B?nmegel?zési hírlevél 2012. március
Szerző: Kovács Sándor r. alezredes osztályvezet? (04.05. 19:04)

Szórakozunk, bálozunk

Erdő, fák, fejszék, fűrészek

Rossz szomszédság…

Trükkös elkövetők

Tároló mint célpont Győrben is


A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2012. márciusi bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet az Országos Rendőr-főkapitányságon a Rend és Biztonság Közbiztonsági Program rendőrségi feladatainak végrehajtására kiadott feladatterv szerint készítjük el Önöknek minden hónapban. A hírlevelet a megyénkben dolgozó bűnmegelőzési  munkatársaink által megküldött - az adott hónapra vonatkozó tipikus bűncselekményekről szóló – tájékoztatók alapján készítjük el.  A leírt bűncselekmények egy bizonyos megyei településen történtek, de gyakorlatilag bárhol megtörténhettek volna.

Hírleveleinkben nem a „szenzáció számba menő” eseteket szeretnénk Önök elé tárni, különleges eseteket csemegeként tálalni. Célunk az, hogy a hétköznapi életben gyakran előforduló, illetve aktuálisan megtörtént bűncselekményekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire felhívjuk a figyelmet, hogy kevesebben váljanak ezáltal áldozattá!

1.

Tároló mint célpont Győrben is

Eljárás indult ismeretlen tettes ellen, aki 2012. 02. 05. 11.40 órát megelőző (a sértett által pontosabban meg nem határozható) időben a Győr, Ifjúság krt. egyik lakáshoz tartozó pincében levő, becsukott, de nem zárt állapotú tárolójából eltulajdonította kerékpárját. A lopással kb.: 25.000,- Ft kárt okozott.

Rendőri jelentés alapján indult eljárás ismeretlen tettes ellen, aki 2012. január eleje és 2012.02.14. napon 17:15 közötti időpontban a Győr, Mester utca egyik pince helyiségbe drótvágás módszerével behatolt onnét eltulajdonított 2 db kerékpárt. A bűncselekménnyel okozott kár: 90.000 Ft, rongálással okozott kár: 9.000 Ft.

Rendőri jelentés alapján indult eljárás ismeretlen tettes ellen, aki 2012.02.14-én 14:30 óra és 2012.02.15-én 06:20 óra közötti időben a Győr, Bartók Béla utca egyik lakásához tartozó pincehelyiség ajtajának zárnyelvét eltörte ill. a rajta található lakatpántot lefeszítette és a tárolóból egy ütvefúrót, egy gyökköszörűt és egyéb szerszámokat tulajdonított el. A lopási kár kb.: 133.000 Ft. A rongálási kár kb.: 20.000 Ft.

A fentieken kívül – nem csak Győrben – több ilyen jellegű bűncselekmény történt megyénk városaiban. Az eltulajdonított értékek a kerékpártól az étolajig illetve doboznyi festékig terjednek. Gyakorlatilag a betörő minden olyasmit elvitt, amit talált az adott pincében, tárolóban. Mindezt elsősorban azért tudták megvalósítani, mert a társasházak tárolói az alagsorban – de semmiképpen sem a lakószinten – vannak, így ritkán jár arra valaki illetve egyszerű zárral, vagy lakattal védik a tulajdonosok. Egy jobb zár mindenképpen kedvét szegné az elkövetőnek, illetve a tárolóhoz vezető ajtót is célszerű nem csak zárni, hanem biztonsági zárral felszerelni, hogy tényleg csak az menjen oda, akinek ott tárolója van.

2.

Szórakozunk, bálozunk

B.B. soproni lakos tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki 2012.02.03 napon 23:00 és 23:15 közötti időben Sopronban egy sörözőben nadrágjának farzsebéből eltulajdonította a pénztárcáját a benne lévő személyes irataival és 110.000 Ft készpénzével együtt. A bűncselekménnyel okozott kár: 110.000,- Ft.

Gy. R. Sopron melletti kistelepülésen lakó úr tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki 2012.02.10. napon 02:00 óra és 02:30 óra közötti időben egy bálon, a büfé előtti asztalról eltulajdonította kabátját a benne lévő mobiltelefonjával együtt. A bűncselekménnyel okozott kár: 48.000 Ft.

Szórakozóhelyre, bálra úgy gondoljuk, csak annyi pénzt célszerű magukkal vinniük, melyet el terveznek ott költeni. A pénztárca tárolására a farzseb távolról sem a legideálisabb, bár változatlanul sokan ezt tartják a legjobbnak. Mint a fenti példa is bizonyítja, az elkövetők számára nincs csalhatatlan érzékű pénztárca tulajdonos. Naivitás lenne azt gondolni, hogy egy szórakozóhelyen  a vendégek nem fogyasztanának alkoholt. Az elfogyasztott alkoholmennyiséggel egyenes arányban tompulnak az érzékszervek, nő a reakcióidő. Az ember kiszolgáltatottabbá válik!

Soha ne hagyják őrizetlenül szórakozóhelyen – sem – a kabátjukat, táskájukat. Ahol erre lehetőség van, hagyják a ruhatárban, de értékeiket ilyenkor is tartsák maguknál.

3.

Erdő, fák, fejszék, fűrészek

V. I. Csorna környéki kistelepülésen lakó személy a Csornai Rendőrkapitányságon  feljelentést tett M. T.  ugyanezen településen lakó személy ellen, aki kb. egy évvel ezelőtt a tulajdonát képező  erdőből a fa nagy részét kivágta és jogtalanul eltulajdonította. A bűncselekménnyel okozott kár kb. 80.000 Ft.

Rendőri jelentés alapján indult eljárás ismeretlen tettes ellen a Csornai Rendőrkapitányságon, aki 2011.12.13. és 2012.02.22. között időpontban Csorna környéki kistelepülés külterületén az önkormányzat tulajdonában lévő erdősávból jogtalanul eltulajdonított összesen 36 db különböző tőátmérőjű akácfát. A bűncselekménnyel okozott kár kb.: 100.000 Ft.

A Csornai Rendőrkapitányságon rendőri jelentés alapján indult eljárás ismeretlen tettes/ek ellen, akik a 2012.02.27-én 08 óra 00 perc és 2012.03.02. 08 óra 00 perc közötti időben Csorna környéki kistelepülés külterületén az önkormányzat tulajdonában lévő külterületről eltulajdonított 24 darab akác, kőris valamint nyárfát (vegyesen).  A lopási kár körülbelül 230.000 Ft. 

Fenti három bűncselekmény tanulságaként fokozottan felhívjuk a lakosság valamint önkormányzatok figyelmét, hogy a falopások megelőzését és felderíthetőségét a gyakoribb területbejárásokkal segítsék. Minél gyakrabban, változó időpontokban ellenőrizzék a tulajdonukban lévő erdőterületeket. Ha pedig bűncselekményre utaló körülményt tapasztalnak, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget!

4.

Rossz szomszédság…

V. I-né 67 éves mosonmagyaróvári lakos feljelentést tett felső szomszédja, H. J. ellen, aki 2012.02.09. napon lakásában a radiátor csövek tövébe garázda jelleggel vizet öntött, melynek következtében a sértett mellékhelyiségének plafonja és a fala átázott. A bűncselekménnyel okozott kár: 50.000 Ft.

Mint látható egy rossz szomszédi viszony, egy hirtelen ötlettől vezérelt bosszúja könnyen folytatódhat a rendőrségen. A fenti esetben rongálás miatt indult eljárás az elkövető ellen. Úgy gondoljuk, vitás dolgaikat próbálják meg egymás között kommunikációval elintézni. A másik fél bosszantására kieszelt cselekedetek végrehajtásával könnyen lehet, hogy bűncselekményt követnek el!

5.

Trükkös elkövetők

Az elmúlt hónapokban sem tétlenkedtek. Kapuváron magát postásnak kiadva csapták be egy hölgyet a következő módszerrel:

Ismeretlen személy magát postásnak kiadva kaputelefonon felcsöngetett, és a földszintre hívta a 62 éves sértettet. Ő lesietett, a lakás bejárati ajtaját nem zárta be. A földszinten egy kb. 25 év körüli fiatalember volt, aki azt mondta, hogy  a postás elment a szomszéd lépcsőházba és majd visszajön, majd szóval tartotta őt. Később mikor egy ismeretlen fiatalember jött le az emeletről és  a lépcsőházból távozott. Kis idő múlva az a személy is távozott, aki őt szóval tartotta. Mivel a postás még mindig nem érkezett vissza felment a lakásába és akkor vette észre, hogy a szobában tartott kézitáskájából hiányzik a bordó színű pénztárcája, készpénzével valamint személyes irataival. A bűncselekménnyel okozott kár kb. 29.000 Ft.

I. A-né 79 éves  soproni lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, akit 2012.02.20. napon 10:00 és 11:00 óra közötti időben az unokája ismerősének kiadva magát a lakásába beengedett és ott a figyelmetlenségét kihasználva kb. 250.000 Ft. készpénzt tulajdonított el tőle. A sértettnek azt mondta, hogy az unokájának tartozik 10.000 Ft-tal , azonban csak 20.000 Ft-osa van. Az idős hölgy be is ment a szobába ahol a pénzét tartotta, hogy megnézze, fel tudja-e váltani a férfinél lévő összeget. Ezt követően egy másik személy is megjelent a lakásnál, akiről az első jövevény azt mondta hogy barátja és tud adni ötezres címleteket. Az első személy a sértettet szóval tartotta, majd pedig távoztak a lakásból. Távozásukat követően a sértett, mikor a szobába bement látta, hogy a fiókból hiányzik kb. 250.000 Ft. A két személy nem hagyta ott azt a pénzt sem, amelyet az "unokának vittek".

A trükkös lopást elkövető személyek hivatalosnak tűnő indokkal, kitalált történettel keresik fel lakásukon, házuknál elsősorban az idősebb korosztályhoz tartozó embereket, akiknek figyelmét elterelik, eközben pedig a házban kutatást, forgatást végeznek, és főként készpénzt tulajdonítanak el.

A figyelem elterelése általában abból áll, hogy egy vagy két személy földmérés, gázvezeték, egyéb közmű fektetés, területhasznosítás, földvásárlás, házvásárlás, vadászles telepítés, munkagép elhelyezés, rosszvas, ingóság vásárlás indokával, vagy magukat az elektromos illetve gázművek alkalmazottjának kiadva, az udvar, kert félreeső részére, vagy a háztól távolabb csalja az ott lakót, lakókat, figyelmüket eltereli, miközben a házba társa besurran. A házban az elkövető átforgatja a szekrényeket, ágyneműtartókat, táskákat, kabátokat, értékeket keresve átkutatja a házat, majd a megtalált készpénzt, esetenként értékpapírokat, ékszereket eltulajdonítja és távozik a házból.

Előfordul, hogy a tolvajok magukat önkormányzati tisztségviselőnek, a nyugdíjbiztosító munkatársának kiadva –mondván segélyt, pénzt hoztak, annak sorszámát fel kell írni, adjon visszajárót- a házban a pénz rejtekhelyéhez küldik a sértettet, így tudva meg az otthon tartott készpénz helyét. Ezután elterelik a sértett figyelmét, és az általa korábban megmutatott rejtekhelyről ellopják a pénzt. 

A cselekmény elkövetéséhez pár perc elegendő és sokszor a kutatás nyomai is nehezen fedezhetők fel.

A fentiekre tekintettel kérjük a lakosságot, hogy házaikat ne hagyják őrizetlenül, az ajtókat minden esetben zárják be, még ha csak egy percre is távoznak a lakásból, akár csak a kertbe, vagy az udvarra. A ház kulcsát tartsák maguknál, ne hagyják a tolvaj által könnyen megtalálható helyen (pl. lábtörlő alatt, szegre felakasztva, virágládában, villanyóra szekrényben).

Udvarukra, házukba ne engedjenek be idegen személyeket! Amennyiben gyanúsan viselkedő, vagy a fent részletezett indokkal érkező idegen személyekkel találkoznak, kérjük - amennyiben módjukban áll - az általuk használt gépkocsi rendszámát, színét, típusát jegyezzék fel, valamint azonnal értesítsék a Rendőrséget a 107, vagy 112 segélyhívó telefonszámon.

 

Győr, 2012.  március 13.

Kovács Sándor r. alezredes

Osztályvezető

Kapcsolódó anyagok:

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. február

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. január

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. december

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. november

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. október

Bűnmegelőzési hírlevél: Népszámlálás

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. szeptember

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. május

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. április

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. március

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. február

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. január

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. december

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. november

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. október

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. szeptember

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. május