Felhasználó:
Jelszó:


Dokumentumtár

Ügyfélfogadás

Elérhetőségek

Rendeletek

Helyi adó rendeletek

Képviselő-testület ülései

Soós Imre Kulturális Központ

Rábakecöli könyvtári katalógus

2018. évi szolgáltatási díjak

Készülékárlista flottatagoknak (dolgozói és flotta számlás előfizetés)

Eseménynaptár

Álláslehetőségek

Pályázatok

Hírlevél

Veszélyhelyzet Archívum


Pályázati közlemények


IDŐJÁRÁS

A Kapuvár-Beledi Kistérség települései:

Babót   Beled   Cirák   Dénesfa   Edve   Gyóró   Himód   Hövej   Kapuvár   Kisfalud   Mihályi   Osli   Szárföld   Vadosfa   Vásárosfalu   Veszkény   Vitnyéd  

Rábakecöl
ÖNKORMÁNYZATA
2024. július 17. 19:16 Ma Endre, Elek napja van.
Kezdőlapnak | Linkküldés | Kedvencek közé | Oldaltérkép

Hírek

A helyi eseményekről készített tudósítások leadhatóak a polgarmester@rabakecol.hu címen.

A kis település nem feltétlenül jelent alacsony színvonalú iskolai képzést   A nyugdíjasok színes hétköznapjai   Ismerjék meg az óvodások a népi játékokat   A Bábi néni kincsesháza az alkotás és a közösségépítés példája   "Nem szabad feladni, ha félek is, előremegyek"   "Ha nagyanyáink játékai beszélni tudnának..."   Összefogott a település   Fél évszázad a rábakecöli csapatért   Közösségi térré alakítják az egykori iskolát Rábakecölön   A lakosság is csinosítja Rábakecölt   Megújult a Rába-híd Rábakecölnél   1Turisztikai fejlesztések   Megyei elismerések államalapítónk ünnepén   100 éve született Soós Imre   Egyosztálynyival kevesebb diák   Erősödik Rábakecöl megtartóereje   Sikert aratott az egészségnap   Véget ért a 2009/2010-es megyei II. osztályú labdarúgó bajnokság   48 milliót nyert Rábakecöl közösségi központra   Kistérségi tűzoltóverseny Vitnyéden 23 csapattal   Közösségi busszal gyarapodunk   Csődbe vitték az iskolákat   Made in Hungária Kecölben   Naptárba festi a megye templomait   Kovács Gergő döntött - kritika   Bajnok lett és feljebb lépett a Rábakecöl   Három éve - Kinőtték Bábi néni kincsesházát   Díjazzák is a helyiek összefogását   Kézművestábor a kincsesházban   Made in Hungária a falunapon   Európai színvonalú mellékutak Győr-Moson-Sopronban   Falunap 2009   Központi Háziorvosi Ügyelet   Alapítványként támogatnák a diákokat   `Szülők´ az iskola ellen?   Négy Győr–Sopron megyei útszakasz felújítása kezdődik meg uniós forrásból   Négyszázezer forint a letelepülőknek   A falu kezében van az alsó tagozat jövője   Falukarácsony   Több fogyott munkásruhából   A falvak mind világhálóra vágynak   Kétmillió forint a civil szerveződésekre   Húszmilliós hiányból tízmilliós többlet   Mesterségek Napjai Rábakecöl kincsesházában   Családmesék: Varga és Varga együtt irányít    Észak és Dél tűzoltóverseny   Az iskolával nyertek, a beköltözőkkel nem   Rábakecöl duplájára emelte a letelepedési segélyt   Ötven- helyett tizenötmillióból   Az életet meg kell becsülni...   Hiányból többlet lett   Ünnepváró mívestalálkozó   Huszonöt órás vetélkedő   Megtakarítás a költségvetésben   A japán vendég is fonta a kosarat   Maradnak a kisiskolák két településen   Adventi míves találkozó Rábakecölön   Rotary adomány a kincsesháznak
Hírek Archívum Keresés
Csíkfalva község - Nehezebb év van a hátuk mögött
 
Szerző: Gligor Róbert László (12.30. 12:05)
 

Csíkfalva község - Nehezebb év van a hátuk mögött

Támogat a LEADER program

Dolgoztak a községi utakon

Folytatták a hidakat és a csatornázást

Aktívak az iskolások

A Mikulás elment, az Angyal jött

Bekecs Néptáncegyüttes


Az idei év sem volt semmivel sem könnyebb a tavalyinál. Bár eredmények, biztató jelek vannak, alapvetően a nehéz pénzügyi helyzet jellemezte az évet ebben a kisközségben is. Az állami kiutalások hiányában vannak évek óta befejezésre váró beruházások, de tudtak élni az adódó lehetőségekkel is. Minderről Balogh István polgármester számolt be.

Támogat a LEADER program

Befejeződött a jobbágyfalvi kultúrotthon felújítása, amelyet a LEADER program 62 ezer euróval támogatott. Kisebb munkálatok maradtak hátra, az akadálymentes működéshez szükséges munkálatokat megpróbálja önerőből elvégezni a község. Ez a második nyertes pályázata volt a községnek a LEADER programon, miután először egy községgazdálkodáshoz szükséges traktort vásárolt, továbbá népviseleti darabokat és hangosítási berendezést.

Egy harmadik, 38 ezer euró értékű pályázatot is benyújtott az önkormányzat a LEADER programra, ebből utánfutót és homlokrakódót vásárolnának a községi traktorhoz, valamint 300 darab széket a kultúrotthonok számára. Ez a jövő év folyamán valósulna meg.

Dolgoztak a községi utakon

A megyei tanács 50 ezer lejt osztott le a községnek a megyei utak karbantartására. Ebből Vadad és Búzaháza felé vezető utak mellett lekaszálták a padkákat, a fölösleges, lerakódott földet eltávolították, hogy a víz lefolyhasson az úttestről. Kézi és gépi erővel patakásást és -takarítást végeztek, továbbá áteresz épült Búzaházán a malommal szemben, a tavasszal pedig a szentmártoni temetőn kívül is készül egy.

Folytatták a hidakat

Az idei év végére ismét pénzt utalt a kormány a községi hidak építésére. Ezért folytatódott a búzaházi hídnál a munkálat, sikerült elhelyezni a kővel töltött kosarakat a partvédelem érdekében, ez mintegy 120 ezer lejt tesz ki, de a vállalkozó sajnos nem tudta folytatni idén a munkálatokat. Az elmaradt teendőket és a jobbágyfalvi palló építését reményeink szerint a következő évben végzik el, amennyiben a kormány kiutalja a hiányzó összegeket. A szentmártoni palló használható állapotban van, ott csupán apró munkálatokat kell még végezni.

Elfogadták a község címerét

A kormány idei 996. számú határozatával több Maros megyei község címertervezetét is jóváhagyta, többek között Csíkfalváét is. A helyi közösség által elfogadott, majd a megyei és regionális bizottságok által is jóváhagyott tervezetet az országos címertani bizottság rábólintása után terjesztették a kormány elé. Csíkfalva kék mezejű címerét a Nyárádot jelképező ezüst hullámvonal osztja ketté. Felső felében a község nevére utaló csíkhal látható, alsó részén öt aranykalász, utalva Búzaháza nevére is, de a községhez tartozó települések számára is.

Divatos szóval élve a címer egy brend, de ugyanakkor egy identitást is ad a helyieknek, kifejezi a néveredetet, a vidéki jelleget és a folyó melletti elhelyezkedést – véli Balogh István polgármester. A községi címert Szekeres Attila elismert hazai heraldikus készítette és komoly tanulmányon alapszik. Elkészítésének folyamata lassan tíz évre nyúlik vissza, hiszen az első változatot elutasították, ezért egy teljesen újat készítettek, ezt sikerült most elfogadtatni. Ezután szerepelni fog a hivatalos okiratokon is, és a jövőben engedélyeztetendő községi zászlón is.

Folytatódott a csatornázás

A községben 2012-ben kezdődött el a szennyvízcsatornázás kivitelezése a környezetvédelmi alap támogatásával. A tavalyi évben pénzhiány miatt alig dolgoztak, idén is csupán augusztustól november végéig. Ennek ellenére Jobbágyfalván, Csíkfalván és Nyárádszentmártonban a gerincvezetékek nagy része a talajban van, Csíkfalván az Állomás utca, míg Jobbágyfalván egy rövid szakasz maradt el. Ezeket kell elvégeznie a kivitelezőnek jövő év tavaszán, továbbá megépíteni a pumpaházakat és a tisztítóállomást, elvégezni a csatlakoztatásokat a háztartások több mint felében, továbbá a tereprendezési munkálatokat (járdák, utcák visszarendezése, sáncok kiásása). Az önkormányzat azon dolgozik, hogy a projektet áthelyezzék európai finanszírozásra, amely több előnnyel jár: egyrészt a mostani 20%-ról 2%-ra csökkenne az önrész, biztosabb a támogatás, folyamatos a finanszírozás, továbbá meg lehetne finanszírozni Búzaháza és Vadad rendszerét is, és minden tulajdonosnak a bekötő aknát is. De ezenkívül visszakapnák az eddig kifizetett önrész nagy részét is. Amennyiben kérésüket jóváhagyják, mindezekre a jövő évben kerülhetne sor.

Elkezdenék az iskolák javítását

Mivel a szentmártoni iskolát ki kellett venni a korszerűsítési tervből, a vállalkozóval való ügyvitel is nagyon elhúzódott. Ezért még mindig nem kezdődhetett el a várt felújítás a csíkfalvi, vadadi és búzaházi iskoláknál, de remények szerint hamarosan eldől a projekt és a munkálat sorsa.

További jó hírek

Az ősz folyamán sikerült lefesteni az orvosi rendelő kerítését, jelenleg folyik az épületben a régi vízvezetékek cseréje. Reményeik szerint napokon belül a tornateremben is beindul a fűtésrendszer, jelenleg a gázengedélyeket és a vezetékek megnyitását várják.

Befejeződött az őszi idény a falusi labdarúgó bajnokságban. Csíkfalva község csapata a 6. helyen végzett, a 13 mérkőzésből 7 győzelmet, 1 döntetlent és 5 vereséget könyvelt el, 22 pontot szerezve.

Álláshirdetés

Csíkfalva község önkormányzata versenyvizsgát hirdet egy traktorkezelői szakképzett munkás állásra a Polgármesteri Hivatalhoz. A versenyvizsgán résztvevőknek meg kell felelniük az alábbi feltételek mindenikének: érettségi vizsgával elvégzett szakmai tanulmányok autószerelői szakon, 5 év régiség a munka mezején és legalább 2 év a szakmában, legalább 5 éve megszerzett hajtási engedély C+E kategóriában vagy közúti traktoron.

A versenyvizsga a Polgármesteri Hivatalban lesz 2015. január 9-én. Jelentkezési iratcsomó leadása 2014.12.29-én 14 óráig a a Polgármesteri Hivatal titkárságán. Kapcsolattartó: Marinescu Ilona, tel. 0265-588112, 0762-200498.

Aktívak az iskolások

Az év végén is sok tanórán kívüli tevékenységben vettek részt a község iskolásai. Az önkormányzat támogatásával a Mikulás minden faluba eljutott és ajándékokat osztogatott, tiszteletére műsort készítettek elő és mutattak be az óvodások és kisiskolások. Adventi műsort adott elő az iskola színjátszó csapata Balogh Tünde vezetésével. A kék madár című darabot Szentmártonban, Jobbágyfalván és Csíkfalván mutatták be. Minden településen karácsonyi előadással készülnek az iskolások és óvodások. az 5-8. osztályosok karácsonyi ajándékokat és üdvözlő lapokat készítettek.

A község kisiskolásai nagyon jól szerepeltek a Fürkész helyesírási versenyen és anyanyelvi vetélkedőn, a felső tagozatosok sportversenyen vettek részt, a szentmártoni ovisok töklámpa és adventi koszorú készítő estet tartottak a szülőkkel, az iskola néptáncosai Gegesben vettek részt egy kétnapos táncházas eseményen. Székely Zsuzsanna tanítónő kezdeményezésére decemberben a község iskoláiban „cipősdoboz” gyűjtési akció folyt szegény gyerekek megajándékozása érdekében tudtuk meg Balogh Tünde igazgatónőtől.

CSÍKFALVA KÖZSÉG – BEKECS TÁNCEGYESÜLET
Civil – önkormányzati összefogás

Elnyert támogatás: 9.600 EUR  A pályázat tárgya: népviselet vásárlása

Ötven éve a népi kultúra szolgálatában

Nyárádszeredában a néptáncmozgalomnak több mint ötven éves hagyománya van. Az első tánccsoport a Nyárád szövetkezet munkásaiból alakult. A kilencvenes évek végén a munkások helyét a Bocskai István Iskolaközpont diákjai vették át. A csoport 1998-tól Bekecs Néptáncegyüttes néven működik. 2007-től újraszerveződik és Nyárádszereda Város támogatásával folytatódik a tevékenysége.A csoport nagy hangsúlyt fektet a Nyárád menti táncok és népszokások bemutatására, ugyanakkor más tájegységek táncait és szokásait is előszeretettel viszi színpadra.
A táncok anyagát tiszta forrásból merítik, előtérbe helyezve az adatközlőket és az archív felvételeket, ugyanezt az elvet követve a zene, valamint a viseletek terén is.

A Nyárádmente nagykövetei

Az egyesület tánccsoportja 2011-ben számos külföldi és belföldi meghívásban részesült a Trilógia című produkcióval, amely jelentős áttörés az együttes életében.
2014 legnagyobb sikerét a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny különdíjának elnyerése jelentette. 2011 júliusában a tánckar egy része bekapcsolódott a Mikházi Csűrszínház első saját produkciójába, amelyet színészekkel közösen adott elő.

Az első fecske…

A LEADER program keretében az Egyesület önkormányzattal partnerségben nyújtott be pályázatot és ezzel az első civil szervezet, amely LEADER vissza nem térítendő támogatást nyert.


A Mikulás elment, az Angyal jött

Idén is több nyárádmenti községben nyújtottak segítő kezet az önkormányzatok és intézmények, hogy gazdagabb ajándékcsomagokkal érkezzen a Mikulás vagy az Angyal a gyerekekhez vagy éppen az idősekhez.
Csíkfalva község településeire is ellátogatott az északi tájakról érkező jóságos öreg bácsi, az óvodások és kisiskolások versikékkel, énekekkel köszöntötték őt. Községszinten 320 óvodás és iskolás gyereknek jutott egyenként 10 lejes ajándék az önkormányzat jóvoltából. Nyárádremete községben 554 gyereknek osztott ajándékot az önkormányzat és a közbirtokosság, Lukafalva községben és Szeredában az iskolavezetőség gondoskodott ajándékokról, míg Székelyhodos közsében 1200 lejt szánt az önkormányzat 152 gyerek édességcsomagjára. Ákosfalva községben az ajándékokat osztogatók december 14-én érkeztek, ekkor 600 gyerek örülhetett az önkormányzat és a községben munkateleppel rendelkező Surtec áruház adományainak.
Az angyaljárásról sem feledkeztek meg a községek vezetői: Székelyhodoson a 70 év fölöttieknek, 246 személynek nyújtottak át karácsonyi ajándékot ötezer lej értékben, Csíkfalva községben 108 személynek, 80 év föllöttieknek és gondozottaknak jár egyenként 15 lejes ajándék. Madaras köz-ségben hétezer lejt fordítottak 220 iskolás gyerek csomagjára, Magyaróson 190 gyerek mellett az intézményvezetők és 75 év fölötti 170 személy is kapott ajándékot összesen négyezer lej értékben. Koronkán helyi vállalkozó és a polgármesteri hivatal jóvoltából jutott csomag 208 gyereknek, Gálfalván az önkormányzat és a Surtec áruház jóvoltából 324 gyerek között osztottak ki összesen tízezer lej értékű édességcsomagot, hasonlóan Karácsonyfalva községben is a község és ugyanaz a barkácsáruház nyújtott át ajándékot 580 gyereknek.
Dózsa György községben mintegy 400 gyermek örlhetett az édességes tasaknak a községvezetők jóvoltából.
Az Erdélyi Magyar Ifjak nyárádszeredai szervezete idén is elindította a hagyományos cipősdoboz-akció nevő adománygyűjtését, a beérkező adományokat december 19-én nyújtották át a helyi Szent Veronika Otthon gyermekeinek. Csíkfalva községben is indult hasonló kezdeményezés, de a szeredai iskola diákjai és tanárai is gyűjtöttek: az adományok a szegényebb gyerekekhez jutottak el karácsony előtt.


Forrás: nyárádmenti KIS ÚJSÁG, 114. szám, 2014. december

Kapcsolódó anyagok:

Emlékeztek a doni áldozatokra


Csíkfalva község - Nehezebb év van a hátuk mögött


Kulturális maraton Csíkfalva községben


 Ajánló

 
Eseménynaptár   Hírlevél   Álláslehetőségek   Támogatások   Ingatlanpiac   Pályázatok   Képtár/Filmtár  

 

TOP-5.3.1-16-GM1-2017-00008

TOP-1.4.1-19-GM1-2019-00029

EFOP-1.5.2-16-2017-00023

Defibrillátor használati képzés

Kültéri defibrillátor átadása a Majáliszárón

Használt dolgok vására

BESZK hírek

Képviselö-testületi ülés

Felhívás falunapi fözésre

Nyári diákmunka

Tüzgyújtás tilalom

IPA bevallási és fizetési határidö

Fák visszanyesése

Új pénzügyi- és adóügyi ügyfélfogadási rend

Agrárhírek

Falulottó

Étkezési díjak és étkeztetési támogatás változása

Tüzoltóverseny

Csapdapark

Önkormányzati pályázati hírek

Felhívás

Fúrt kutak

Naptár 2024

Útjaink védelmében

Közlemény - Rábakecöli SE

Közlemény - Vöröskereszt

Közlemény - Rábakecöl Jövöjéért

Tündérkerti ablaknyitogató csodái

Gondosóra

Egészségnap

Élménybeszámoló

HVI határozat

Kupakgyüjtö

Vöröskereszt tagdíjak

16. Nemzeti Vágta

Étkezési díjak és étkeztetési támogatás

Postai küldemények átvétele

Irány a határ! Kalandra fel!

Hajdú B. István és a rábakecöli meccs dilemmája

Új könyvek, online katalógus

100. születésnap

Kupakgyüjtö szív

Rábakecöli szarvasgombából készült a luxustorta

Indulóhely változás a györi autóbusz-állomáson

Csapdapark

TAO támogatás

Óvodai hírek

Használt elem- és fényforrásgyüjtök

Háziorvosi ügyeleti ellátás változása

Tájékoztató a helyi IPA devizában történö megfizetéséröl

Adventi ablaknyitogató játék - megfejtés

Európa Bajnokságon

Étkezési díjak és étkeztetési támogatás

Energia felhasználást csökkentö intézkedések

Vöröskereszt tagdíjak

Életmesék a rábakecöli Miklósmajorból

Használt sütöolaj gyüjtése

Pályázati felhívás busz értékesítésére

Képi emlékek gyüjtése

Veszélyhelyzet hírei

Óvodai hírek

Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Támogatott civil szervezetek

Egészségnap

Idösek Napja

Nyárbúcsúztató kemencézés

Autómentes nap nyereményjáték sorsolás

Családi délután

Tündérkerti szalonnasütö, bográcsozó

Temetöhasználat

Elindultak a közösségi események

Tájékoztató tüzvédelmi szabályokról

Illegális hulladéklerakás

Igényelhetö ellátási formák

Hibabejelentö telefonszámok

Tájékoztatás az adóügyeket érintö változásokról

Vérvétel

Sintér

Aranyat terem a föld

Minibölcsöde alapköletétel

Horgász Egyesület müködése

Humanitárius település

Ingyenes Wifi

Pályázat átereszek felújítására

Elektronikus recept meghatalmazással

Képi emlékek gyüjtése

Fúrt kutak engedélyezése

Szabadtéri tüzgyújtás

ÖTE hírei

Kaszálások és ágazások

XIII. Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Karácsonyi szolgálatban

Tündérkert karácsonyfája

Öszbúcsúztató programok

Zöldterület karbantartásához szükséges eszközök beszerzése

Óvoda konyha felújítása

Kommunális adó

Kézilabda mérközésen jártunk

Véradó ünnepség

Esztergomban táboroztunk

Cikluszáró röviden

Egészségnap 2019

Tündérkert játszótér

Példával jár elöl a településszépítésben

Járdák menti ágazásJátszótér

Nyári napközis tábor

Lakossági tájékoztató

50 éves osztálytalálkozó

Családi délután

Horgászkártya

Tökfesztiválon jártunk

Jubileumi ünnepség

Egészségnap

Ügyfélfogadási rend változása

Tudnivalók kéményseprésröl

Humanitárius település lett Rábakecöl

"Rábaközi kalandok" nyári napközis táborNÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA

Újjáépül a jobbágyfalvi Tündér Ilona völgy

Online könyvtári katalógus

X. Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Szavalóverseny

Adventi rendezvények

Fiókgyógyszertár nyitva tartása

Tájékoztatás KCR-ről

Elhallgatott történelem

Elektronikai hulladék- és papírgyüjtés

Bírságolnak is, ha kell...

Hősi emlékmű felújítása

Nyárbúcsúztató

Segítenek emlékezni a jövö nemzedéknek

A játszótér és a tündérkert története

Civil Bál

Középkori kalandozások Pápocon

Szakmai Nap Rábakecölben

Kecölben nem kémkedik a KGB

Videotár: Májusfaállítás

Szabadtéri tüzek megelőzése

VI. Kvíz Party

Járdák állagmegóvása

Közlemény

Mozgalmas ösz a Napsugárnál

Felhívás ebtartóknak

Az elmúlt hónap eseményeiből

VIII. Rába partiak partija

Cry Free tábor Rábakecölön

Tizedszer Rábakecölben

Mátyás szerelme is Rábakecölben élt

Szelektív hulladékgyűjtők...

Körzeti megbízott fogadóórája

Hatalmas harcsák...

Polgári védelmi gyakorlatot tartottak

Munka és szórakozás Jobbágyfalván

Mezőgazdasági tevékenységek...

Közlemény

Hulladéklerakás és tűzgyújtás


 Legfrissebb