Véradó ünnepség
Szerző: Horváth Gyuláné (12.01. 00:13)

Véradó ünnepség

 

2019. október 11. pénteken véradó ünnepséget tartottunk Rábakecölön.

„Mindannyian mások vagyunk, bár egyben másban hasonlítunk” Nők-férfiak, fiatalabb-idősebb, alacsonyabb -magasabb testalkatú, de egy dolog, ami biztosan közös: szemlélet a véradásról. Ismeretlennek segíteni igaz emberséget jelez.

Napjainkban a robotok és mesterséges aromák világában alig van valami, ami pótolhatatlan, művi úton elő nem állítható. Az emberi vér azonban ilyen. Ihatunk pótkávét valódi helyett, küldhetünk e-mailt képeslap helyett, de vér csak igazi adható.

A véradók listáját központilag kaptuk meg. Országosan a 25; 50; 75; 100. x véradók részesülnek jutalomban. A kapott lista alapján döntöttünk úgy, hogy 15alkalomtól 5 alkalmanként emelkedve gyűjtjük ki a 3 település önkéntes véradóit, és ismerjük el önzetlenségüket.

Sajnos nem rendelkezünk olyan névsorral, amiben szerepelne, kik mikor, hányadik alkalomért vehettek már át oklevelet. Sajnos arról sincs dokumentumunk, kik azok, akik valamilyen betegség miatt lettek kizárva, addig hány alkalommal adták vérüket gyógyításhoz. Akadnak olyanok is, akik elérték azt a szép kort, amitől nem javasolják a véradást. Szerettük volna őket is meghívni, mert átérezzük a visszautasítás miatti lehangoltságukat. Főleg akkor, mikor jövünk lelkesen, és egy magas vérnyomás, vagy rossz hemoglobin érték miatt tervünk meghiúsul.

Köszönjük a családoknak a véradóvá nevelést, ahol természetes lett, hogy a nagykorúvá válást követő 1. alkalommal megjelenik a fiatal a kiszállásos véradáson.

Szomorú tény, mikor valaki kap a családban vért, és az egészséges családtagok nem lépnek a véradók táborába.

Településünkön él egy olyan fiatal, aki 20 évesen 6x-os véradó, kívánok neki olyan jó egészséget, hogy sikerüljön a 100.

Szeretettel várjuk az új véradókat:

„Mi az a pár csepp vér? Neked szinte semmi,

De másnak e néhány csepp az életet jelenti.”

Náhoczki János Ember vagy

A Polgármester Úrnak köszönjük, hogy helyet biztosít a kiszállásos véradásnak, és támogatja a vendéglátást.

Fontos, hogy a véradó a véradás napján jobban figyeljen a táplálkozásra, folyadék bevitelre, -lehetőleg ne alkohol- hogy a szervezetben történő változás, minél zökkenőmentesebb legyen. A szerény vendéglátás mindig jó hangulatú, biztosítja a véradók „szemmel” tartását, ha esetleg valakinek problémája adódna, közel legyen a segítség.

„Egy szál virágot, vérvöröset, hisz úgy adnak vért, mint más kezet, mint anya a gyermeknek életet.”

 

Horváth Gyuláné