nap Rábakecölben

Kecölben nem kémkedik a KGB

Videotár: Májusfaállítás

Szabadtéri tüzek megelőzése

VI. Kvíz Party

Járdák állagmegóvása

Közlemény

Mozgalmas ösz a Napsugárnál

Felhívás ebtartóknak

Az elmúlt hónap eseményeiből

VIII. Rába partiak partija

Cry Free tábor Rábakecölön

Tizedszer Rábakecölben

Mátyás szerelme is Rábakecölben élt

Szelektív hulladékgyűjtők...

Körzeti megbízott fogadóórája

Hatalmas harcsák...

Polgári védelmi gyakorlatot tartottak

Munka és szórakozás Jobbágyfalván

Mezőgazdasági tevékenységek...

Közlemény

Hulladéklerakás és tűzgyújtás


 Legfrissebb