Erzsébet-tábor a SIKK-ben
Szerző: Horváth Petra (10.18. 16:43)

2016.08.22.-26. között az Erzsébet program keretein belül megrendezésre került egy napközis tábor a Rábakecöli Soós Imre Kulturális Központ és a Beledi Egyesített Szociális Központ szervezésében. A pályázat keretein belül 50 gyermek vehetett részt a táborban a Rábaközből, melyhez Rábakecöl Község Önkormányzata 900.000,- Ft pályázati támogatást nyert el.

 

A hétfői napon az IKSZT szépítésén dolgoztunk. Színes papírból készített díszekkel és üvegfestés segítségével tettük szebbé az épületet. Közben elbeszélgettünk a gyerekekkel azokról az alapvető viselkedési szabályokról, melyek ahhoz szükségesek, hogy a számunkra biztosított épületet szép állapotban adhassuk vissza a hét végén tulajdonosának, Rábakecöl lakosságának. Délután Mosonmagyaróvárra, a Futura élményközpontba utaztunk el. A kiállítás 4 szintje a minket körülvevő környezetet mutatja be. A föld, tűz, víz és levegő szintjei egész délutános szórakozást és intellektuális fejlődést biztosított táborozó gyermekeink számára.

Mivel a gyermekek több településről érkeztek, senki nem ismerte az összes résztvevőt, így a tábor megnyitásaként egy névtanulós-ismerkedős feladattal indítottunk.

A táborok lebonyolításakor mindig ügyelünk arra, hogy a résztvevők emocionális képességei is fejlődjenek. Ezt helyeztük előtérbe a keddi napon. Beszélgettünk a különböző érzéstípusokról, érzéseinkről, majd 10 fős csoportokban készítettek egy plakátot, melyen három érzéshez 3-3 mondatot fogalmaztak meg. Ezután mindenki készített 2 smile-t, melyeket kettő, számára szimpatikus táborozónak adott át. Volt, aki egy a táborban megismert személyt választott ki és volt, aki egy számára ismerős embernek, barátjának adta át.

A kedd délutánt a Fertő-tó partján töltöttük el, valamint egy hajókiránduláson vettünk részt. A hajókázás jó alkalom volt arra, hogy megismerkedjünk a Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal, a tó és a tópart élővilágával.

Szerdán ismét közösségépítő és mozgásos feladatokkal indítottuk el a napot. Ezt követően fogadó településsel, Rábakecöllel és a helyi hagyományokkal, nevezetességekkel ismerkedtünk meg. Délután Pajtaműhely Hagyományőrző Közművelődési Alapítvány székhelyén – közismert nevén: „Bábi néni Kincsesháza”-ban – fogadott minket. Az alapítvány egyik helyi tagja, Horváth Gyuláné Varga Judit óvónéni várt minket Rábaközi Barangolások című meséjével. Az interaktív foglalkozás során, versek, történetek és mondókák segítségével körbe jártuk a Rábaközi településeket, megismerhettük nevezetességeiket. A mese után a gyerekek megtekinthették a Kincsesházban található két kiállító termet, valamint egy vetélkedőn vehettek részt a gyerekek. Régi eszközöket kellett felismerniük.

Csütörtökön, a Kislődön található Sobri Jóska Kalandparkba látogattunk el. Talán ez volt a gyermekek számára a legnagyobb élmény.

Pénteken az egészséges életmód témakörét feszegettük. Egy plakát készítése volt a feladatuk. Összeszedték azokat a dolgokat, melyek szükségesek ahhoz, hogy egy ember egészséges legyen. Jutalomként és az egészségmegőrzés érdekében gyümölcsöket fogyasztottunk el közösen. Ezen kívül egy a hetet összefoglaló totó ill. rejtvénysorozattal készültünk a résztvevők számára. Szintén a hetet összefoglaló, élményeiket felelevenítő és megőrző plakátot készítettek el a csapatok. A napot mozgásos, közösség- és személyiségfejlesztő feladatokkal és játékokkal tettük még színesebbé. Az egységes zöld pólók festése is az utolsó napra maradt.


Az eseményről készült fényképek a facebook-on érhetőek el.


Vas Népe tudósítás: A felfedezés izgalmai