Felhasználó:
Jelszó:


Dokumentumtár

Ügyfélfogadás

Elérhetőségek

Rendeletek

Helyi adó rendeletek

Képviselő-testület ülései

Soós Imre Kulturális Központ

Rábakecöli könyvtári katalógus

2018. évi szolgáltatási díjak

Készülékárlista flottatagoknak (dolgozói és flotta számlás előfizetés)

Eseménynaptár

Álláslehetőségek

Pályázatok

Hírlevél


Pályázati közlemények


IDŐJÁRÁS

A Kapuvár-Beledi Kistérség települései:

Babót   Beled   Cirák   Dénesfa   Edve   Gyóró   Himód   Hövej   Kapuvár   Kisfalud   Mihályi   Osli   Szárföld   Vadosfa   Vásárosfalu   Veszkény   Vitnyéd  

Rábakecöl
ÖNKORMÁNYZATA
2021. december 03. 17:50 Ma Ferenc, Olívia napja van.
Kezdőlapnak | Linkküldés | Kedvencek közé | Oldaltérkép

Hírek

A helyi eseményekről készített tudósítások leadhatóak a polgarmester@rabakecol.hu címen.

A kis település nem feltétlenül jelent alacsony színvonalú iskolai képzést   A nyugdíjasok színes hétköznapjai   Ismerjék meg az óvodások a népi játékokat   A Bábi néni kincsesháza az alkotás és a közösségépítés példája   "Nem szabad feladni, ha félek is, előremegyek"   "Ha nagyanyáink játékai beszélni tudnának..."   Összefogott a település   Fél évszázad a rábakecöli csapatért   Közösségi térré alakítják az egykori iskolát Rábakecölön   A lakosság is csinosítja Rábakecölt   Megújult a Rába-híd Rábakecölnél   1Turisztikai fejlesztések   Megyei elismerések államalapítónk ünnepén   100 éve született Soós Imre   Egyosztálynyival kevesebb diák   Erősödik Rábakecöl megtartóereje   Sikert aratott az egészségnap   Véget ért a 2009/2010-es megyei II. osztályú labdarúgó bajnokság   48 milliót nyert Rábakecöl közösségi központra   Kistérségi tűzoltóverseny Vitnyéden 23 csapattal   Közösségi busszal gyarapodunk   Csődbe vitték az iskolákat   Made in Hungária Kecölben   Naptárba festi a megye templomait   Kovács Gergő döntött - kritika   Bajnok lett és feljebb lépett a Rábakecöl   Három éve - Kinőtték Bábi néni kincsesházát   Díjazzák is a helyiek összefogását   Kézművestábor a kincsesházban   Made in Hungária a falunapon   Európai színvonalú mellékutak Győr-Moson-Sopronban   Falunap 2009   Központi Háziorvosi Ügyelet   Alapítványként támogatnák a diákokat   `Szülők´ az iskola ellen?   Négy Győr–Sopron megyei útszakasz felújítása kezdődik meg uniós forrásból   Négyszázezer forint a letelepülőknek   A falu kezében van az alsó tagozat jövője   Falukarácsony   Több fogyott munkásruhából   A falvak mind világhálóra vágynak   Kétmillió forint a civil szerveződésekre   Húszmilliós hiányból tízmilliós többlet   Mesterségek Napjai Rábakecöl kincsesházában   Családmesék: Varga és Varga együtt irányít    Észak és Dél tűzoltóverseny   Az iskolával nyertek, a beköltözőkkel nem   Rábakecöl duplájára emelte a letelepedési segélyt   Ötven- helyett tizenötmillióból   Az életet meg kell becsülni...   Hiányból többlet lett   Ünnepváró mívestalálkozó   Huszonöt órás vetélkedő   Megtakarítás a költségvetésben   A japán vendég is fonta a kosarat   Maradnak a kisiskolák két településen   Adventi míves találkozó Rábakecölön   Rotary adomány a kincsesháznak
Hírek Archívum Keresés
B?nmegel?zési hírlevél 2010. szeptember
 
Szerző: Kovács Sándor r. alezredes (09.15. 20:32)
 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2010. szeptemberi bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet a megyénkben dolgozó bűnmegelőzési munkatársaink által megküldött - az adott hónapra vonatkozó tipikus bűncselekményekről szóló – tájékoztatók alapján készítjük el.  A leírt bűncselekmények egy bizonyos megyei településen történtek, de gyakorlatilag bárhol megtörténhettek volna.

Úgy tűnik, nem múlik el úgy hónap az elmúlt időszakban, hogy ne történne több csalásos jellegű bűncselekmény megyénkben, melyeket idősek sérelmére követnek el. Mint korábban is írtuk, a módszerek általában azonos sémát követnek, csak az arra “ráhúzott” történetek változnak. Kérem Önöket, hogy a lehetőségeikhez képest minden eszközt használjanak fel arra, hogy a településükön élő időseket tájékoztassák ezekről a veszélyekről, hogy lehetőségekhez képest minél kevesebben váljanak áldozattá! Bízom együttműködésükben! Most pedig tekintsük át a konkrét eseteket:

1.

Mosonmagyaróváron és Győrött is “dolgozott” az a csaló, aki magát telefonon az idős sértettek unokáinak kiadva kölcsön kért pénzt, pl. tartozás kiegyenlítésére. Majd a pénzért az állítólagos unoka egy barátja ment el. Sajnos a sértetteknek nem volt gyanús a nem éppen megszokott eljárás és átadták az ismeretlennek a kért többszázezer forintot. A telefonos beszélgetések nagyjából a következőképpen történtek: “Szia! Én vagyok az mama!” – szólt az ismeretlen hang a telefonba, amire a gyanútlan nagymama megkérdezte: “Te vagy az András?” “Igen én vagyok”- válaszolt a hívó, majd röviden elmondta, hogy azonnal szüksége lenne 300 ezer forintra, de maradjon ez titokban, mivel neki közbejött valami a fentebb említettek szerint, egy “barát” ment a pénzért.

2.

Mosonmagyaróváron és egy környékbeli kistelepülésen pedig E-ON, ÉDÁSZ (amely ugyan már nem létező cég, de sokan ma is így nevezik az E-ON áramszolgáltatót), illetve egy párthoz kötődő egyesület nevében jelentek meg a csalók idős sértetteknél, arra hivatkozva, hogy pénzt hoztak. Kapuvár környéki kistelepülésen pedig az önkormányzatra hivatkozva jutottak be egy házba a bűnözők. A gyanútlan sértettek beengedték a csalókat, akik a figyelmüket elterelve eltulajdonították a féltve őrzött és gyűjtögetett pénzüket, nyugdíjukat.

Bár már sokszor leírtuk, de úgy vélem, nem lehet elégszer hangsúlyozni a következőket:

Az un. trükkös lopást elkövető személyek hivatalosnak tűnő indokkal, kitalált történettel keresik fel lakásukon, házuknál elsősorban az idősebb korosztályhoz tartozó embereket, akiknek figyelmét elterelik, eközben pedig a házban kutatást, forgatást végeznek, és főként készpénzt tulajdonítanak el.

A figyelem elterelése általában abból áll, hogy egy vagy két személy földmérés, gázvezeték, egyéb közmű fektetés, területhasznosítás, földvásárlás, házvásárlás, vadászles telepítés, munkagép elhelyezés, “rosszvas”, ingóság vásárlás indokával, vagy magukat az elektromos illetve gázművek alkalmazottjának kiadva, az udvar, kert félreeső részére, vagy a háztól távolabb csalja az ott lakót, lakókat, figyelmüket eltereli, miközben a házba társa besurran.

A házban az elkövető átforgatja a szekrényeket, ágyneműtartókat, táskákat, kabátokat, értékeket keresve átkutatja a házat, majd a megtalált készpénzt, esetenként értékpapírokat, ékszereket eltulajdonítja és távozik a házból.

Előfordul, hogy a tolvajok magukat önkormányzati tisztségviselőnek, a nyugdíjbiztosító munkatársának kiadva -mondván segélyt, pénzt hoztak, annak sorszámát fel kell írni, adjon visszajárót- a házban a pénz rejtekhelyéhez küldik a sértettet, így tudva meg az otthon tartott készpénz helyét. Ezután elterelik a sértett figyelmét, és az általa korábban megmutatott rejtekhelyről ellopják a pénzt. A cselekmény elkövetéséhez pár perc elegendő és sokszor a kutatás nyomai is nehezen felfedezhetők.

Mint látható, a kitalált történetek néha teljesen életszerűek. Az elkövető néha a sértett által ismert személyre, családtagra hivatkozik (akár telefonon is), ügyesen felhasználva a sértett által megadott információkat a hitelesség érdekében. Miután egyfajta bizalom kialakult az ismerős személy beazonosítása után, a csalók különböző okokra hivatkoznak a kölcsönkérés ürügyén (alkatrészvásárlásra, gépkocsi javításra, műszaki cikk kedvező vásárlására, a vásárolt csomag átvételére, kölcsön rendezésére, orvosi kifizetésére stb.)

Kérjük, hogy ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék le, hogy valós történetről van-e szó: hívják fel családtagjaikat telefonon, ne higgyenek annak, ha az ismeretlen illető Önök előtt úgy tesz, mintha épp velük beszélne. Bízzanak családtagjaikban, hogy bármilyen pénzügyi ügyletet előre megbeszélnek Önökkel, vagy személyesen értesítik Önöket, ha váratlan kölcsönre lenne szükségük. Bízzanak családtagjaikban, hogy nem kérnek meg ismeretlen személyeket semmiféle pénzügyi ügyintézéssel.

Idegeneket tehát soha ne engedjenek be a lakásukba, házukba, de még az udvarukba se! Házaikat ne hagyják őrizetlenül, az ajtókat minden esetben zárják be, még ha csak egy percre is távoznak a lakásból, akár csak a kertbe, vagy az udvarra. A ház kulcsát tartsák maguknál, ne hagyják a tolvaj által könnyen megtalálható helyen (pl. lábtörlő alatt, szegre felakasztva, virágládában, villanyóra szekrényben). Udvarukra, házukba ne engedjenek be idegen személyeket.

Amennyiben gyanúsan viselkedő, vagy a fent részletezett indokkal érkező idegen személyekkel találkoznak, kérjük - amennyiben módjukban áll - az általuk használt gépkocsi rendszámát, színét, típusát jegyezzék fel, valamint azonnal értesítsék a Rendőrséget a 112, vagy a 107 segélyhívó telefonszámon.

3.

Egy Csorna környéki településen jutott elkövető a családi házba oly módon, hogy a spájzon lévő kisablak (40x40 cm) szúnyoghálóját kivágta, az ablakot befeszítette és azon bebújt. A spájzhoz közeli szobába osont be, de a tulajdonos szerencséjére nem talált ott semmi számára értékesnek tűnő tárgyat, így zsákmány nélkül távozott. Lopási kár nem, rongálási kár viszont keletkezett.

4.

Csornán viszont egy családi ház hátsó kamrájának kisablakán úgy jutott a házba az elkövető, hogy a szúnyoghálót szintén kivágta, azonban a bukóra kinyitott ablakot kiakasztotta és miután leakasztotta azt, bemászott a házba. Körülnézett ugyan a házban, azonban a tulajdonosnak itt is szerencséje volt, mert nem talált számára értékesíthetőnek gondolt tárgyat, így szintén zsákmány nélkül távozott. Lopási kár így itt sem keletkezett, csupán rongálással okozott kárt a tulajdonosnak.

5.

Szintén egy Csorna környéki településen történt, hogy egy családi ház hátsó bejárati ajtaján lévő üvegablakot délelőtti órákban az elkövető betörte, majd bemászott a házba. Onnan 400.000 Ft értékben gyűjtött össze ékszereket, értékes órát. A rongálással kb. 8.600 Ft kárt okozott.

Látható, hogy az elkövető/k a fenti esetekben mindig a családi ház hátsó, kisméretű ablakait, illetve üvegablakos ajtót használták behatolásuk helyéül, melyet legtöbbször kinyitva, vagy csak bukóra állítva, szunyoghálóval " biztosítva " találnak. Az értékek és a védelmükre fordított költségek sajnos gyakran nincsenek arányban egymással. Jól példázza ezt a 5. pontban olvasható eset is. A mechanikai védelem (biztonsági ajtó, megfelelő zárak, stb.) elektronikus védelemmel (riasztó) kombinálva megfelelő védelmet jelenthet az értékeik védelmében.

Kapcsolódó anyagok:

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. májusCikk látogatottság: 1604
Nyomtatható verzió

 Ajánló

 
Eseménynaptár   Hírlevél   Álláslehetőségek   Támogatások   Ingatlanpiac   Pályázatok   Képtár/Filmtár  

 

Veszélyhelyzet hírei

TOP-1.4.1-19-GM1-2019-00029

EFOP-1.5.2-16-2017-00023

Covid oltások

Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálat

Pilinszky 100 kiállítás

Élö Adventi Naptár

Önkormányzati pályázati hírek

Agrárhírek

Képviselö-testület ülése

Egészségnap

Idösek Napja

Nyárbúcsúztató kemencézés

Autómentes nap nyereményjáték sorsolás

Családi délután

Tüzgyújtás szabályai

Tündérkerti szalonnasütö, bográcsozó

Temetöhasználat

Elindultak a közösségi események

Vöröskereszt tagdíjak

Adófizetési, bevallási kötelezettségek

BESZK hírek

Tájékoztató tüzvédelmi szabályokról

Illegális hulladéklerakás

TAO támogatás a Rábakecöli SE-nek

Csapdapark

Igényelhetö ellátási formák

Hibabejelentö telefonszámok

Tájékoztatás az adóügyeket érintö változásokról

Vérvétel

Sintér

Tájékoztatás edényazonosító matricákról

Útjaink védelmében

Felhívás

Aranyat terem a föld

Minibölcsöde alapköletétel

Horgász Egyesület müködése

Humanitárius település

Ingyenes Wifi

Támogatott civil szervezetek

Pályázat átereszek felújítására

Elektronikus recept meghatalmazással

Képi emlékek gyüjtése

Fúrt kutak engedélyezése

Szabadtéri tüzgyújtás

TAO támogatás a Rábakecöli SE-nek

ÖTE hírei

Kaszálások és ágazások

Új könyvek a könyvtárban

XIII. Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Karácsonyi szolgálatban

Tündérkert karácsonyfája

Öszbúcsúztató programok

Felhívás

Zöldterület karbantartásához szükséges eszközök beszerzése

Óvoda konyha felújítása

Kommunális adó

TAO támogatás

Kézilabda mérközésen jártunk

Véradó ünnepség

Esztergomban táboroztunk

Cikluszáró röviden

Egészségnap 2019

Tündérkert játszótér

Példával jár elöl a településszépítésben

Járdák menti ágazás

Tájékoztató kéményseprésről
Játszótér

Nyári napközis tábor

Lakossági tájékoztató

Halloween party

50 éves osztálytalálkozó

Családi délután

Horgászkártya

Tökfesztiválon jártunk

Jubileumi ünnepség

Egészségnap

Ügyfélfogadási rend változása

Tudnivalók kéményseprésröl

TAO támogatás a Rábakecöli SE-nek

Humanitárius település lett Rábakecöl

Vállalkozásfejlesztö és Munkahelyteremtö támogatás

NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA

Újjáépül a jobbágyfalvi Tündér Ilona völgy

Online könyvtári katalógus

Bünmegelözési hírlevél

X. Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Szavalóverseny

Adventi rendezvények

Fiókgyógyszertár nyitva tartása

Tájékoztatás KCR-ről

Elhallgatott történelem

Elektronikai hulladék- és papírgyüjtés

Bírságolnak is, ha kell...

Hősi emlékmű felújítása

Nyárbúcsúztató

Ügysegéd ügyfélfogadási rendje

Használtkönyv börze

Változik a szelektív hulladékgyüjtés

Segítenek emlékezni a jövö nemzedéknek

A játszótér és a tündérkert története

Civil Bál

Középkori kalandozások Pápocon

Szakmai Nap Rábakecölben

Kecölben nem kémkedik a KGB

Videotár: Májusfaállítás

Szabadtéri tüzek megelőzése

VI. Kvíz Party

Járdák állagmegóvása

Közlemény

Mozgalmas ösz a Napsugárnál

Felhívás ebtartóknak

Az elmúlt hónap eseményeiből

VIII. Rába partiak partija

Cry Free tábor Rábakecölön

Tizedszer Rábakecölben

Mátyás szerelme is Rábakecölben élt

Szelektív hulladékgyűjtők...

Körzeti megbízott fogadóórája

Hatalmas harcsák...

Polgári védelmi gyakorlatot tartottak

Munka és szórakozás Jobbágyfalván

Mezőgazdasági tevékenységek...

Közlemény

Hulladéklerakás és tűzgyújtás


 Legfrissebb