Ismét emlékeztek a doni áldozatokra
Szerző: nyárádmenti KIS ÚJSÁG (01.30. 17:22)

Ismét emlékeztek a doni áldozatokra

Január 10-11-én második alkalommal adott helyet a csíkfalvi önkormányzat az EMKE és a marosvásárhelyi 23. határvadász hagyományőrző csoport által szervezett doni emléktúrának. A marosvásárhelyi megemlékezések után a Nyárádmentére vezető gyalogos emléktúrával folytatódott az 1943. évi Don-kanyari történelmi mozzanatok felidézése.

Vasárnap délelőtt hagyományörző világháborús katonák, honvéd huszárok és lófő székelyek vonultak fel Nyárádszentmártonba, ahol a világháborús hősök emlékművénél hajtottak fejet azok előtt, akik az életüket is odaadták a magyar hazáért.

Az unitárius templomban tartott ünnepi istentisztelet keretében Kiss Sándor lelkész az emlékezésről szólt, hisz emlékezés nélkül magunkat is elveszítjük, gyökér nélküli fa, forrás nélküli patak leszünk. Az ünnepség keretében Benkő József történész a 2. magyar hadsereg helyzetéről, a doni hadmozdulatok és visszavonulás szervezetlenségéről és a kegyetlen fagyhalálról szólt, míg Benkő Zsolt a marosvásárhelyi 23. határvadász hagyományörző csoportot mutatta be. Miholcsa József huszár alezredes a mai hagyományörzőkről szólt, akik a semmiből is előkotorják a haza- és családszeretet parazsait és jelenlétükkel lánngá varázsolják azt.

A doni emléktúrákat azért szervezik, hogy egyrészt az identitástudatot megőrizze, erősítse fiatalokban, emlékeztessen a magyar történelem egyik legsúlyosabb veszteségére, amikor 1943 januárjában az orosz fronton, a Don-kanyari csatákban és az azt követő visszavonulás során megsemmisült a mintegy kétszázezer katonát számláló 2. magyar hadsereg.


A Nyárádmentén is turnézott a Kákics együttes

Tizenhat helyszínen mutatott be emlékműsort a székesfehérvári Kákics népzenei együttes, ebből Erdélyben öt településen szólaltatták meg hangszereiket. Turnéjukat a Nyárádmentén fejezték be.

Január 10-én délután teltházas közönség előtt lépett fel Szeredában a székesfehérvári Kákics népzenei együttes. A Ferenc Jóska fújtatja a trombitát című műsoruk különböző hadszíntereken született katonadalokon keresztül időrendi sorrendben mutatja be az első világháború eseményeit. Tárnok Ákos együttesvezetőtől megtudtuk: az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság pályázatán kaptak támogatást emlékműsoruk bemutatására. Az anyaországban Budapesttől Debrecenig mutatták be több helyszínen, míg Erdélyben Bánffyhunyadon, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Nyárádszeredában és Nyárádszentmártonban. Műsorukban a hegedű, brácsa és nagybőgő mellett a háttérbe szorult népi hangszereket is megszólaltatták, népzenei és dalanyagukat főleg a Zenetudományi Intézet archívumából válogatták. A dalok közben korabeli felhívásokat, jelentéseket, leveleket is felolvastak, egykori katonai fotókat vetítettek. A műsor fővédnöke Vargha Tamás honvédelmi minisztériumi államtitkár volt.

Az erdélyi és nyárádszeredai közönség nagyon jól fogadta az előadást: Tárnok Ákos szerint jó volt látni, hogy sok dalt ismernek és együtt énekelhették, hogy Kimegyek a doberdói harctérre. Örvendetes az is, hogy nagyon sok fiatal is volt a nézőtéren, hisz az is céljuk volt, hogy a fiatalok megtudhassák, milyen hősiesen harcoltak egykor a magyar katonák.


Forráa: nyárádmenti KIS ÚJSÁG

Kapcsolódó anyagok:

Emlékeztek a doni áldozatokra


Csíkfalva község - Nehezebb év van a hátuk mögött


Kulturális maraton Csíkfalva községben


Harminc festményt ajándékba...


Bekecs Néptáncegyüttes


Szavalóverseny Csíkfalván


Nyugodtabb mindennapok Csíkfalván


Hírek Csíkfalváról


Csíkfalva és Rábakecöl ezer évre szerződtek


Víz alá került Csíkfalva


Kétes a kártalanítás


"Maroknyi székely őrt áll, mint a szikla"