Tüzgyújtás átmeneti szabályai
Szerző: Tuba Erik (02.28. 00:03)

Az 54/2014 (XII. 5.) BM rendelet alapján külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója a tűzvédelmi hatóság engedélyével legfeljebb 10 ha egybefüggő területen végezhet irányított égetést. A kérelmet legkésőbb az égetés tervezett időpontját megelőző 10. napig be kell nyújtani a tűzvédelmi hatósághoz.

A parlament által 2020. nyáron elfogadott módosítás értelmében 2021. január elsejétől kezdődően országszerte tilos az avarégetés és a kerti hulladék égetése.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet idején alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályok alapján a veszélyhelyzet megszűnéséig továbbra is a települési önkormányzatok hatáskörében marad „a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása”.

Az Önkormányzat helyi rendelete értelmében belterületi kerti hulladék égetése március 1-től április 30-ig végezhető. Az égetést az esti talaj közeli inverzió (levegőréteg hőmérsékleti változása) miatt 10.00 és 18.00 óra között lehet végezni, szélcsendes időben. Ünnepnapokon és vasárnap, valamint február 28-ig és a veszélyhelyzet megszűnését követően égetni tilos! A szabálysértési bírság 150.000,- Ft-ig terjedhet.

Fenti rendelkezéseket az országos tűzgyújtási tilalom felülírhatja.