LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ RENDKÍVÜLI TÉLI ID?JÁRÁSI HELYZETEKRE
Szerző: Gy?r-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (01.24. 19:25)

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

RENDKÍVÜLI TÉLI IDŐJÁRÁSI HELYZETEKRE

  

 

Várható következmények:

 

·         Hófúvások, hótorlaszok, sínek felfagyása, jégréteg kialakulása miatt fennakadások lehetnek a (közúti, vasúti, légi) közlekedésben.

·         A közlekedés nehézségei miatt akadozhat az alapvető élelmiszerellátás, az egészségügyi ellátás, a betegszállítás, gyógyszerek beszerzése.

·         A hófúvások településeket zárhatnak el a külvilágtól, járművek akadhatnak el az utakon.

·         Az elakadt járművekben az utasok testhőmérséklete erősen lehűl, fagyási sérüléseket szenvedhetnek.

·         A gázvezetékek befagyása miatt a vezetékes gázellátás ideiglenesen leállhat.

·         Az elektromos áram felhasználásának növekedése, esetleg ráfagyott jégréteg miatt átmeneti zavarok keletkezhetnek az áramszolgáltatásban.

·         A hó súlyától az épületek tetőszerkezete károsodhat.

 

Ha azt észleljük, hogy a hőmérséklet fagypont alatti és az eső esik, akkor számíthatunk jégréteg kialakulására, emiatt körültekintően és fokozott óvatossággal közlekedjünk, mind gyalogosan, mind gépjárművel! Tartós és intenzív ónos eső idején villanyvezetékek szakadhatnak le, és faágak is letörhetnek a rájuk rakódó jég súlya alatt.

 

Ajánlott magatartási szabályok:

Ha van ideje felkészülni a hóviharra, a következő lépéseket tegye meg:

·         Folyamatosan figyelje a híradásokat.

·         Készítsen elő hólapátot, sót, homokot, elemes rádiót és zseblámpát, tartalék elemeket.

·         A mobiltelefonját töltse fel, szerezzen be tartalék akkumulátort.

·         Halmozzon fel tartalékokat vízből, nem romlandó élelmiszerekből, gyógyszerekből.

·         Szerezzen be hordozható alternatív fűtőtestet és tűzhelyet.

·         Halmozzon fel tartalékokat tüzelőanyagból.

·         Készítsen elő meleg ruhákat.

·         Víztelenítse a kinti csapokat, nehogy a fagyás miatt elrepedjenek a csövek, és a víz elárassza a házat.

 

A hóvihar alatt:

·         Maradjon a lakásában, húzza le a redőnyöket, csukja be a spalettákat.

·         Fogyasszon magas energiatartalmú ételeket és meleg italokat.

·         Ne végezzen megerőltető fizikai és kockázatos tevékenységet, hiszen egy esetleges baleset esetén a hóesés intenzitásától függően lehet, hogy a mentők sem tudják megközelíteni a házat.

·         Ne mozduljon ki, hacsak nem muszáj.

·         Semmiképp se tegyen meg gyalog hosszabb távokat, főleg egyedül.

·         Ha ki kell mennie az épületből, mindenképp öltözzön fel vastagon és rétegesen, ne hagyja semelyik testrészét fedetlenül, mert a hideg és az erős szél együtt hamar fagyási sérüléseket okozhat. Viseljen sapkát (a legtöbb testhőmérséklet a fedetlen fejen át távozik).

·         Ha lakását a lehullott hó elzárta a külvilágtól, értesítse a hatóságokat, akik a segítségére sietnek majd, és készüljön fel az esetleges hosszabb benntartózkodásra.

 

Otthonunkban:

 

Átmeneti áram-, illetve energia kimaradás esetére:

·         Hagyományos tüzelőberendezés (pl. kandalló) használata esetén különös figyelemmel kell lenni a tűzmegelőzésre, füstelvezetésre.

·         Azokat a PB gázzal üzemelő fűtőkészülékeket, amelyek nincsenek a kéménybe kötve, vagy az égéstermékek szabadba történő kivezetése más módon nem megoldott, soha ne üzemeltesse folyamatosan zárt térben. A helyiség nagyságától és a fűtési fokozattól függően legalább egy-másfélóránként szellőztetni kell a helyiséget, ellenkező esetben a felgyülemlő égéstermékek mérgezést okozhatnak.

·         A gázszolgáltatás ideiglenes kimaradása esetén ne hagyja nyitva a fűtőkészülék elzárócsapját!

·         Gondoskodjék szükség-világítóeszközökről (pl. petróleumlámpa és petróleum, palackról működtethető gázlámpa, elektromos lámpa).

·         Tartson üzemképes állapotban egy elemről működtethető rádiót, és biztosítson hozzá tartalék elemeket.

·         Tároljon otthonában egy hétre elegendő élelmiszert az egész család számára.

·         Legyenek otthon alapvető gyógyszerek, kötszerek, ha csecsemő van a családban, számára tápszerek.

·         Csak a legszükségesebb telefonhívásokat bonyolítsa le, mert a hálózatra a mentésben résztvevőknek van szüksége.

 

Utazáshoz:

 

·         Szélsőséges időjárási viszonyok között nem biztonságos az utazás, különösen, ha nagyobb távolságra kell eljutni, csak akkor üljünk autóba, ha arra okvetlenül szükséges!

·         Ha feltétlenül szükséges útnak indulni, mindig kísérő társsal tegye, és csak abban az esetben, ha meggyőződött róla, hogy úti célját biztonsággal eléri, és a visszautazás feltételei is biztosítottak. Indulás előtt célszerű megnézni a kozut.hu útinformációs oldalt.

·         Ha nagyobb távolságot kell gyalogosan megtennie, öltözzön rétegesen, felsőruházata lehetőleg legyen vízhatlan, vigyen magával meleg kávét vagy teát.

·         Gépkocsival csak akkor induljon el, ha feltétlenül szükséges, ha gépjárműve megfelelő műszaki állapotban van, és rendelkezik a biztonságos téli üzemeléshez szükséges felszereléssel, valamint az önmentéshez szükséges eszközökkel (téli gumiabroncsok, hólánc, tartalék üzemanyag, elakadás esetére lapát vagy ásó, homok, vontatókötél, stb.). Ebben az esetben sem tanácsos egyedül elindulni.

·         Indulás előtt a gépkocsijában helyezzen el meleg takarót, kesztyűt, elektromos kézilámpát, meleg italt, legalább egy napi étkezésre elegendő élelmiszert.

·         Amennyiben a gépjárműben nincs blokkolásgátló (ABS). úgy a kerekek gyorsabban leblokkolnak, a jármű kormányozhatatlanná válhat, és könnyen kicsúszhat. Ilyenkor lábunkat vegyük le a fékről, hozzuk egyenesbe az autót, és csak akkor fékezzünk, amikor a jármű ismét irányban áll.

·         Tartsunk az átlagosnál nagyobb követési távolságot, ezzel csökkentve a rossz manőverezésből, csúszós útból adódó baleset kockázatát.

·         Kerüljük a hirtelen fékezést, a hirtelen mozdulatokat, a túl erős gyorsításokat.

·         Legyen felkészülve, hogy gépkocsija bármikor elakadhat és esetleg csak napok múlva fogják kiszabadítani. Öltözetét úgy állítsa össze, hogy szükség esetén gyalog is képes legyen folytatni útját.

·         Amennyiben hosszabb időt (néhány órát) kénytelen álló gépjárművében tartózkodni, a motor járatásával fűtheti az utasteret, de ne felejtsen el legalább tíz-tizenöt percenként szellőztetni. Az álló jármű utasterébe ugyanis kipufogó gázok szivároghatnak, amelyek súlyos rosszullétet, esetleg halálos balesetet okozhatnak.

·         Alkoholt soha ne fogyasszon a hideg elleni védekezés céljából! Kezdeti élénkítő hatása után csökkenti a fizikai teljesítőképességet, fáradságot, bágyadtságot okoz, illetve csökkenti a helyzetfelismerő- és ítélőképességet, amely ilyen helyzetben életveszélyes lehet.

 

 

 

SEGÉLYHÍVÓSZÁMOK

 

KÖZPONTI SEGÉLYHÍVÓ:       112

MENTŐK:                                               104

TŰZOLTÓSÁG:                                     105

RENDŐRSÉG:                              107

                           

 

KATASZTRÓFAVÉDELEM:      06 96/529-530

HONLAP: www.gyor.katasztrofavedelem.hu

EMAIL:     gyor.titkarsag@katved.gov.hu