Harminc festményt ajándékba Rábakecölnek
Szerző: kisalfold.hu (07.14. 11:22)

A rábakecöli testvértelepülés, Vadad szülötte, Kilyén Árpád festőművész harminc festményt adományozott a dél-rábaközi községnek.

Az erdélyiekkel tizenkét éves a partneri kapcsolat, melyet „ezer évre kötöttek".

Az idén tizenkét éves múltra tekinthet vissza Rábakecöl és az erdélyi Csíkfalva partneri szerződése. A két község polgármesterei még 2001-ben kerültek kapcsolatba, amelyből barátság született, s ezt 2002. augusztus 20. óta hivatalos testvértelepülési szerződés is szentesíti.

Ahogy Csíkfalva vezetője, Balogh István polgármester kifejtette: a két önkormányzat igazából csak elindította a kapcsolatot, de ennek fenntartója, lelke a két község polgárai között kialakult igazi barátság volt. Továbbá mindenkit arra kért, hogy tartsák fenn ezt a kapcsolatot, akár a „következő ezer évig is".

Rábakecöl vezetője, Tuba Erik polgármester hangoztatta, valahányszor Erdélybe látogatnak, mindig megtelnek a határon túli magyarok szeretetével, barátságával és magyarságtudatával, és mindig várják a következő találkozást. A tízéves jubileumi ünnepségen mondott köszönetet a testvértelepülés a csíkfalvi Kilyén Domokos fafaragómesternek, amiért ajándékként névtáblát faragott a rábakecöli művelődési központ számára, amely azóta is „az intézmény fényét emeli". A mestert díszpolgári címmel tüntette ki a rábakecöli önkormányzat.

A testvérkapcsolat újabb megnyilvánulásaként 2013 őszén a római katolikus egyházközség férfikara vett részt a Csíkfalván megrendezett kórustalálkozón. Az eseményen Rábakecöl volt és jelenlegi polgármesterét is kitüntette a testvérközség.

A jubileumi eseményhez köthetően Csíkfalva községhez tartozó Vadad szülötte, Kilyén Árpád festőművész festménybemutatóján 80 éves kora ellenére ígéretet tett, hogy Rábakecöl is számíthat néhány festményére a közeljövőben. A csíkfalvi kopjafa mellé az idei júniusi testvértalálkozón a művész, ígéretét beváltva, 30 festménnyel gazdagította Rábakecölt.

Forrás: kisalfold.hu


Kapcsolódó anyagok:

Emlékeztek a doni áldozatokra


Csíkfalva község - Nehezebb év van a hátuk mögött


Kulturális maraton Csíkfalva községben


Harminc festményt ajándékba...


Bekecs Néptáncegyüttes


Szavalóverseny Csíkfalván


Nyugodtabb mindennapok Csíkfalván


Hírek Csíkfalváról


Csíkfalva és Rábakecöl ezer évre szerződtek


Víz alá került Csíkfalva


Kétes a kártalanítás


"Maroknyi székely őrt áll, mint a szikla"