Felmérik a károkat, bár kétes a kártalanítás
Szerző: szekelyhon.ro (06.26. 17:22)

A kedd éjszakai áradások által súlyosabban érintett Csíkfalva községben érdeklődtünk: milyen gondokkal küszködnek, milyen kilátásaik vannak, egyáltalán számíthatnak-e segítségre a károsultak.

arviz_utan_bSzivattyúzzák és fertőtlenítik a kutak vizét

A község polgármestere  gumicsizmásan dolgozott a helyi önkéntes tűzoltókkal: a háztartások kútjainak fertőtlenítésén dolgoznak. Kedden mintegy 80 kutat szivattyúztak ki Jobbágyfalván, ezeket már fertőtlenítették is, és pénteken ismét kiszivattyúzzák ezekből a vizet, így a következőkben azok már használhatóak lesznek. Szerdán és csütörtökön Csíkfalván, Búzaházán, Vadadban és Nyárádszentmártonban dolgoztak, mintegy hatvan kút megzavarosodott vizét távolították el és fertőtlenítettek, ezek esetében pénteken és hétfőn szivattyúznak ismét – mondta el portálunknak Balogh István. Ugyanakkor megtudtuk: a családorvos már kiosztotta a szükséges fertőtlenítőszereket annak a tizenhat családnak, akiknek a lakását is érintette az ár.

A községvezető azt is elmondta: szerda óta várják a lakosok jelentkezését a polgármesteri hivatalban, hogy bejelentsék a keletkezett károkat. Ezeket a jövő hét végéig kell összesítenie az önkormányzatnak és továbbítania a kormánybiztosi hivatalba. Közben a prefektúra és a különböző szakintézmények képviselőket jelölnek ki, az ezekből alakuló bizottság kiszáll az érintett helyszínekre a károkat ellenőrizni, felmérni.

arviz_utan2_bTöbb zsák fertőtlenítőszerre volt szükség Csíkfalva községben

A polgármester szerdán részt vett a prefektúrán tartott megbeszélésen, de még mindig nem tudják, hogy kapnak-e kártalanítást az érintett személyek. A károk összesítése nyomán a prefektúra elő fog terjeszteni egy ilyen jellegű kormányhatározatot. Jelenleg csupán az üvegházak tulajdonosai számíthatnak biztosan kárpótlásra, de a fóliasátrakban termelő gazdák kártalanítása már kérdéses. Továbbá a prefektusi hivatal megpróbál pénzalapot szerezni a kormánytól, hogy az árvíz által érintett belterületek, lakóházak tulajdonosai is kaphassanak kártérítést. Az a kérdés egyelőre nem vetődött fel, hogy az illetőknek volt érvényes biztosítási szerződésük kötve vagy sem – tudtuk meg Balogh Istvántól.

Forrás: szekehlyhon.ro

 

Kapcsolódó anyagok:





Kapcsolódó anyagok:

Emlékeztek a doni áldozatokra


Csíkfalva község - Nehezebb év van a hátuk mögött


Kulturális maraton Csíkfalva községben


Harminc festményt ajándékba...


Bekecs Néptáncegyüttes


Szavalóverseny Csíkfalván


Nyugodtabb mindennapok Csíkfalván


Hírek Csíkfalváról


Csíkfalva és Rábakecöl ezer évre szerződtek


Víz alá került Csíkfalva


Kétes a kártalanítás


"Maroknyi székely őrt áll, mint a szikla"






Felhívás

Víz alá került Csíkfalva