Felhasználó:
Jelszó:


Dokumentumtár

Ügyfélfogadás

Elérhetőségek

Rendeletek

Helyi adó rendeletek

Képviselő-testület ülései

Soós Imre Kulturális Központ

Rábakecöli könyvtári katalógus

2018. évi szolgáltatási díjak

Készülékárlista flottatagoknak (dolgozói és flotta számlás előfizetés)

Eseménynaptár

Álláslehetőségek

Pályázatok

Hírlevél

Veszélyhelyzet Archívum


Pályázati közlemények


IDŐJÁRÁS

A Kapuvár-Beledi Kistérség települései:

Babót   Beled   Cirák   Dénesfa   Edve   Gyóró   Himód   Hövej   Kapuvár   Kisfalud   Mihályi   Osli   Szárföld   Vadosfa   Vásárosfalu   Veszkény   Vitnyéd  

Rábakecöl
ÖNKORMÁNYZATA
2024. június 24. 12:21 Ma Iván napja van.
Kezdőlapnak | Linkküldés | Kedvencek közé | Oldaltérkép

Hírek

A helyi eseményekről készített tudósítások leadhatóak a polgarmester@rabakecol.hu címen.

A kis település nem feltétlenül jelent alacsony színvonalú iskolai képzést   A nyugdíjasok színes hétköznapjai   Ismerjék meg az óvodások a népi játékokat   A Bábi néni kincsesháza az alkotás és a közösségépítés példája   "Nem szabad feladni, ha félek is, előremegyek"   "Ha nagyanyáink játékai beszélni tudnának..."   Összefogott a település   Fél évszázad a rábakecöli csapatért   Közösségi térré alakítják az egykori iskolát Rábakecölön   A lakosság is csinosítja Rábakecölt   Megújult a Rába-híd Rábakecölnél   1Turisztikai fejlesztések   Megyei elismerések államalapítónk ünnepén   100 éve született Soós Imre   Egyosztálynyival kevesebb diák   Erősödik Rábakecöl megtartóereje   Sikert aratott az egészségnap   Véget ért a 2009/2010-es megyei II. osztályú labdarúgó bajnokság   48 milliót nyert Rábakecöl közösségi központra   Kistérségi tűzoltóverseny Vitnyéden 23 csapattal   Közösségi busszal gyarapodunk   Csődbe vitték az iskolákat   Made in Hungária Kecölben   Naptárba festi a megye templomait   Kovács Gergő döntött - kritika   Bajnok lett és feljebb lépett a Rábakecöl   Három éve - Kinőtték Bábi néni kincsesházát   Díjazzák is a helyiek összefogását   Kézművestábor a kincsesházban   Made in Hungária a falunapon   Európai színvonalú mellékutak Győr-Moson-Sopronban   Falunap 2009   Központi Háziorvosi Ügyelet   Alapítványként támogatnák a diákokat   `Szülők´ az iskola ellen?   Négy Győr–Sopron megyei útszakasz felújítása kezdődik meg uniós forrásból   Négyszázezer forint a letelepülőknek   A falu kezében van az alsó tagozat jövője   Falukarácsony   Több fogyott munkásruhából   A falvak mind világhálóra vágynak   Kétmillió forint a civil szerveződésekre   Húszmilliós hiányból tízmilliós többlet   Mesterségek Napjai Rábakecöl kincsesházában   Családmesék: Varga és Varga együtt irányít    Észak és Dél tűzoltóverseny   Az iskolával nyertek, a beköltözőkkel nem   Rábakecöl duplájára emelte a letelepedési segélyt   Ötven- helyett tizenötmillióból   Az életet meg kell becsülni...   Hiányból többlet lett   Ünnepváró mívestalálkozó   Huszonöt órás vetélkedő   Megtakarítás a költségvetésben   A japán vendég is fonta a kosarat   Maradnak a kisiskolák két településen   Adventi míves találkozó Rábakecölön   Rotary adomány a kincsesháznak
Hírek Archívum Keresés
B?nmegel?zési hírlevél 2010. november
 
Szerző: Kovács Sándor r. alezredes osztályvezet? (11.17. 17:19)
 

Ismét lecsaptak az "unokás csalók" és a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak magukat kiadó bűnözők. Alkalmi ismerekedés 220.000,- forintért. Kapuváron utcai "pénzváltó" és a nyugdíjbiztosító munkatársának magát kiadó bűnöző ténykedett.

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2010. novemberi bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet a megyénkben dolgozó bűnmegelőzési munkatársaink által megküldött - az adott hónapra vonatkozó tipikus bűncselekményekről szóló – tájékoztatók alapján készítjük el.  A leírt bűncselekmények egy bizonyos megyei településen történtek, de gyakorlatilag bárhol megtörténhettek volna.

1.

Október hónapban megyénkben ismét megjelent a korábbi Hírlevelekben bemutatott ún. „unokás csalók”. Eddig 3 alkalommal került nyomozás elrendelése sor, amikor is Mosonmagyaróvár környéki kistelepüléseken élő időskorú sértettektől csaltak ki – előzetes telefonhívás után – az unokájuk nevében beszélve több százezer forintot (az egyik idős hölgytől például 500.000 Ft-t!),  mely összegekért egy személy érkezett rövid időn belül.

Az egyik esetben az elkövető külön megkérte a sértettet, hogy gyermekének (azaz az állítólagos unoka szüleinek) ne szóljon, aminek eleget is tett, ezért a bűncselekmény elkövetése után hosszabb idő elteltével derült ki a csalás.

 

Mint ahogyan azt korábban is tanácsoltuk, ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék le, hogy valós történetről van-e szó: hívják fel családtagjaikat telefonon, ne higgyenek annak, ha az ismeretlen illető Önök előtt úgy tesz, mintha épp velük beszélne. Bízzanak családtagjaikban, hogy bármilyen pénzügyi ügyletet előre megbeszélnek Önökkel, vagy személyesen értesítik Önöket, ha váratlan kölcsönre lenne szükségük. Bízzanak családtagjaikban, hogy nem kérnek meg ismeretlen személyeket semmiféle pénzügyi ügyintézéssel.

 

2.

De nem csak az „unokás” csalók dolgoztak a közelmúltban. Mosonmagyaróváron egy 81 éves - társasházi lakásban lakó - hölgyhöz csengetett be egy ismeretlen a kora délutáni órákban, hogy a Polgármesteri Hivataltól jött és 100.000 Ft-ot hozott a sértettnek. A lakásban mondandója közben elterelte a sértett figyelmét és eltulajdonította 399.000 Ft készpénzét, arany karikagyűrűjét és arany nyakláncát. A bűncselekménnyel okozott kár: 429.000 Ft.

 

Kapuváron a nyugdíjbiztosító munkatársának adta ki magát egy bűnöző és jutott be a 79 éves hölgy lakásába. Figyelmét elterelve 380.000 Ft készpénzét tulajdonította el.

 

Előfordul, hogy a tolvajok magukat önkormányzati tisztségviselőnek, a nyugdíjbiztosító munkatársának kiadva, hivatalosnak tűnő indokkal -mondván segélyt, pénzt hoztak, annak sorszámát fel kell írni, adjon visszajárót, stb - a házban a pénz rejtekhelyéhez küldik a sértettet, így tudva meg az otthon tartott készpénz helyét. Ezt követően valami ürüggyel elterelik a sértett figyelmét, és az általa korábban megmutatott rejtekhelyről ellopják a pénzt. A cselekmény elkövetéséhez pár perc elegendő és sokszor a kutatás nyomai is nehezen észrevehetőek.

Fontos tudniuk, hogy a hivatalok és a különféle szolgáltatók ilyen módon soha sem juttatnak pénzt ügyfeleiknek!

Idegeneket tehát soha ne engedjenek be a lakásukba, házukba, de még az udvarukba se! Házaikat ne hagyják őrizetlenül, az ajtókat minden esetben zárják be, még ha csak egy percre is távoznak a lakásból, akár csak a kertbe, vagy az udvarra.

 

3.

A bevásárlás sem mindig végződik az előre eltervezettek szerint. Ha gondatlan az ember, akkor könnyen úgy járhat, mint az a soproni hölgy, aki a hipermarketben történő délutáni vásárlás során a táskáját a bevásárlókocsira tette. Nézelődés közben a bevásárlókocsit gyakran magára hagyta, így az alkalmi tolvajnak igazán nem jelenthetett komoly kihívást a táska elemelése. A lopással okozott kár: 110.000 Ft.

 

Gyakran és könnyen hanyaggá válhat az ember egy hipermarketben. A sorok közt szinte elveszik a rengeteg polcon lévő áruk szemlélődésében. De soha ne feledkezzenek bele a nézelődésbe annyira, hogy az értékeikről is lemondjanak, mert bizony aki a táskáját a bevásárlókocsira teszi és azt otthagyva nézelődik a sorok között, az gyakorlatilag felkínálja azt a tolvajoknak. Szinte kiabál a magányosan hagyott táska, hogy „Itt vagyok! Vigyél el! Nem figyel rám senki!”…

 

4.

Gyakran azt gondoljuk magunkról, hogy agyafúrtnak vélt módon kicselezhetjük a bűnözőket, azonban sok esetben kénytelenek vagyunk rájönni, hogy ők jobban ismernek minket lusta, meggondolatlan sértetteket, mint mi őket bűnözőket.

Sopron környéki településen történt a közelmúltban koradélután, hogy a temető parkolójában parkoló személygépkocsi vezető oldal felöli ajtajának üvegét betörte ismeretlen tettes, majd a vezetőülés előtti padlórészre letett fekete bőr aktatáskát a benne lévő személyes iratokkal, bankkártyákkal, cégiratokkal, 100.000 Ft készpénzzel együtt eltulajdonította. A bűncselekménnyel okozott kár: 110.000 Ft, rongálással: 30.000 Ft.

 

Soha ne hagyjanak a gépkocsijukban értéket, illetve táskát látható helyen! Ebbe beletartozik az autónak az ülés előtti része is. Nem szerencsés továbbá, ha a célállomásnál teszik el a csomagtartóba vagy az ülés alá, kesztyűtartóba az értékeiket, hiszen az elkövetők a helyszínen vannak és megfigyelhetik, hogy mit hova tett a tulajdonos. Célszerűbb az ilyen dolgokat magukkal vinniük még a temetőbe is, ha már semmiképpen nem maradhatott otthon az a táska.

 

5.

Az alkalmi ismerekedéseknek is megvannak a veszélyei akár az interneten, akár személyesen talál egymásra a két fél. Egy soproni férfiú internetes társoldalon ismerkedett meg egy ismeretlennel, akinek azóta is csak a keresztnevét tudja. A randevút a lakására beszélték meg, ahol italozást követően elaludt, majd felébredve azt vette észre, hogy az ismeretlen a lakásából aranyékszereket és készpénzét eltulajdonította majd eltűnt. A bűncselekménnyel okozott lopási kár: 220.000,- Ft.

 

Bármennyire is lehet csinos az alkalmi ismerős hölgy vagy úr, de még is csak ismeretlen számunkra. Nem tudhatják, hogy az illető így akar információt szerezni lakásukban fellelhető értékekről a lakás védelméről, vagy egyszerűen csak egy csaló, aki így akar a bizalmukba férkőzni. Azt tanácsoljuk hogy alkalmi ismerőseikkel semleges területen, panzióban, hotelben találkozzanak. A lakásukba csak olyan személyt engedjenek be, akit ismernek és tökéletesen megbíznak benne!

 

5.

Pár hete Kapuváron délelőtt egy pénzváltó előtt az utcán szólított le egy ismeretlen egy helyi hölgyet, aki eurót szeretett volna forintra váltani. Félrehívta a pénzváltótól és a hivatalos árnál kedvezőbb áron ajánlott neki pénzváltást. A hölgy elfogadta a kedvezőnek tűnő lehetőséget, mire az ismeretlen leszámolta neki a megbeszélt összeget, a hölgy pedig az eurót. Majd az ismeretlen azzal az ürüggyel, hogy még egyszer átszámolná az átadott forintot hogy pontosan adott-e azt visszakérte, átszámolta majd ismét átadta. Ezt követően sietősen távozott. A hölgy az autójánál nézte meg ismét a kapott pénzt és akkor vette észre, hogy csak 6.500 Ft van nála. A bűncselekménnyel okozott kár 102.500 Ft.

 

Az elkövető kihasználta a sértett figyelmetlenségét, hiszékenységét. Soha ne váltsanak pénzt ismeretlentől az utcán, hanem minden esetben hivatalos pénzváltónál. A csalók kedvező ajánlattal szédítik el a sértetteket, aki a „jó üzlet” bűvöletében észre sem veszi hogy átverték.

 

6.

Csorna környékén lévő kistelepülés családi házának udvaráról ismeretlen tettes a közelmúltban eltulajdonította a tulajdonos fűgyűjtős önjáró fűnyíróját. A fűnyírót az udvaron szabadon hagyta tulajdonosa. Az elkövető a sértettnek az elsődleges adatok alapján 100.000 Ft kárt okozott.

 

Egy koraesti időpontban pedig egy csornai családi háznak udvaráról ismeretlen tettes egy fűkaszát próbált meg eltulajdonítani. Mikor a sértett fia és barátja ezt észlelték, az elkövető a fűkaszát hátrahagyva a kerítésen keresztül elmenekült. A sértettnek lopási kára így nem keletkezett.

 

Mindkét eset kapcsán megállapítható, hogy sajnos értéktárgyaink, használati tárgyaink nem feltétlenül biztonságos helye a zárt udvar, mindenképp figyeljenek azoknak zárt helyen való tárolására, a kapu zárására és bizony egy kutya és riasztó beszerzése is nagyban növelheti a biztonságot.

 

 

Győr, 2010. november 11.

Kovács Sándor r. alezredes

osztályvezető

 

Kapcsolódó anyagok:

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. október

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. szeptember

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. májusCikk látogatottság: 2141
Nyomtatható verzió

 Ajánló

 
Eseménynaptár   Hírlevél   Álláslehetőségek   Támogatások   Ingatlanpiac   Pályázatok   Képtár/Filmtár  

 

TOP-5.3.1-16-GM1-2017-00008

TOP-1.4.1-19-GM1-2019-00029

EFOP-1.5.2-16-2017-00023

Defibrillátor használati képzés

Kültéri defibrillátor átadása a Majáliszárón

Használt dolgok vására

BESZK hírek

Képviselö-testületi ülés

Felhívás falunapi fözésre

Nyári diákmunka

Tüzgyújtás tilalom

IPA bevallási és fizetési határidö

Fák visszanyesése

Új pénzügyi- és adóügyi ügyfélfogadási rend

Agrárhírek

Falulottó

Étkezési díjak és étkeztetési támogatás változása

Tüzoltóverseny

Csapdapark

Önkormányzati pályázati hírek

Felhívás

Fúrt kutak

Naptár 2024

Útjaink védelmében

Közlemény - Rábakecöli SE

Közlemény - Vöröskereszt

Közlemény - Rábakecöl Jövöjéért

Tündérkerti ablaknyitogató csodái

Gondosóra

Egészségnap

Élménybeszámoló

HVI határozat

Kupakgyüjtö

Vöröskereszt tagdíjak

16. Nemzeti Vágta

Étkezési díjak és étkeztetési támogatás

Postai küldemények átvétele

Irány a határ! Kalandra fel!

Hajdú B. István és a rábakecöli meccs dilemmája

Új könyvek, online katalógus

100. születésnap

Kupakgyüjtö szív

Rábakecöli szarvasgombából készült a luxustorta

Indulóhely változás a györi autóbusz-állomáson

Csapdapark

TAO támogatás

Óvodai hírek

Használt elem- és fényforrásgyüjtök

Háziorvosi ügyeleti ellátás változása

Tájékoztató a helyi IPA devizában történö megfizetéséröl

Adventi ablaknyitogató játék - megfejtés

Európa Bajnokságon

Étkezési díjak és étkeztetési támogatás

Energia felhasználást csökkentö intézkedések

Vöröskereszt tagdíjak

Életmesék a rábakecöli Miklósmajorból

Használt sütöolaj gyüjtése

Pályázati felhívás busz értékesítésére

Képi emlékek gyüjtése

Veszélyhelyzet hírei

Óvodai hírek

Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Támogatott civil szervezetek

Egészségnap

Idösek Napja

Nyárbúcsúztató kemencézés

Autómentes nap nyereményjáték sorsolás

Családi délután

Tündérkerti szalonnasütö, bográcsozó

Temetöhasználat

Elindultak a közösségi események

Tájékoztató tüzvédelmi szabályokról

Illegális hulladéklerakás

Igényelhetö ellátási formák

Hibabejelentö telefonszámok

Tájékoztatás az adóügyeket érintö változásokról

Vérvétel

Sintér

Aranyat terem a föld

Minibölcsöde alapköletétel

Horgász Egyesület müködése

Humanitárius település

Ingyenes Wifi

Pályázat átereszek felújítására

Elektronikus recept meghatalmazással

Képi emlékek gyüjtése

Fúrt kutak engedélyezése

Szabadtéri tüzgyújtás

ÖTE hírei

Kaszálások és ágazások

XIII. Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Karácsonyi szolgálatban

Tündérkert karácsonyfája

Öszbúcsúztató programok

Zöldterület karbantartásához szükséges eszközök beszerzése

Óvoda konyha felújítása

Kommunális adó

Kézilabda mérközésen jártunk

Véradó ünnepség

Esztergomban táboroztunk

Cikluszáró röviden

Egészségnap 2019

Tündérkert játszótér

Példával jár elöl a településszépítésben

Járdák menti ágazásJátszótér

Nyári napközis tábor

Lakossági tájékoztató

50 éves osztálytalálkozó

Családi délután

Horgászkártya

Tökfesztiválon jártunk

Jubileumi ünnepség

Egészségnap

Ügyfélfogadási rend változása

Tudnivalók kéményseprésröl

Humanitárius település lett Rábakecöl

"Rábaközi kalandok" nyári napközis táborNÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA

Újjáépül a jobbágyfalvi Tündér Ilona völgy

Online könyvtári katalógus

X. Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Szavalóverseny

Adventi rendezvények

Fiókgyógyszertár nyitva tartása

Tájékoztatás KCR-ről

Elhallgatott történelem

Elektronikai hulladék- és papírgyüjtés

Bírságolnak is, ha kell...

Hősi emlékmű felújítása

Nyárbúcsúztató

Segítenek emlékezni a jövö nemzedéknek

A játszótér és a tündérkert története

Civil Bál

Középkori kalandozások Pápocon

Szakmai Nap Rábakecölben

Kecölben nem kémkedik a KGB

Videotár: Májusfaállítás

Szabadtéri tüzek megelőzése

VI. Kvíz Party

Járdák állagmegóvása

Közlemény

Mozgalmas ösz a Napsugárnál

Felhívás ebtartóknak

Az elmúlt hónap eseményeiből

VIII. Rába partiak partija

Cry Free tábor Rábakecölön

Tizedszer Rábakecölben

Mátyás szerelme is Rábakecölben élt

Szelektív hulladékgyűjtők...

Körzeti megbízott fogadóórája

Hatalmas harcsák...

Polgári védelmi gyakorlatot tartottak

Munka és szórakozás Jobbágyfalván

Mezőgazdasági tevékenységek...

Közlemény

Hulladéklerakás és tűzgyújtás


 Legfrissebb