B?nmegel?zési hírlevél 2012. április
Szerző: Kovács Sándor r. alezredes osztályvezet? (04.20. 18:26)
Ismerkedési helyzet kellemetlen következményekkel

Az üzletek dolgozóinak értékei

Szerződések, földek, átverések

Ismét vonaton közlekedünk

Csalás, csalás!

Szópárbaj, majd ütés

Tűzifa olcsón?!


A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2012. áprilisi bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet az Országos Rendőr-főkapitányságon a Rend és Biztonság Közbiztonsági Program rendőrségi feladatainak végrehajtására kiadott feladatterv szerint készítjük el Önöknek minden hónapban. A hírlevelet a megyénkben dolgozó bűnmegelőzési  munkatársaink által megküldött - az adott hónapra vonatkozó tipikus bűncselekményekről szóló – tájékoztatók alapján készítjük el.  A leírt bűncselekmények egy bizonyos megyei településen történtek, de gyakorlatilag bárhol megtörténhettek volna.

Hírleveleinkben nem a „szenzáció számba menő” eseteket szeretnénk Önök elé tárni, különleges eseteket csemegeként tálalni. Célunk az, hogy a hétköznapi életben gyakran előforduló, illetve aktuálisan megtörtént bűncselekményekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire felhívjuk a figyelmet, hogy kevesebben váljanak ezáltal áldozattá!

1. Ismerkedési helyzet kellemetlen következményekkel

2012.03.24-én 03:56 órakor egy 25 éves győri fiatalember tett bejelentést, miszerint pár perccel azelőtt Győrben Hunyadi utcai vidéki buszpályaudvaron leült egy padra, mikor egy számára idegen nő ült szorosan mellé. Az ismeretlen beszélgetést kezdeményezett vele, úgy érezte, hogy "fel akarta szedni" , majd hirtelen felkelt a padról és sietve távozott. A fiatalember is felállt, majd ellenőrizte a zsebeit és megdöbbenve tapasztalta, hogy a jobboldali nadrágzsebéből hiányzik a pénztárcája a benne lévő 53.000 Ft-tal. Ezt követően kiabálva a nő után sietett, közben hívta a rendőrséget. A rendőrjárőr kiérkezéséig az időközben utolért hölgyet visszatartotta. A rendőrök a pénztárcát a benne lévő pénzzel egy közeli szemetesben megtalálták – amely a hölgy útvonalába esett.

A Soproni Rendőrkapitányságon egy soproni középkorú úr tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki 03.16-án 19 óra körüli időben sétált a Lackner Kristóf utcában, amikor leszólította egy ismeretlen hölgy szexuális szolgáltatását felajánlva. Közben a hölgy megfogta a derekát mintha átölelné őt. Miután elutasította a hölgyet, a sértett egy közeli vendéglátóipari egységbe ment, ahol észlelte, hogy a farzsebéből hiányzik a pénztárcája a benne lévő irataival, készpénzével. Mivel ki nem eshetett, azt csak a hölgy emelte ki a zsebéből az ölelés közben . A bűncselekménnyel okozott kár: 28.000 Ft

Régi trükk, hogy magányos férfiakat szólítanak le hölgyek este vagy késő éjszaka, közben illő vagy illetlen helyen tapogatózva elterelik a figyelmüket és elemelik a pénztárcájukat.

A farzsebben tartott tárca - mint a fenti példa is mutatja - kis figyelemeltereléssel könnyen kivehető! Amennyiben pedig idegen hölgyek környékeznék meg önöket, semmi esetre sem engedjék őket a közelükbe!

2. Az üzletek dolgozóinak értékei

A Kapuvári Rendőrkapitányságon indult eljárás ismeretlen tettesek ellen, akik 2012. 03.01-jén, kapuváron egy kis üzletbe mentek be és az eladó figyelmét elterelve a pultban elhelyezett kézi táskájából eltulajdonították a pénztárcáját, a benne lévő készpénzzel és iratokkal együtt.

A lopással okozott kár: kb.:55.000 Ft

Munkahelyükre ne vigyenek feleslegesen nagy mennyiségű készpénzt, ékszert, értékes műszaki cikket! Amennyiben felírják bankkártyájuk PIN kódját, sose tartsák pénztárcájukban!

Értékeiket ne hagyják őrizetlenül a munkahelyen sem! Az irodák ajtaját mindig zárják be, még ha csak pár perce is távoznak! Amennyiben mégis kénytelen nagyobb értéket magával vinni és a munkahelyén van páncélszekrény, kérje meg a főnökét, hogy értékeit hadd tárolja ott, amíg szükséges!

3. Szerződések, földek, átverések

A Csornai Rendőrkapitányságon indult eljárás ismeretlen tettes ellen, aki 2011. február 10. és 2012. március 02. közötti időpontban feltehetően hamis haszonbérleti szerződést nyújtott be a Csornai Földhivatalba, a tulajdonát képező szántóingatlannal kapcsolatban, melyen a haszonélvező egy környékbeli cég. A nyomozás során megállapításra került, hogy nem egyedi esetről van szó. Több környékbeli, magántulajdonban lévő földterület hamis haszonbérleti szerződését jelentették ugyanezen cég kapcsán a Csornai Földhivatalba.

Úgy gondoljuk kellő körültekintéssel elkerülhetőek az ilyen jellegű bűncselekmények.

4. Ismét vonaton közlekedünk

A Győri Rendőrkapitányságon tett feljelentésekből:

Egy 55 éves Úr tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki 2012.03.02-án a Miskolc és Füzesabony között közlekedő Rigo IC vonaton a mögötte felakasztott kabátja zsebéből eltulajdonította pénztárcáját a benne lévő készpénzzel, bankkártyáival és személyes irataival együtt. A lopási kár kb.: 20.000 Ft.

Egy fiatal hölgy tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki 2012.03.10-én napon a Budapest - Győr között közlekedő vonaton a poggyásztárolóra rakott laptopját eltulajdonította. A bűncselekménnyel okozott kár: 160.000 Ft.

Szintén egy fiatal hölgy tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki 2012.03.08-án 11:30 és 12:10 óra közötti időben a Győrben a vasútállomáson, vagy a Győr-Bécs között közlekedő vonaton a táskájából eltulajdonította, Apple Iphone 4S mobiltelefonját. A lopással okozott kár kb.: 180.000,-Ft.

Fiatal hölgy volt a feljelentő, akitől ismeretlen tettes 2012.03.12-én 09:25 körül Budapest-Kelenföld pályaudvaron a vonaton, az ülés feletti csomagtartóról eltulajdonította laptopját. A cselekménnyel okozott kár kb.: 200.000 Ft.

Sajnos vannak akik nem csak utazás céljából veszik igénybe a vonatokat. A figyelmetlen, gondatlan utasokat keresik, akik nem figyelnek értékeikre. A fenti példákból látható, hogy rengetegen teszik laptopjaikat a vonat csomagtartójára és a pár órás utazás alatt nem tudnak rá figyelni, esetleg el is bóbiskolnak egy kis időre. A másik gyakori hiba, hogy a felakasztott kabátjuk zsebében értékeket – pénztárcát – hagynak, amit ki is használnak az elkövetők. Tegyenek az ellen, hogy a fentiekhez hasonló módon bűncselekmények áldozataivá váljanak! Ügyeljenek és vigyázzanak értékeikre a vonaton utazás alkalmával is!

5. Csalás, csalás!

A Soproni Rendőrkapitányságon tett feljelentést B.B. Sopron környéki kistelepülésen lakó úr S. T. soproni lakos ellen, aki azt ígérte a feljelentőnek, hogy 2011. novemberében elkezdi a tulajdonában lévő házának a felújítását. Ezen felújítási munkálatokra különféle indokokkal összesen 6 millió 282 ezer Forintot kért, amit részére át is adtak, a munkát azonban nem kezdte el. S.T. azóta a megadott elérhetőségeken nem érhető el, a korábbi címéről ismeretlen helyre távozott.

Ha építkezésbe, felújításba kezdenek bele, mindenképpen olyan szakembert válasszanak, aki megfelelő referenciákkal rendelkezik. Ne csak a – kétségtelenül kecsegtető – alacsony ár, rövid határidő legyen a döntő érv! Úgy gondoljuk, nem célszerű előre nagyobb összeget kifizetni a munkálatok megkezdése előtt, illetve különböző okokra hivatkozással – mint a fent idézett ügyben – különböző pénzösszegeket adni, ráadásul úgy hogy a munkálatokat meg sem kezdték!

6. Szópárbaj, majd ütés

Garázdaság vétsége miatt indult eljárás a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon S. Z. 19 éves és A. Sz. 21 éves mosonmagyaróvári hölgyek ellen, akik március végén kora délután Mosonmagyaróváron egy üzlet előtti területen előzetes szóváltást követően összeverekedtek. Egymás haját tépték, egymást többször megütötték. Ezen cselekményük alkalmas volt arra, hogy az arra járó állampolgárokban riadalmat és megbotránkoztatást keltsenek.

.. és ez nem egyedi eset, több példát tudnánk felsorolni a megye különböző településeiről, ahol többnyire urak a részesek, akik gyakran egy vendéglátóipari egység környékén összeszólakoznak, majd egymásnak esnek. Úgy gondoljuk hogy a vitás kérdéseket - még ittasan is – célszerű higgadtan megbeszélni, ezzel rengeteg kellemetlenségtől, kórházi ellátástól, rendőrségi eljárástól kímélhetik meg magukat.

7. Tűzifa olcsón?!

A Kapuvári Rendőrkapitányságon tett feljelentést Sz. I. kapuvári lakos ismeretlen tettes ellen, aki 2012.02.29-én átvett a sértettől 150.000 Ft előleget 30 köbméter fa leszállításáért. A tűzifát azonban a mai napig nem szállította le és a pénzt sem adta vissza. A bűncselekménnyel okozott kár: 150.000 Ft

Ne higgyenek az ismerős ismerőse ismerősének, aki "nagyon olcsón" tud szerezni ezt-azt. Mindennek meg van a maga reális ára, ha valamit gyanúsan olcsón kínálnak érdemes gyanakodni, hogy biztosan tiszta üzletről van-e szó.

Lehet, hogy az túl olcsó árral bűncselekményből származó dologtól akar megszabadulni az elkövető, de lehet, hogy egy csaló keresi a leendő áldozatát a csábító ajánlattal, mint a fenti esetben is történt.


Győr, 2012.  április  13.

Kovács Sándor r. alezredes

Osztályvezető

Kapcsolódó anyagok:

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. március

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. február

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. január

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. december

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. november

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. október

Bűnmegelőzési hírlevél: Népszámlálás

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. szeptember

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. május

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. április

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. március

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. február

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. január

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. december

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. november

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. október

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. szeptember

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. május