B?nmegel?zési hírlevél 2012. július
Szerző: Kovács Sándor r. alezredes osztályvezet? (07.19. 14:47)

Hihetetlen felelőtlenség nem meglepő következményekkel

Társasházi lakásügyek       Strandolás

A temetőben is…!        Áldozatvédelem        Ismét trükkös elkövetés


A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2012. júliusi bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet az Országos Rendőr-főkapitányságon a Rend és Biztonság Közbiztonsági Program rendőrségi feladatainak végrehajtására kiadott feladatterv szerint készítjük el Önöknek minden hónapban. A hírlevelet a megyénkben dolgozó bűnmegelőzési  munkatársaink által megküldött - az adott hónapra vonatkozó tipikus bűncselekményekről szóló – tájékoztatók alapján készítjük el.  A leírt bűncselekmények egy bizonyos megyei településen történtek, de gyakorlatilag bárhol megtörténhettek volna.

Hírleveleinkben nem a „szenzáció számba menő” eseteket szeretnénk Önök elé tárni, különleges eseteket csemegeként tálalni. Célunk az, hogy a hétköznapi életben gyakran előforduló, illetve aktuálisan megtörtént bűncselekményekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire felhívjuk a figyelmet, hogy kevesebben váljanak ezáltal áldozattá!


1. Társasházi lakásügyek

A Csornai Rendőrkapitányságon folyik eljárás ismeretlen tettesek ellen, akik 2012. június elején, napközben több társasházba is bementek, a lakásokat hengerzár-törés módszerével kinyitották, ott kutatást végeztek, melynek során eltulajdonítottak különböző arany ékszereket, készpénzt, laptopot.

A Győri Rendőrkapitányságon D.A. Győr környéki településen lakó személy tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki június elején napközben a társasházi lakás bejárata mellett a folyosón lévő cipőtartóban, az egyik lábbeliben tárolt kulccsal bement a lakásba, majd ott kutatást végzett és készpénzt tulajdonított el. A lopással okozott kár kb.: 460.000,- Ft

A Kapuvári Rendőrkapitányságon indult ismeretlen tettes ellen eljárás, aki június közepén éjszaka Kapuváron egy társasházi lakásba – miközben a tulajdonos nem volt otthon -  a bejárati ajtó üvegét betörve bement és különböző tárgyakat tulajdonított el. A bűncselekménnyel kb. 500.000 Ft, a rongálással okozott kár kb. 15.000 Ft.

A lépcsőházak ajtajának zárására fokozott figyelmet fordítsanak, azt ne hagyják figyelmetlenségből sem nyitva. Az ajtókból kiálló hengerzárak lecserélése ajtósíkjából ki nem álló zárszerkezetekre, elegendő indok lehet az elkövető számára, hogy ne az adott lakást válassza célpontjául.  A lakása kulcsát mindig tartsa magánál, ne hagyja a tolvaj által könnyen megtalálható helyen (pl. lábtörlő alatt, szegre felakasztva, virágládában, villanyóra szekrényben). Ha több napra elutazik, bízzon meg valakit háza szemmel tartásával, és a levélszekrény ürítésével. Ha a lépcsőházban idegenekkel találkozik, nyugodtan érdeklődjön tőlük, hogy kit keresnek, melyik cégtől, milyen ügyben. Fel is kísérheti őket, hogy tényleg oda mennek-e, ahová mondták. Ha gyanúsnak találja a személyeket, hívja a Rendőrséget. Jellemző, hogy ha tényleg egy cég képviselőivel van dolguk, ők türelmesen megvárják a Rendőrséget, míg a tolvajok megpróbálnak gyorsan eltűnni. Igyekezzen jó kapcsolatot kialakítani szomszédaival és a „közösség erejét” felhasználva közösen megvédeni saját, és egymás lakását, értékeit.

Amennyiben lakókörnyezetében gyalogosan, vagy járműből leskelődő, terepszemlét tartó, gyanúsan viselkedő, idegen személyekkel találkozik, kérjük - amennyiben módjában áll - az általuk használt gépkocsi rendszámát, színét, típusát jegyezzék fel, és azonnal értesítsék a  Rendőrséget 112, vagy  107 segélyhívó  telefonszámon.

 

2. A temetőben is…!

Egy 65 éves győri lakos tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki 2012. június elején, délután az egyik győri köztemetőben a hozzátartozója melletti sírra letett, és pár percre őrizetlenül hagyott táskáját eltulajdonította, benne irataival, bérletével, bankkártyájával, mobiltelefonjával, készpénzével és egyéb személyes tárgyaival. A bűncselekménnyel okozott kár kb.: 47.000 - Ft.

A temetőben is vigyázzanak értékeikre! Ne hagyják őrizetlenül táskájukat még arra a rövid időre sem, amíg a közeli szemeteshez, vagy csaphoz mennek. A tolvajnak ez a kis idő éppen elég arra, hogy elsétáljanak a táskájukkal.


3. Ismét trükkös elkövetés

Egy Mosonmagyaróvár környéki településen lakó 39 éves férfi tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki június elején kora délután kedvezményes áron akác tűzifát ajánlott neki megvételre, majd a kiszámolt és kifizetett 77 mázsa tűzifa helyett, ténylegesen 17 mázsa tűzifát rakodott le a gépkocsijáról 130.000 Ft értékben Az ismeretlen személy cselekményével tévedésbe ejtette a sértettet és ezáltal neki 100.000 Ft kárt okozott.

A trükkös elkövetők gyakran kecsegtető, visszautasíthatatlan ajánlattal keresik fel a potenciális sértetteket, akik gyakran nem tudnak ellenállni a kísértésnek. Minden esetben elvonják valamilyen trükkel a sértettek figyelmét, így nem tudnak figyelni. Lám egy sikeresnek tűnő tűzifa vásárlása is könnyen rosszul végződhet. Legyenek gyanakvóak és csak olyan szolgáltatásért és termékért fizessenek amire valóban szükségük van, illetve meggyőződtek azok valódiságáról, vagy mint a példai is mutatja, mennységéről. Legyenek körültekintőek, így elkerülhetik hogy becsapják Önöket!


4. Hihetetlen felelőtlenség nem meglepő következményekkel

S.C. 32 éves soproni lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, az alábbiak alapján: június elején éjjel arra ébredt, hogy valaki járkál a házban, mire felöltözött és kiment a szobából a személy eltűnt. Ezt követően észlelte, hogy nincs meg a kerékpárja, amit a lakásban a folyosón tárolt. A sértett elmondta, hogy a ház bejárati ajtaját soha nem zárja be valamint a kerékpárját sem zárja. A bűncselekménnyel okozott kár : 70.000 Ft.

A bejárati ajtót ne csak akkor tartsák zárva ha nem tartózkodnak otthon. Hívatlan látogató – besurranó tolvaj – olyankor is meglátogathatja Önöket ha éppen otthon tartózkodnak. Ez ugyan úgy vonatkozik a nyaralókra, hétvégi házakra is!

 

5. Strandolás

L. I. nagykanizsai lakos tett feljelentést a Soproni Rendőrkapitányságon ismeretlen tettes ellen, aki 2012. június végén Sopronban a Lővér uszoda strandján eltulajdonította az őrizetlenül hagyott övtáskáját, a benne lévő okmányaival, mobiltelefonjával és a mellette lévő ruházatával.  A lopással okozott kár: kb. 70.000,-Ft.

Soha ne hagyják a strandon őrizetlenül értékeiket! Nem tudhatják, hogy amíg Önök a hűs habokban lubickolnak, éppen ki fogja meg és viszi magával tulajdonaikat. Könnyen megeshet hogy a hátrahagyott gépkocsi kulccsal az autójukat is elviszi az elkövető. Ne legyenek felelőtlenek! Figyeljenek értékeire (is)!

 

6. Áldozatvédelem

Amennyiben bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés áldozataivá válnának, akkor a figyelmükbe ajánlanánk a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálatának szóróanyagát, amely röviden bemutatja, hogy milyen esetekben milyen jellegű segítséget tudnak nyújtani a sértetteknek, illetve hol találhatók meg az országban.

 

Győr, 2012.  július 13.

Kovács Sándor r. alezredes

Osztályvezető


Fogadják meg tanácsainkat! Előzzük meg együtt a bűncselekményeket!

 Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály


Kapcsolódó anyagok:

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. május

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. április

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. március

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. február

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. január

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. december

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. november

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. október

Bűnmegelőzési hírlevél: Népszámlálás

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. szeptember

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. május

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. április

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. március

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. február

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. január

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. december

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. november

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. október

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. szeptember

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. május