Irány a határ! Kalandra fel!
Szerző: Kovácsné Somogyi Mónika (07.01. 15:36)

Irány a határ! Kalandra fel!

 

A „Tündérkert” takarítás kéthetente aktuális, már jól bevált program, néhány lelkes önkéntes számára. Így történt, azon a bizonyos szerda délutánon is. Gyermekkori élményeket, játékokat elevenítettünk fel munka közben. Azt vettük észre mialatt sztorizgattunk, nagyokat nevettünk, egyre jobban lelkesülve, hogy szinte szavak nélkül egyszerre jött a gondolat „Csináljuk!” Mutassuk meg a gyerekeknek, miként lehet egy napot eltölteni mobil és Internet nélkül, hogy megtapasztalják mi az igazi játék, csapatmunka, és szórakozás.

Gyermekkorunkban a „fegyveres erők napi” rendezvény minden évben őszi programként valósult meg. Ilyenkor volt közös verseny, osztályok/csapatok vetélkedői, túra, mely végül bográcsban készült ebéddel zárult.

Egy gondolatmenetet követve, együtt morfondírozva néhány pedagógussal, összeültünk, sokat beszélgettünk, terveztünk, szerveztünk, végül elosztottuk a feladatokat. Elkészítettük a meghívókat a gyerekek részére, melyben alapos tájékoztatást kaptak a szülők a programról.

Reggeli gyülekező június 10-én a játszótéren volt, ahol a gyerekek „letették az esküt”, csapatokat alkottak, nevet, és csatakiáltást kreáltak, majd elkészíthették a menetleveleiket.

Színek szerint rendeződtek csapatokba, ennek megfelelően adott színű borítékokat kellett gyűjteniük az út során, melyben feladatok, kérdések voltak számukra.

Következő állomás a focipálya volt, majd a töltésen végig (kb. 5-5,5 km hosszú szakaszon) további állomások, feladatok vártak a gyerekekre, amihez jól megszerkesztett térképet kaptak segítségül.

Volt a délelőtt során: sport, kvíz, kirakó (puzzle) célba dobás, „Mondd és mutasd!”, barátság karkötő készítés, logikai feladatok, ”Tapintsd és mondd!”, ügyesség és akadálypálya, éneklés és végül tánc.

Az állomásokon lévők vicces neveket választottak maguknak, ezzel is mosolyt csalva a gyerekek arcára.

Folyamatos felügyeletet biztosítva, biztonságban tudhatták a szülők gyermekeiket.

A játszótérre visszaérve találós kérdésekre válaszolva, a mese világában való jártasságról tehettek tanúbizonyságot a gyerekek. Lehetőségük volt játszani különböző ügyességi játékokkal, végül megszólalt a: „jó ebédhez szól a nóta” és megebédeltünk.

Ebéd után eredményhirdetés, jutalom kiosztása következett, záró momentumként végigtáncoltuk a győztes csapat tiszteletére a mezítlábas tanösvényt elejétől a végéig „úttörő nótákra”.

Köszönet Rábakecöl Község Önkormányzatának, és „Rábakecöl Jövőjéért” Alapítványnak támogató, együttműködésükért. Köszönet a segítőknek, akik munkája, támogatása nélkül nem jöhetett volna létre ez az izgalmakkal, élményekkel teli délelőtt: Kovácsné Sz. Ibolya, Horváth Gyuláné, Homlokné H. Jutka, Kovács Zoltánné, Baráth Csilla, Vargáné S. Kati, Tubáné Sz. Kriszti, Szabó Edina, Pandurné H. Gyöngyi, Tubáné K. Kati, Pilisvári T. Viktória, Orbánné Böbi, Domiter Feri, Tuba Peti, Karakai Eszter, Horváthné Samu Andrea.

A „Rábakecöl Jövőjéért” Alapítvány célja: a felnövekvő nemzedék létszámának, életszínvonalának folyamatos szinten tartása és fejlesztése érdekében plusz anyagi támogatás biztosítása. Továbbá feladata az iskolai, óvodai nevelő tevékenység támogatása, egészségmegőrző, kulturális, szabadidő programok propagálása.

A célok között felsorakoztatják többek között a településen élők emberi kapcsolatainak javítását, közösség összekovácsolását, egyének, szervezetek összefogását, együttműködését, melynek igyekszik megfelelni évről évre. Ezúton is köszönet a felajánlott adó 1%-okért!!

A felsorolt célokon túl, ami megérintette rábakecöli lakosként, pedagógusként és nem utolsó sorban anyaként a szívünket az, hogy boldog, őszinte gyermeki mosolyt láttunk a gyerekek arcán. Hála, köszönetképp a gyerekek öleléssel búcsúztak, és kivétel nélkül kérték, jövőre is legyen ilyen. Mindennél többet ért számunkra a gyermeki ölelés, a legőszintébb visszajelzés.

 

Soósné Vass Szilvia, Kovácsné Somogyi Mónika