B?nmegel?zési hírlevél 2012. május
Szerző: Kovács Sándor r. alezredes osztályvezet? (06.01. 15:37)

A közösségi oldal veszélyei            Az én házam, az én váram?!           Rongálnak! 

Szórakozás váratlan kellemetlenségei                   Szórakozóhelyről kijövet…


A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2012. májusi bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet az Országos Rendőr-főkapitányságon a Rend és Biztonság Közbiztonsági Program rendőrségi feladatainak végrehajtására kiadott feladatterv szerint készítjük el Önöknek minden hónapban. A hírlevelet a megyénkben dolgozó bűnmegelőzési  munkatársaink által megküldött - az adott hónapra vonatkozó tipikus bűncselekményekről szóló – tájékoztatók alapján készítjük el.  A leírt bűncselekmények egy bizonyos megyei településen történtek, de gyakorlatilag bárhol megtörténhettek volna.

Hírleveleinkben nem a „szenzáció számba menő” eseteket szeretnénk Önök elé tárni, különleges eseteket csemegeként tálalni. Célunk az, hogy a hétköznapi életben gyakran előforduló, illetve aktuálisan megtörtént bűncselekményekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire felhívjuk a figyelmet, hogy kevesebben váljanak ezáltal áldozattá!

1. A közösségi oldal veszélyei

B. E. Csorna környéki kistelepülésen lakó hölgy feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki 2012. április elején lánya Facebook profilját feltörte és azon keresztül nevében ismerőseit folyamatosan zaklatja.

T-né K. B.  csornai lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki 2011. vége óta a mai napig, unokája mindennapi életvitelébe rendszeresen beleavatkozik egy közösségi oldalon keresztül.

N. A. mosonmagyaróvári  lakos feljelentést tett B.G. Mosonmagyaróvár környéki településen élő személy ellen, aki 2012. április elején 11:15 és 11:35 közötti időben megváltoztatta a Facebook oldalon a belépési jelszavát, illetve ezen az internetes oldalon tárolt adatait (nevek, címek, fényképek) törölte. A történtekkel kapcsolatosan anyagi kár nem keletkezett.

B.J. Mosonmagyaróvár környéki településen élő személy  feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki 2012. április végén a Facebook közösségi oldalára a tudta és beleegyezése nélkül bejelentkezett és ott magánjellegű levelezgetést folytatott.

Hasonló esetek egyre gyakoribbá válnak, így fokozottan felhívjuk a szülők figyelmét, hogy ügyeljenek gyermekeik közösségi oldalakon történő kapcsolatteremtéseikre, megnyilvánulásaikra. Könnyen áldozattá, de meggondolatlan módon – tettüket heccnek gondolva – elkövetővé válhatnak! Fontos, hogy jelszavaikat ne közöljék barátaikkal, ismerőseikkel, mert adódhatnak olyan élethelyzetek melyek okán  visszaélhetnek vele. 

 

2. Az én házam, az én váram?!

A Győri Rendőrkapitányságon indult eljárás  ismeretlen tettes ellen, aki 2012. április végén Győrben egy társasházi lakás földszinti erkélyére bemászott, a rosszul záródó erkélyajtót erőszakkal benyomta, majd a lakásba behatolt és ott kutatást végzett. A lakásból készpénzt, mobiltelefont, karkötőt,  ruhaneműt tulajdonított el. A lopási kár: 210.000,-Ft.

Otthonuk védelmében fontos, hogy a nyílászárók megfelelően működjenek, hibáit, gyengeségeit az elkövetők kihasználhatják. Alkalmazzák a fizikai és elektronikai eszközöket lakásuk, házuk védelmében!

 

3. Szórakozás váratlan kellemetlenségei

A Győri Rendőrkapitányságon indult eljárás egy 20 éves hölgy feljelentése nyomán, akinek ismeretlen tettes 2012. április elején éjjel, Győrben a Kálóczy tér egyik szórakozóhelyén, rövid időre őrizetlenül hagyott táskájából eltulajdonította mobiltelefonját és lakáskulcsait. A lopási kár kb.: 40.000 Ft.

Egy 28 éves hölgynek, Győrben, ismeretlen elkövető április elején éjszaka egy másik szórakozóhelyen tulajdonította el, magára hagyott táskájából a telefonját, okmányait és fényképezőgépét. A lopási kár kb.: 40.000 Ft.

Soproni rendőrkapitányságon indult eljárás ismeretlen tettes ellen, aki 2012. április közepén, éjszaka egy sörözőben, a sértett hölgy által letett táskából eltulajdonította mobiltelefonját. A lopással okozott kár: 40.000,-Ft

A szórakozóhelyekre azért mennek az emberek, hogy ott lehetőség szerint felszabadultan jól érezzék magukat. Ennek a felszabadult életérzésnek azonban nem szabad elnyomnia a felelősségérzetet, amit a tulajdonukban lévő tárgyaikért éreznek. Ne hagyják őrizetlenül táskájukat sehol!

 

4. Rongálnak!

Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon tett feljelentést egy helyi KFT, mely szerint az ismeretlen elkövető 2012. április közepén a Húsvéti Ünnepekre kihelyezett kb. 3 méter magas, reklám figurájukat garázda jelleggel összetörte. Rongálással okozott kár: kb. 200.000 Ft.

A Győri Rendőrkapitányságon, indult eljárás ismeretlen tettes ellen, aki 2012. április elején 00:08 és 00:10 óra közötti időben a GYŐR-SZOL ZRT. tulajdonát képező, Adyvárosban lévő egyik autóbusz megálló 100*120 cm-es üvegét berúgta, és szilánkosra törte. A rongálással kb.: 40.000,- Ft kárt okozott.

 

5. Szórakozóhelyről kijövet…

A Győri rendőrkapitányságon tett feljelentést egy 24 éves soproni fiatalember ismeretlen tettes ellen, aki 2012. április elején 02:30 óra körüli időben az egyik szórakozóhelyen több alkalommal ököllel arcon ütötte őt és ennek következtében 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon indult eljárás ismeretlen tettesek ellen, akik 2012. április elején 21:00 óra körüli időben, egy Mosonmagyaróvár környéki településen lévő bárban, előzetes szóváltást követően tettleg bántalmaztak egy személyt. A sértett 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A Kapuvári Rendőrkapitányságon eljárás indult ismeretlen tettes ellen, aki 2012. április elején 01:15 órakor Kapuváron lévő söröző előtt előzetes szóváltás nélkül, egy 23 éves helyi fiatalembert  bántalmazott.

Szórakozás közben sok, tipikusan a szórakozóhelyekhez köthető bűncselekmény, szabálysértés, és egyéb nem kívánatos jelenség fordulhat elő (pl. garázdaság, testi sértés, csendháborítás, botrányos részeg állapot). Egy kis odafigyeléssel, fegyelmezettebb, felelősségteljesebb magatartással mindez elkerülhető, megelőzhető.

Az esetek nagy részében a résztvevők ittasak, ilyenkor jelentősen nő az áldozattá és elkövetővé válás kockázata. Ezek az események felelős szórakozási szokásokkal elkerülhetők lennének.

A kihallgatások során gyakran elhangzik, hogy "nem tudom miért csináltam, be voltam rúgva…" , azonban azt tudni kell, hogy az ittasság nem mentség, inkább súlyosbító körülmény egy büntetőeljárás során.

A leírt esetek mindegyike kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartás, mely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen, így garázdaságnak minősül.

A garázdaságba bele tartozik az ütés, rúgás, támadó szándékú lökés. Széles körben elterjedt tévhit, hogy csak az a felelős, aki a balhét kezdte. Az igazság az, hogy nem számít, ki kezdte a verekedést, aki részt vesz benne, elköveti a garázdaságot.

A „védekezésből ütöttem vissza" kifogás sem elfogadható. Jogos védelmi helyzetről csak addig beszélhetünk, amíg valóban védekezés történik. El lehet futni, kitérni a támadás elől, védekezve félrelökni a támadó végtagot, lefogni a támadót, akár más személy segítségével is. A "védekezés" semmiképpen nem lehet visszatámadás, bosszúállás a korábbi valós vagy vélt sérelmekért. A verekedés során keletkezett sérülés miatt, a garázdaság mellett, testi sértés bűncselekménye miatt is indulhat eljárás, amely a sérülés fokától függően lehet könnyű, súlyos, maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást, életveszélyt okozó, de akár halálos is. A büntetés az elkövetett cselekmény súlyától függően változhat, lehet pénzbüntetés, de akár letöltendő szabadságvesztés is.

A hasonló esetek elkerülése érdekében kérjük, hogy a szórakozóhelyen, bulizás közben akkor és ott jusson eszükbe, hogy egy hirtelen cselekedetük, (ütés, rúgás) mivel járhat. Saját érdekükben fékezzék magukat, illetve barátaikat, egymást. Ha ilyen helyzettel találkoznak, saját testi épségük megőrzése mellett megfogással, lefogással, akár mások segítségével is (jogos védelmi helyzet) próbálják megfékezni az elkövetőt!

 

Győr, 2012.  május 15.

Kovács Sándor r. alezredes

Osztályvezető

Kapcsolódó anyagok:

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. április

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. március

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. február

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. január

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. december

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. november

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. október

Bűnmegelőzési hírlevél: Népszámlálás

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. szeptember

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. május

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. április

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. március

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. február

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. január

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. december

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. november

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. október

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. szeptember

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. május