Hírek Csíkfalváról
Szerző: Tuba Erik (12.21. 11:30)

Jubileumi szántóverseny Csíkfalván

Iskolakorszerűsítési projekt indult

Keresztyén nomádtábor Jobbágyfalván

Jubileumi szántóverseny Csíkfalván

Augusztus 31-én immár tizedik alkalommal rendezték meg a nyárádmenti szántóversenyt. Az ország egyedi ilyen jellegű versenyén a legjobb minőségű munkát végzőt tüntették ki.

Megnyitó beszédében Szabó Árpád megyei tanácsos elmondta: amikor Tamás Lajos mérnökkel elindították ezt a versenyt, akkor szakmai felkészítőnek szánták a rendezvényt és nem versenynek, mert nem létezik olyan ember a szakmában, aki ne tanulhatna állandóan, hiszen az új gépek megjelenésével új módszereket is alkalmaznak.

Az idei versenyre tizenegy traktor sorakozott fel, a gépészek Nyárádszereda, Csíkfalva és Székelyhodos községekből érkeztek, közöttük a szeredai Bíró Csongor is, aki minden eddigi versenyen traktorra szállt. A jelre ki kisebb, kerti munkákban használatos, ki nagy, váltóekés, nagykultúrára alkalmas traktorral vágott neki a munkának. Idén az időre kevés pontot adtak, inkább a szántás mélysége, a kezdő és munkavédelmi barázda, a növényi maradványok eltakarása, az egyenletes szántás és összeborítás jelentett kritériumot. A zsűri döntése után az első díjat a nyárádszeredai Bíró Hunor vehette át, őt követte a nyárádszeredai Kovács Balázs és a csíkfalvi ifj. Pásztor István, akik a 200, 150 és 100 lejes jutalmat kaptak. Az összes versenyző 30 lejes részvételi díjat is átvehetett, a legifjabb és legidősebb versenyzők, Bán Norbert és Tóth József, valamint a jövő reménysége, a tíz éves Szabó Szabolcs 50-50 lejt kaptak, míg a támogatóknak köszönhetően minden versenyzőnek jutott további valami hasznos tárgy is: veder, gumibelső, fényvillogók, kalapácsok, fogók, kulcsok, kötőeszközök.

A rendezvény szervezője, Fábián Attila mérnök szerint igazi jubileumi találkozó volt, a fiataloknak ez tapasztalaszerzési és –cserelehetőség, és láthatták, hogy jobb technológiával, újabb géppel jobb eredményeket lehet elérni. És a fiataloknak ez kell, hogy merjenek, tudjanak változtatni – nyilatkozta lapunknak a mérnök.

Iskolakorszerűsítési projekt indult

Beindult a községi iskolák bővítése és felújítása Csíkfalva községben, és a Regionális Operacionális Program 3. tengelye 4. intézkedése keretében valósul meg. A beruházás összértéke 5.440.734,24 lej, amelyből 3.857.126,53 lej vissza nem térítendő támogatás, a fennmaradó összeg a község hozzájárulása, a nem támogatható költségek és az ÁFA – értesültünk Balogh István csíkfalvi polgármestertől. A beruházás kivitelezésére 19 hónap áll az önkormányzat rendelkezésére, a folyamat végére új osztálytermekkel, mellékhelyiségekkel, kazánházakkal bővülnek az épületek. Csíkfalván, Nyárádszentmártonban korszerűsítési, felújítási munkálatok lesznek, Búzaházán és Vadadban bővítések is. Ez utóbbi településen az iskola egyik szárnya igen régi és vályogból épült, ezt teljesen lebontják, újjáépítik és tetőtérrel bővítik, ahol újabb termeket alakítanak ki. A munkálatok mellet a projekt részeként szaktantermeket alakítanak ki, amelyeket modern szemléltető eszközökkel és oktatási informatikai csomaggal szerelnek fel. A projekt nem támogatja az óvodák felújítását, de mivel a négy épület közül háromban óvoda is működik, ezek felújítását az önkormányzatnak kell fedeznie helyi erőforrásokból. A község ötödik településén, Jobbágyfalván nagyon régi épületben székel az iskola, de ezt már nem javíthatják fel, mivel az teljes újjáépítést igényel.

Az önkormányzatnak az utóbbi években nem igazán volt lehetősége az iskolákra költeni, ez alól csupán a csíkfalvi kivétel, ahol az elmúlt öt év alatt 1,1 millió lejt fektettek be. Ezért ez a projekt éppen kapóra jött, tekintve a régi épületeket és azok leromlott, nem megfelelő feltételeit.

Keresztyén nomádtábor Jobbágyfalván

Augusztus elején másodszor szerveztek Jobbágyfalván nyári keresztyén jutalomtábort az ügyesen fogalmazó gyerekek számára. Nagyváradon 2009-ben hirdettek először karácsonyi témájú keresztyén fogalmazásversenyt a gyerekek számára. A következő évben már egész Erdélyből voltak jelentkezők. Tavaly már a fogalmazásverseny nyertesei nomád táborban vehettek részt jutalomként.

Az idei táborban 19 gyerek és ugyanennyi felnőtt vett részt hat napig. A gyerekek délelőtt ősi harci technikákat tanultak: lovagoltak, vívtak, íjászkodtak. Délután csoportos játékokon, foglalkozásokon vettek részt, esténként pedig előadások, beszélgetések folytak, amelyeken őseink nomád élete és a keresztyén nézetek egyaránt terítékre kerültek .A csodaszarvas mondája kapcsán arról értekeztek, hogy mi vezeti életünket, mit miért hagyunk fel, miért fontos az isteni értékek követése, míg a fehér ló mondájából arról tanultak, mennyire értékes az életünk, milyen apróságokért adunk fel értékeket, mennyire értékeljünk önmagunkat, életünket. De volt előadás a bűnről, magunknak és Istennek való hazugságokról, illetve arról, hogy életünkben semmi sem történik véletlenül. Délután a “törzsek tanácsában” arról is hallottak, hogy hiába ad Isten fegyvert a kezünkbe, ha nem használjuk azt a harcban magunk megvédésére, de esti filmvetítés keretében arra is rájöhettek a gyerekek, hogy a reményt sosem szabad feladni, Isten az elesetteken is segít.

Forrás: nyárádmenti KIS ÚJSÁG

Kapcsolódó anyagok:

Emlékeztek a doni áldozatokra


Csíkfalva község - Nehezebb év van a hátuk mögött


Kulturális maraton Csíkfalva községben


Harminc festményt ajándékba...


Bekecs Néptáncegyüttes


Szavalóverseny Csíkfalván


Nyugodtabb mindennapok Csíkfalván


Hírek Csíkfalváról


Csíkfalva és Rábakecöl ezer évre szerződtek


Víz alá került Csíkfalva


Kétes a kártalanítás


"Maroknyi székely őrt áll, mint a szikla"