A Földanyával találkozni Jobbágyfalván
Szerző: nyárádmenti KIS ÚJSÁG (05.08. 17:22)

Nagyváradtól Jászvásárig az ország különböző vidékeiről jöttek román és magyar fiatalok a Nyárádmentére, de magyarországiak is csatlakoztak hozzájuk.
Különleges keleti zene, jelképek és díszítőelemek fogadtak április 18-án Tündér Ilona Völgyében, ahol a szeszélyes, hűvös időjárás ellenére fiatalok zenéltek és dolgoztak nyugodtan. Talán Zsolt szervezőtől értesültünk, hogy itt természetvédelmi tevékenység folyik, patakmedret takarítanak, fákat ültetnek és a jelenlevőket oktatni próbálják, hogy ne szennyezzék a környezetet, hanem óvják azt és egymást. Ezt az üzenetet szeretnék eljuttatni az ország minden sarkába, és azt is elérni, hogy mindenütt legyenek barátaik, akik hasonló akciókat szerveznek majd – mondta el a marosvásárhelyi fiatalember. Ahhoz képest, hogy ez az első alkalom, eredményesnek könyveli el, jó jelnek tartja, hiszen mintegy félszázan gyűltek össze. Ami pedig az éjjel-nappal szóló térzenét illeti, megtudtuk: ma már egy elektronikus zenei stílus, de a technológia megjelenéséig ez tulajdonképpen indiai imazene volt, amely révén, a természet hangjait utánozva az emberek kapcsolatba tudtak kerülni a Földanyával. A meditációs zenétől az éjszakai tánczenéig sokat tudnak nyújtani ebből a jelenlevőknek – ismertette Zsolt, elmondva: a jelenlevők többsége csak egy hétvégére jött Jobbágyfalvára, de a szervezők, segítők a Föld Napja alkalmával újabb fát ültetnek el.
A kapocs a természet és a közös gondolkodás
“Próbálunk egy kisebb kommunát kialakítani azokból az emberekből, akik szeretik a természetet, környzetet, aki szeretik megtartani az egyensúlyt az ünnep- és hétköznapok között” – mondta el érdeklődésünkre a Budapestről érkezett Kovács Anita és a nyárádszeredai Cojocaru Henrietta. Jobbágyfalva számukra olyan hely, ahol ennyien összejöhetnek több napra, hogy hasznosat végezzenek, dolgozzanak, és ünnepeljék az együttlétet, barátságot is, tüzet rakjanak és táncoljanak. Egyesek fát ületetnek, mások területet takarítanak le az aljnövényzettől, mások segítenek a háziasszony ötleteit kivitelezni, a konyhakertben dolgoznak, gyógynövényeket, kakukk- és citromfüvet, mentát és rebarbarát ültettek. Nincs a hátuk mögött semmilyen egyesület, csupán telefonon értesítik egymást, s akik éppen egy adott hétvégén ráérnek, azok egy adott helyen összegyűlnek, dolgoznak és szórakoznak. Az, hogy itt épp fákat is ültettek, számukra sokatmondó: a fát mindig hosszútávú “beketetésnek” tekintik, azt is jelenti, hogy majd visszajárnak ide, és azt is, hogy az itteniek befogadták őket és azt az érzést, amit ők képviselnek.
Egy barátság kezdete
Amikor a szervezők hozzá fordultak, olyan helyet kerestek, ahol barátaikkal lehetnek, fát ületethetnek, hasznos dolgokat művelhetnek – mondta el Szász Csaba Levente házigazda. Ezek a fiatalok szeretnek fát ültetni, hogy az megmaradjon az utókornak és ők is emlékezhessenek rá, de a házigazda is örül, hogy Romániából és Magyarországról ennyien eljöttek ide. Ez egyelőre egy kapcsolat, barátság kezdete, de itt most nem alapkövet helyzetek el, hanem fát ültettek, hogy ezt a kapcsolatot mindannyian gyümölcsöztetni tudják.


Kapcsolódó anyagok:

Makacsul ragaszkodni e tájhoz


A Földanyával találkozni Jobbágyfalván


Emlékeztek a doni áldozatokra


Csíkfalva község - Nehezebb év van a hátuk mögött


Kulturális maraton Csíkfalva községben


Harminc festményt ajándékba...


Bekecs Néptáncegyüttes


Szavalóverseny Csíkfalván


Nyugodtabb mindennapok Csíkfalván


Hírek Csíkfalváról


Csíkfalva és Rábakecöl ezer évre szerződtek


Víz alá került Csíkfalva


Kétes a kártalanítás


"Maroknyi székely őrt áll, mint a szikla"