Bírságolnak is, ha kell, az útjaik védelmében
Szerző: kisalfold.hu (11.16. 16:34)

A közösségi összefogás révén újultak meg Rábakecöl útjai és járdái. Védelmükre szankciókról is határozott az önkormányzat.

„A lakosok közreműködésével hat éve tartó építési program keretében idén az Erkel utca járdáját újítottuk fel. Ez már a tizenegyedik a sorban. Belterületen mintegy 500 négyzetméter út portalanítása is megvalósult a József Attila utcában elkészült aszfalttal" – beszélt fejlesztéseikről Tuba Erik polgármester.

Száraz időben nehezen, esősben pedig szinte járhatatlan volt személygépkocsival Rábakecöl külterületi útjainak többsége. Ebben persze szerepet játszott az úttestre benyúló, gondozatlan bozótos is, mely még inkább nehezítette a közlekedést és az eső utáni száradást is.

Társadalmi összefogás keretében javítják évek óta a külterületi utakat. Idén négy mezőgazdasági út felújítását és alaperősítését végezték el. „Kétségtelen, hogy a legjelentősebb változást a M86-os gyorsforgalmi út elkészülte hozza. Azon túl, hogy »közelebb kerültünk« Győrhöz és Szombathelyhez, a beruházás során megújult további három úton kívül hat teljesen új külterületi szakasz is megépült" – emelte ki a polgármester.

Kitért a használatukkal kapcsolatos rossz tapasztalatokra is: – Az arra járók nem figyelnek eléggé az állagmegóvásra, így azok pár éven belül hasonló sorsa juthatnak, mint társaik a felújítás előtt. Ennek megelőzésére a korábbi kérések helyett a felszólítás és helyreállítási kötelezettség előírásának eszközéhez nyúlunk."

Ezenfelül rendelkeznek arról is, hogy az útpadkától számított tíz méteren belül tilos bármit is tárolni. Első lépésként figyelmeztetnek, majd ismételt szabálysértés esetén akár 150 ezer forintos bírságra is számíthat a károkozó.
  


Forrás: kisalfold.hu


Kapcsolódó anyagok:

Külterületi utak

Járdák állagmegóvása

Járdák és utak menti növényzetápolás


Fás szárú növények védelme

Mezőgazdasági utak használata

Járdák menti ágazás

Közutak igénybevételének feltételei

Összefogással építik a járdákat