Energia felhasználást csökkentö intézkedések
Szerző: Tuba Erik (10.03. 19:41)

Energia felhasználást csökkentő intézkedések

 

Az elmúlt években fejlesztéseink során az elöregedő épületeink felújítása nagy hangsúlyt kapott. Sőt, energetikai felújítása, melynek eredménye belátható távolságon belül az energia függetlenség elérése lehetett volna három lépésben (energetikai korszerűsítés, saját erőmű, végül alternatív fűtés). Ezek eredeti célja olyan megtakarítások elérése lett volna, melyek helyi fejlesztésekre visszaforgathatóak (a villany- és gázszámlák árából pl. helyi útfejlesztés).

Ennek keretében 5 használatban lévő épületünkből három (rendelő, óvoda-bölcsőde, tornaterem) teljes felújításon átesett már. A Soós Imre Kulturális Központ új nyílászárókat, és kondenzációs kazánt kapott, a községháza pedig a tetőfelújítással nyitott.

Saját naperőmű települt a tornateremre, óvodára, hamarosan felkerül a községházára, és a képviselő-testület már döntött a rendelő napelem beruházásának megindítása mellett is. Ezek most váltak különösen fontossá, amikor az önkormányzati áramdíj egyik hónapról a másikra ötszörösére, bruttó 135 Ft/kWh-ra nőtt (de beszélnek már 250-300 Ft-ról is). Önkormányzati szférában gázra már 15-20 szoros emelésről érkeznek szolgáltatói ajánlatok.

A jelenlegi válságról mindenki hallott, a háttérben zajló, több összetevős, ok-okozati összefüggések vizsgálatát – mivel ráhatásunk úgysincs – mellőzném. Nem tehetünk mást, mint hogy alkalmazkodni próbálunk. Sajnos az ilyen nehéz helyzetben a korábban erős bástyákat, azaz az önkormányzatokat meggyengítették a forrás- és adóelvonásokkal, így már nem csak a rászorulók megsegítése, de az alapellátások biztosítása is veszélybe kerülhet.

A fűtési szezonra készülve, a bevezetőben hivatkozott öt épületből kettőt „elhagyunk”. A községházánál néhányakban kérdőjel maradhat az új napelem parkot látva. Valóban nehéz mérlegelni, de a széljárta „nyitott ablakok”, a belmagasság, és az „őskori” rossz hatásfokú kazán ezt a kérdést eldöntötte. A tornateremben idén nem indítjuk el a fűtést. Persze tevékenységtől és időjárástól függően még igénybe vehető lesz, nem zárjuk be. A kisebb helyigényű aktív mozgások (pl. pingpong, gyógytorna) a SIKK-be költöznek. Továbbá a használatban maradó épületek fűtése is részleges lesz, szükség szerint.

Szűkös lehetőségeinkhez mérten, apró lépésekben megkezdjük alternatív fűtési rendszerek kiépítését is.

Sajnos a közvilágítás jelentős érvágás, amit szintén ki kell gazdálkodni valahonnan (tavaly augusztusban nem érte el a 40 ezer forintot, idén nyáron augusztusra 324 ezer Ft).

Folyamatos helyzetelemzést végzünk, amennyiben szükséges, további intézkedések is várhatóak.

 

Tuba Erik

polgármester