Felhasználó:
Jelszó:


Dokumentumtár

Ügyfélfogadás

Elérhetőségek

Rendeletek

Helyi adó rendeletek

Képviselő-testület ülései

Soós Imre Kulturális Központ

Rábakecöli könyvtári katalógus

2018. évi szolgáltatási díjak

Készülékárlista flottatagoknak (dolgozói és flotta számlás előfizetés)

Eseménynaptár

Álláslehetőségek

Pályázatok

Hírlevél

Veszélyhelyzet Archívum


Pályázati közlemények


IDŐJÁRÁS

A Kapuvár-Beledi Kistérség települései:

Babót   Beled   Cirák   Dénesfa   Edve   Gyóró   Himód   Hövej   Kapuvár   Kisfalud   Mihályi   Osli   Szárföld   Vadosfa   Vásárosfalu   Veszkény   Vitnyéd  

Rábakecöl
ÖNKORMÁNYZATA
2024. június 24. 11:27 Ma Iván napja van.
Kezdőlapnak | Linkküldés | Kedvencek közé | Oldaltérkép

Hírek

A helyi eseményekről készített tudósítások leadhatóak a polgarmester@rabakecol.hu címen.

A kis település nem feltétlenül jelent alacsony színvonalú iskolai képzést   A nyugdíjasok színes hétköznapjai   Ismerjék meg az óvodások a népi játékokat   A Bábi néni kincsesháza az alkotás és a közösségépítés példája   "Nem szabad feladni, ha félek is, előremegyek"   "Ha nagyanyáink játékai beszélni tudnának..."   Összefogott a település   Fél évszázad a rábakecöli csapatért   Közösségi térré alakítják az egykori iskolát Rábakecölön   A lakosság is csinosítja Rábakecölt   Megújult a Rába-híd Rábakecölnél   1Turisztikai fejlesztések   Megyei elismerések államalapítónk ünnepén   100 éve született Soós Imre   Egyosztálynyival kevesebb diák   Erősödik Rábakecöl megtartóereje   Sikert aratott az egészségnap   Véget ért a 2009/2010-es megyei II. osztályú labdarúgó bajnokság   48 milliót nyert Rábakecöl közösségi központra   Kistérségi tűzoltóverseny Vitnyéden 23 csapattal   Közösségi busszal gyarapodunk   Csődbe vitték az iskolákat   Made in Hungária Kecölben   Naptárba festi a megye templomait   Kovács Gergő döntött - kritika   Bajnok lett és feljebb lépett a Rábakecöl   Három éve - Kinőtték Bábi néni kincsesházát   Díjazzák is a helyiek összefogását   Kézművestábor a kincsesházban   Made in Hungária a falunapon   Európai színvonalú mellékutak Győr-Moson-Sopronban   Falunap 2009   Központi Háziorvosi Ügyelet   Alapítványként támogatnák a diákokat   `Szülők´ az iskola ellen?   Négy Győr–Sopron megyei útszakasz felújítása kezdődik meg uniós forrásból   Négyszázezer forint a letelepülőknek   A falu kezében van az alsó tagozat jövője   Falukarácsony   Több fogyott munkásruhából   A falvak mind világhálóra vágynak   Kétmillió forint a civil szerveződésekre   Húszmilliós hiányból tízmilliós többlet   Mesterségek Napjai Rábakecöl kincsesházában   Családmesék: Varga és Varga együtt irányít    Észak és Dél tűzoltóverseny   Az iskolával nyertek, a beköltözőkkel nem   Rábakecöl duplájára emelte a letelepedési segélyt   Ötven- helyett tizenötmillióból   Az életet meg kell becsülni...   Hiányból többlet lett   Ünnepváró mívestalálkozó   Huszonöt órás vetélkedő   Megtakarítás a költségvetésben   A japán vendég is fonta a kosarat   Maradnak a kisiskolák két településen   Adventi míves találkozó Rábakecölön   Rotary adomány a kincsesháznak
Hírek Archívum Keresés
B?nmegel?zési hírlevél 2011. április
 
Szerző: Kovács Sándor r. alezredes osztályvezet? (04.14. 15:23)
 

Kísért az aranyékszer?  Üsd, vágd?  Álom, álom, édes álom! Mennyit ér egy új full extrás Volkswagen Golf?

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2011. áprilisi bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet a megyénkben dolgozó bűnmegelőzési munkatársaink által megküldött - az adott hónapra vonatkozó tipikus bűncselekményekről szóló – tájékoztatók alapján készítjük el.  A leírt bűncselekmények egy bizonyos megyei településen történtek, de gyakorlatilag bárhol megtörténhettek volna.

Hírleveleinkben nem a „szenzáció számba menő” eseteket szeretnénk Önök elé tárni, különleges eseteket csemegeként tálalni. Célunk az, hogy a hétköznapi életben gyakran előforduló, illetve aktuálisan megtörtént bűncselekményekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire felhívjuk a figyelmet, hogy kevesebben váljanak ezáltal áldozattá!

 

1.

Egy régi trükk nem biztos hogy ósdi trükk!

Csalás miatt indult eljárás egy csornai lakos feljelentése alapján ismeretlen tettes ellen, aki egy márciusi délelőttön azzal csengetett be a sértetthez, hogy pénzre lenne szüksége, ezért eladná a nála lévő arany ékszereit (pecsétgyűrűt, vastag karláncot, nyakláncot). A feljelentő nem tudott ellenállni a hihetetlenül jónak látszó üzletnek így az ékszerekért  265.000 forintot fizetett, melyekről másnap kiderült, hogy rézből vannak. 

 

Az ilyen jellegű bűncselekmények könnyen megelőzhetők, házalóktól soha ne vásároljanak  semmit, még a soha vissza térő alkalomnak tűnő esetben sem. Aranyat még akkor sem, ha az eladó azt állítja arról, hogy azok az ő családi ékszerei, mivel utólag kiderül, „nem mind arany ami fénylik…” ezt hívják régóta gagyizásnak.

 

2.

A betörők sem tétlenkedtek!

Kapuváron egy társasházban napközben, míg a tulajdonosok dolgoztak vélhetően úgynevezett zárfésű alkalmazásával két lakás ajtaját is kinyitották bűnözők és arany ékszereket tulajdonítottak el az egyik lakásból 50.000 Ft, a másikból pedig 100.000 Ft értékben. Rongálási kár nem keletkezett.

 

Annak megelőzésére, hogy Ön is áldozatává váljon egy lakásbetörésnek, felhívjuk figyelmét az alábbiakra:

A lakásbetörést elkövető személyek általában nappali órákban tevékenykednek, mikor a legtöbben dolgoznak, üres a ház, a lakás és főként készpénzt, ékszereket, könnyen mozdítható műszaki cikkeket tulajdonítanak el. A betörőnek a lebukás veszélye miatt minél gyorsabban, és ehhez képest halkan kell dolgoznia. A fenti bűncselekmények megelőzhetőek lettek volna, ha több, jó minőségű zárat, hevederzárat, mozgásérzékelőt, riasztóberendezést szereltet fel lakásába a tulajdonos, ezzel is nehezítve a bejutást. Ha a betörő úgy látja, hogy nem tud elég gyorsan bejutni a házba, lakásba, nem kockáztatja a lebukást, inkább elhagyja a helyszínt.

Óvják, védjék értékeiket, szereltessenek fel több, jó minőségű zárat, hevederzárat, riasztóberendezést, esetleg a lépcsőház bejáratához kamerát.

Ha a lépcsőházban idegenekkel találkozik, nyugodtan érdeklődjön tőlük, hogy kit keresnek, melyik cégtől, milyen ügyben. Fel is kísérheti őket, hogy tényleg oda mennek-e, ahová mondták. Ha gyanúsnak találja a személyeket, hívja a Rendőrséget. Jellemző, hogy ha tényleg egy cég képviselőivel van dolguk, ők türelmesen megvárják a Rendőrséget, míg a tolvajok megpróbálnak gyorsan eltűnni.

Igyekezzen jó kapcsolatot kialakítani szomszédaival, és a „közösség erejét” felhasználva közösen megvédeni saját, és egymás lakását, értékeit.

Amennyiben lakókörnyezetében gyalogosan, vagy járműből leskelődő, terepszemlét tartó, gyanúsan viselkedő, idegen személyekkel találkozik, kérjük - amennyiben módjában áll - az általuk használt gépkocsi rendszámát, színét, típusát jegyezzék fel, és azonnal értesítsék a  Rendőrséget 112, vagy 107 segélyhívó telefonszámon.

 

3.

Üsd, vágd??

Garázdaság vétsége gyanúja miatt egy 17 éves mosonmagyaróvári lakos feljelentést tett osztálytársa ellen, aki márciusban egy délelőtti órán egy mosonmagyaróvári szakmunkásképző iskola termében az osztálytársai előtt tettleg bántalmazta, ököllel az arcán megütötte őt. A sértett a bántalmazás következtében a beszerzett orvosi látlelet alapján 8 napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett. Az elkövető cselekménye alkalmas volt arra, hogy az osztályteremben tartózkodó személyekben riadalmat és megbotránkozást keltsen.

 

Úgy tűnik egyre gyakrabban gondolják azt a fiatalok, hogy az „ököljogra” bízzák a vélt vagy valós sérelmeiket akár az iskolában is. Fontos tudniuk, hogy tetteik nem maradhatnak büntetlenül, a többség számára nem elfogadható a viták ilyen formában való „megoldása”.

 

4.

Álom, álom, édes álom!

Egy soproni fiatalember tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki március elején Budapesten a Keleti pályaudvarról Sopronba közlekedő személyvonaton eltulajdonította az ülés fölött lévő csomagtartóra elhelyezett laptop táskából az ASUS típusú laptopját. A sértett bár egyedül ült az ülésen, menet közben elaludt. Miután felébredt, akkor vette észre hogy hiányzik a laptopja. Hiába járta végig a szerelvényt a jegykezelővel, nem találták sehol az eltulajdonított tárgyat. Az elkövető valószínűleg már leszállt vele egy korábbi megállóban. A bűncselekménnyel okozott kár kb. 60.000 Ft.

 

Mint látható, vonaton egyedül utazás során elaludni nem veszélytelen dolog. Nem egyedi esetről van szó. Sajnos vannak olyan bűnözők, akik kihasználják az ilyen helyzeteket és megfosztják laptopjaiktól a gyanútlanul elszenderedő diákokat. Lehetőség szerint ne aludjanak el a vonaton és ne tegyenek értékes csomagot a látó- és testőrizetükön kívülre. Így jó eséllyel elkerülhetik azt, hogy illetéktelen kezekbe kerüljenek a dolgaik!

 

5.

A feltöltőkártyás csalás örök „sláger”!

Egy 27 éves Sopron melletti hölgy tett feljelentést, mely szerint a közelmúltban napközben felhívta egy férfi, aki Dr. Mészáros Péter néven - és később „kapcsolt” egy hölgyet aki Juhász Gabriella néven - mutatkozott be és közölték vele, hogy a T-Mobile 1-es számú kirendeltségének alkalmazottai és nyert egy új full extrás Volkswagen Golfot. Neki csak annyi a dolga, hogy illeték gyanánt ki kell fizetnie 40.000,-Ft-ot. Ezt úgy kell befizetnie, hogy elmegy egy benzinkútra, ahol 40.000,-Ft értékben kell T-Mobile telefon feltöltőkártyát vásárolnia, majd pedig a lekapart számokat be kell diktálnia a telefonba. Miután bediktálta a számokat, közölték vele, hogy vagy a gépkocsi házhoz szállítása esetén fizet 120.000 Ft-ot illeték miatt, vagy azonnal vásárol 40.000,-Ft értékben feltöltőkártyát és az azon lévő kódot is bediktálja. A sértett ez utóbbit választotta. Később jött rá, hogy bizony nem a T-Mobile munkatársával beszélt hanem egy csalóval és hiába várja a nem létező nyeremény autót… A csalással okozott kár: 80.000,-Ft.

 

Hosszú évek óta alkalmazzák a bűnözők ezt a trükköt. A mobilszolgáltató nevében felhívják a gyanútlan embereket valamilyen csábító nyeremény egyedüli nyerteseként üdvözölve őket, amelyért cserébe azt kérik, hogy azonnal vásároljanak több tízezer forintnyi feltöltőkártyát –általában benzinkúton - , amelyek számát diktálják be. Az elkövetők hogy közben a sértett mással ne kommunikálhasson, végig vonalban maradnak vele!!! Kérjük ne dőljenek be ilyen trükköknek, a mobilszolgáltatók minden nyereményjátékukat megfelelően hirdetik (újság, tv, plakátok) és nem kérik cserébe feltöltőkártyák vásárlását!

 

6.

Az „unokás csalás” sem lejárt lemez, legfeljebb néha „fiára” módosul.

Egy 83 éves Mosonmagyaróvár környéki kistelepülésen élő hölgyet hívott fel március közepén délelőtt az elkövető és az unokájának kiadva magát, arra hivatkozva, hogy autó alkatrészt szeretne vásárolni, 200.000 Ft készpénzt csalt ki tőle. A pénzt a sértett egy borítékban elhelyezte, és azt a telefonáló barátjának adta át, aki személyesen jelent meg a ház előtt. A bűncselekménnyel okozott kár. 200.000 Ft.

 

Egy 88 éves soproni hölgyet hasonló módon szintén márciusban a fiának kiadva magát hívta fel egy bűnöző és arra kérte, hogy 400.000 forintot egy - az „édesanyja” által ismeretlen - személynek adjon át. Édesanyja a kérésnek eleget tett, a fia állítólagos barátjának átadta a kért pénzt. A bűncselekménnyel okozott kár: 400.000 Ft.

 

75 éves az a Sopron melletti településen lakó hölgy, akit március végén hívott fel szintén egy bűnöző magát a fiának kiadva, és 300.000 Ft készpénzt kért tőle kölcsön. Ez esetben is egy állítólagos – a sértett által nem ismert – barát ment a pénzért. A bűncselekménnyel okozott kár: 300.000 Ft. Az elkövető ebben az esetben roppant udvarias volt, a pénzátadást követően ismét felhívta a nénit – továbbra is a fiának kiadva magát – és megköszönte a pénzt…

 

A bűncselekmények elkövetését most nem mutattuk be részletesen, hiszen azt korábbi Hírleveleinkben már megtettük. Viszont szeretnénk ismételten felhívni a figyelmet a jelenségre, illetve arra, hogy ezek szerint még nem ismert minden potenciális sértett számára. Kérjük hívják fel a környezetükben élő idősek figyelmét erre, hogy ne váljanak ilyen bűncselekmények áldozatává!

 

                                                                    

Kovács Sándor r. alezredes

osztályvezető

 

Kapcsolódó anyagok:

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. március

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. február

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. január

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. december

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. november

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. október

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. szeptember

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. május

 Cikk látogatottság: 1790
Nyomtatható verzió

 Ajánló

 
Eseménynaptár   Hírlevél   Álláslehetőségek   Támogatások   Ingatlanpiac   Pályázatok   Képtár/Filmtár  

 

TOP-5.3.1-16-GM1-2017-00008

TOP-1.4.1-19-GM1-2019-00029

EFOP-1.5.2-16-2017-00023

Defibrillátor használati képzés

Kültéri defibrillátor átadása a Majáliszárón

Használt dolgok vására

BESZK hírek

Képviselö-testületi ülés

Felhívás falunapi fözésre

Nyári diákmunka

Tüzgyújtás tilalom

IPA bevallási és fizetési határidö

Fák visszanyesése

Új pénzügyi- és adóügyi ügyfélfogadási rend

Agrárhírek

Falulottó

Étkezési díjak és étkeztetési támogatás változása

Tüzoltóverseny

Csapdapark

Önkormányzati pályázati hírek

Felhívás

Fúrt kutak

Naptár 2024

Útjaink védelmében

Közlemény - Rábakecöli SE

Közlemény - Vöröskereszt

Közlemény - Rábakecöl Jövöjéért

Tündérkerti ablaknyitogató csodái

Gondosóra

Egészségnap

Élménybeszámoló

HVI határozat

Kupakgyüjtö

Vöröskereszt tagdíjak

16. Nemzeti Vágta

Étkezési díjak és étkeztetési támogatás

Postai küldemények átvétele

Irány a határ! Kalandra fel!

Hajdú B. István és a rábakecöli meccs dilemmája

Új könyvek, online katalógus

100. születésnap

Kupakgyüjtö szív

Rábakecöli szarvasgombából készült a luxustorta

Indulóhely változás a györi autóbusz-állomáson

Csapdapark

TAO támogatás

Óvodai hírek

Használt elem- és fényforrásgyüjtök

Háziorvosi ügyeleti ellátás változása

Tájékoztató a helyi IPA devizában történö megfizetéséröl

Adventi ablaknyitogató játék - megfejtés

Európa Bajnokságon

Étkezési díjak és étkeztetési támogatás

Energia felhasználást csökkentö intézkedések

Vöröskereszt tagdíjak

Életmesék a rábakecöli Miklósmajorból

Használt sütöolaj gyüjtése

Pályázati felhívás busz értékesítésére

Képi emlékek gyüjtése

Veszélyhelyzet hírei

Óvodai hírek

Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Támogatott civil szervezetek

Egészségnap

Idösek Napja

Nyárbúcsúztató kemencézés

Autómentes nap nyereményjáték sorsolás

Családi délután

Tündérkerti szalonnasütö, bográcsozó

Temetöhasználat

Elindultak a közösségi események

Tájékoztató tüzvédelmi szabályokról

Illegális hulladéklerakás

Igényelhetö ellátási formák

Hibabejelentö telefonszámok

Tájékoztatás az adóügyeket érintö változásokról

Vérvétel

Sintér

Aranyat terem a föld

Minibölcsöde alapköletétel

Horgász Egyesület müködése

Humanitárius település

Ingyenes Wifi

Pályázat átereszek felújítására

Elektronikus recept meghatalmazással

Képi emlékek gyüjtése

Fúrt kutak engedélyezése

Szabadtéri tüzgyújtás

ÖTE hírei

Kaszálások és ágazások

XIII. Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Karácsonyi szolgálatban

Tündérkert karácsonyfája

Öszbúcsúztató programok

Zöldterület karbantartásához szükséges eszközök beszerzése

Óvoda konyha felújítása

Kommunális adó

Kézilabda mérközésen jártunk

Véradó ünnepség

Esztergomban táboroztunk

Cikluszáró röviden

Egészségnap 2019

Tündérkert játszótér

Példával jár elöl a településszépítésben

Járdák menti ágazásJátszótér

Nyári napközis tábor

Lakossági tájékoztató

50 éves osztálytalálkozó

Családi délután

Horgászkártya

Tökfesztiválon jártunk

Jubileumi ünnepség

Egészségnap

Ügyfélfogadási rend változása

Tudnivalók kéményseprésröl

Humanitárius település lett Rábakecöl

"Rábaközi kalandok" nyári napközis táborNÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA

Újjáépül a jobbágyfalvi Tündér Ilona völgy

Online könyvtári katalógus

X. Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Szavalóverseny

Adventi rendezvények

Fiókgyógyszertár nyitva tartása

Tájékoztatás KCR-ről

Elhallgatott történelem

Elektronikai hulladék- és papírgyüjtés

Bírságolnak is, ha kell...

Hősi emlékmű felújítása

Nyárbúcsúztató

Segítenek emlékezni a jövö nemzedéknek

A játszótér és a tündérkert története

Civil Bál

Középkori kalandozások Pápocon

Szakmai Nap Rábakecölben

Kecölben nem kémkedik a KGB

Videotár: Májusfaállítás

Szabadtéri tüzek megelőzése

VI. Kvíz Party

Járdák állagmegóvása

Közlemény

Mozgalmas ösz a Napsugárnál

Felhívás ebtartóknak

Az elmúlt hónap eseményeiből

VIII. Rába partiak partija

Cry Free tábor Rábakecölön

Tizedszer Rábakecölben

Mátyás szerelme is Rábakecölben élt

Szelektív hulladékgyűjtők...

Körzeti megbízott fogadóórája

Hatalmas harcsák...

Polgári védelmi gyakorlatot tartottak

Munka és szórakozás Jobbágyfalván

Mezőgazdasági tevékenységek...

Közlemény

Hulladéklerakás és tűzgyújtás


 Legfrissebb