A magán pálinkaf?zés részletszabályairól
Szerző: Horváth Orsolya (01.22. 01:30)


A magánfőzés részletszabályait megállapító rendelkezések kapcsán az alábbiak lényegesek:

  • Fontos, hogy a magánfőzőnek nem kell adóraktári engedéllyel rendelkeznie
  • A szabályozás szerint a magánfőzőnek a desztillálóberendezés megszerzését a tulajdonszerzéstől számított 15 napon belül be kell jelentenie a magánfőző lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatóság felé.
  • Az előállított magánfőzött párlatról évente egyszer, a tárgyévet követő január 15-ig kell adóbevallást benyújtani és a bevallással együtt az éves átalányadót megfizetni a lakóhely szerinti önkormányzati adóhatóságnak.
  • Ha tárgyévben a magánfőző nem állított elő magánfőzött párlatot a desztillálóberendezésén, nem kell adóbevallást benyújtania és adót fizetnie.
  • A szabályozás kimondja továbbá, hogy a magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor, illetve hogy kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthető.
  • A magánfőzés esetében 1 év az elévülési idő.
  • A magánfőzés esetében az előállított magánfőzött párlat ( 50 liter mennyiségig )után a magánfőzőt terhelő, évi 1000 forint összegű átalányadó bevezetésére kerül sor 2015. január 1-jétől.


Letölthető nyomtatványok:

Bejelentés a desztillálóberendezés tulajdonjogáról, tulajdonjogának megszerzéséről (pdf)

Bevallás az előállított magánfőzőtt párlat után (pdf)