B?nmegel?zési hírlevél 2012. február
Szerző: Kovács Sándor r. alezredes osztályvezet? (02.09. 10:53)

Hideg, hideg, hideg!             Tömegközlekedünk           Tárva-nyitva                      

Munkahelyen is járnak        Gépkocsi                           Hétvégi házaink


A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2012. februári bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet az Országos Rendőr-főkapitányságon a Rend és Biztonság Közbiztonsági Program rendőrségi feladatainak végrehajtására kiadott feladatterv szerint készítjük el Önöknek minden hónapban. A hírlevelet a megyénkben dolgozó bűnmegelőzési  munkatársaink által megküldött - az adott hónapra vonatkozó tipikus bűncselekményekről szóló – tájékoztatók alapján készítjük el.  A leírt bűncselekmények egy bizonyos megyei településen történtek, de gyakorlatilag bárhol megtörténhettek volna.

Hírleveleinkben nem a „szenzáció számba menő” eseteket szeretnénk Önök elé tárni, különleges eseteket csemegeként tálalni. Célunk az, hogy a hétköznapi életben gyakran előforduló, illetve aktuálisan megtörtént bűncselekményekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire felhívjuk a figyelmet, hogy kevesebben váljanak ezáltal áldozattá!


1. Hideg, hideg, hideg!

 Az időjárás az elmúlt napokban – a korábbiakban megszokotthoz képest – zordabbá vált. Napközben is – 10 vagy annál alacsonyabb a hőmérséklet. Mint azt a különféle híradásokból megtudhatták, kollégáink is kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy megóvják az embereket a kihűléstől. Úgy gondoljuk azonban hogy legtöbbet Önök tehetnek!

Kérjük fokozottabban figyeljenek oda egymásra, szomszédaikra, rokonaikra. A kis közösségek azok, amelyek legtöbbet tehetnek – ilyen esetekben is – egymásért. Jól ismerik egymást, szokásaikat és éppen ezért jobban oda tudnak figyelni, hatékonyabban tudnak gondoskodni egymásról.

Amennyiben környezetükben olyan személyről tudnak, aki magányosan él, látogassák gyakrabban!

Figyeljék, hogy fűt-e rendesen!

Ha valaki hiányzik a megszokott közösségi összejövetelről – legyen akár ez vallási jellegű – kérem keressék őt fel, és bizonyosodjanak meg róla, hogy nem történt baja!

Rendelkeznek-e ezek az emberek megfelelő fűtéssel?!

Ha bármiféle probléma, gond adódna, akkor haladéktalanul értesítsék a Rendőrséget a 112 vagy 107-es segélyhívószámon! Kollégáink minden olyan információval rendelkeznek (különböző segítő szervezetek elérhetősége, lehetőségeik), amelyek segítséget nyújthatnak ilyen esetekben is.

Ha az utcán látnak magatehetetlen embert, kérjük őt se hagyják magára! Haladéktalanul kérjenek telefonon segítséget!

 

2. Tömegközlekedünk

P. D. Sopronban tanuló főiskolás hölgy feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki január első napjaiban 10:10 és 12:10 közötti időben a Budapest Keleti Pályaudvarról induló InterCity vonaton eltulajdonította laptop táskáját a benne lévő laptoppal, készpénzével, bankkártyájával és személyes irataival.  A bűncselekménnyel okozott kár: 96.000 Ft. A sértett elmondta, hogy a táskát a feje fölé rakta a polcra, majd fülhallgatón keresztül zenét hallgatott, majd elaludt. Amikor útközben felébredt, már nem volt meg a holmija.

B. F. 63 éves úr feljelentést tett a Soproni Rendőrkapitányságon ismeretlen tettes ellen, 2012.01.14 napon délelőtt a távolsági buszon utazott Sopronba, ahova megérkezve leszállt utazótáskáival. Utána jutott eszébe, hogy a kézi táskáját az ülésen hagyta. A buszsofőrrel végignézték a buszt, azonban a  kézitáskát már nem találták meg. A bűncselekménnyel okozott lopási kár: 47 000 Ft.

Utazás során se feledkezzenek meg az alapvető vagyonvédelmi szabályokról. Nem kell mindenkiben potenciális bűnözőt látniuk, azonban a szükséges óvatosságról ilyenkor sem szabad megfeledkezniük. Helyközi utazás során amennyiben egyedül utaznak és elalszanak, akkor a polcokon tárolt értékeik ki vannak szolgáltatva a bűnözőknek, akik sajnos nem pusztán utazás céljából szállnak fel egy vonatra. De mint a fenti példa mutatja, a régi mondást sem szabad elfelednünk, mely szerint „Alkalom szüli a tolvajt” . Egy, a fentihez hasonló figyelmetlenség elég ahhoz, hogy egy bűnöző éljen a hirtelen felkínálkozó alkalommal és megszabadítsa a feledékeny embert a hátrahagyott értékétől.

 

3. Tárva-nyitva

M. M. soproni lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki január első napjaiban 03:40 óra körüli időpontban a becsukott de nem zárt családi házának ajtaján bement, a lakásban kutatást végzett és eltulajdonított a nappaliból 120.000 Ft-ot. 

L. I-né mosonmagyaróvári lakos bejelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki január közepén 17:15 és 17:50 óra közötti időben családi házának a bezáratlan előszobájából eltulajdonította táskáját a benne lévő okmányokkal, készpénzével együtt, illetve elvitte férje kabátját a zsebében lévő mobiltelefonnal együtt. A bűncselekménnyel okozott kár: kb.25.000 Ft.

A fentihez hasonló több ilyen eset történt a megyénkben az elmúlt hetekben. A közvélekedéssel ellentétben a sértettek nem csupán idős nyugdíjasok, hanem fiatal házaspároktól a középkorúakon át minden korosztály képviselteti magát. Tehát nem kor függő az ilyen jellegű áldozati magatartás. Viszont roppant egyszerű megelőzni! Ha otthon tartózkodnak – akár éjjel vagy nappal – minden esetben zárják be az ajtót!

 

4. Munkahelyen is járnak

M. G. Kapuvár környéki településen lakó hölgy feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki január közepén a délelőtti órákban a munkahelyén lévő egyik zárt irodából – melynek zárjában a kulcsot benne hagyták - eltulajdonította mobiltelefonját és készpénzét. A bűncselekménnyel okozott kár: 72.000 Ft.

H. Zs. kapuvári lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki december utolsó napjaiban Csornán egy rendezvényen ahol dolgozott 03:00 és 05:00 közötti időben eltulajdonította a munkavégzése során a közelében lévő egyik asztalra letett mobiltelefonját. A bűncselekménnyel okozott kár:  50.000 Ft.

Mint látható, értékeik a munkahelyünkön sem mindig vannak biztonságban, a vagyonvédelmi szabályokat ott is figyelembe kell venni, be kell tartani. Annak megelőzésére, hogy Ön is áldozatává váljon valamely vagyon elleni bűncselekménynek, csak néhány egyszerű dologra, magatartásformára kell odafigyelnie:

Ne vigyen munkahelyére feleslegesen nagy mennyiségű készpénzt, ékszert, értékes műszaki cikket! Bankkártyája PIN kódját ne írja fel, ha mégis, ne tartsa a kártya mellett!

Értékeit ne hagyja őrizetlenül a munkahelyén sem!

Az öltözőben, irodában használjon zárral, lakattal ellátott szekrényt!

A munkatársaival beszéljék meg, hogy az öltöző, iroda ajtaját mindig mindenki zárja be, és hogy kinél legyen a kulcs.

Irodája ajtaját mindig zárja be, még ha csak pár percre is távozik, például kávézni és a kulcsot vigye magával.

Ha mégis kénytelen nagyobb értéket magával vinni, és a munkahelyén található páncélszekrény, kérje meg a főnökét, hogy értékeit hadd tárolja ott, amíg szükséges!

Ha a munkahely idegenek által nem látogatható részén idegen személyekkel találkozik, nyugodtan érdeklődjön tőlük, hogy kit keresnek, melyik cégtől, milyen ügyben. El is kísérheti őket, hogy tényleg oda mennek-e, ahová mondták. Ha gyanúsnak találja a személyeket, hívja a Rendőrséget. Jellemző, hogy ha tényleg egy cég képviselőivel van dolguk, ők türelmesen megvárják a Rendőrséget, míg a tolvajok megpróbálnak gyorsan eltűnni.

 

5. Gépkocsi

Úgy tűnik minden hónapban számtalan példát sorolhatunk, melynek kiindulópontja az, hogy az autókban utazók fittyet hánynak a legelemibb óvatosságnak és a gépkocsiban látható helyen hagyva értékeiket, felkínálják azokaz a bűnözőknek. Ők pedig élnek a lehetőséggel és magukkal viszik azokat. Nézzünk néhány példát az elmúlt hetek zsákmányaiból.

Győr: női táska és notebook 540.000 Ft értékben, pénztárca iratokkal, bankkártyával és nem kevés készpénzzel 72. 000 Ft értékben, női táska iratokkal és készpénzzel 6.000 Ft értékben, női táska tankönyvekkel, mobiltelefonnal 70.000 Ft értékben.

Csorna környéki kistelepülés: aktatáska, autóstáska, bőrkabát 47.000 Ft értékben.

A lopási kárértékhez minden esetben hozzáadódik a rongálási kárérték is, mivel az elkövetők a legegyszerűbb behatolási módot választva egy eszközzel beütik az egyik oldalsó ablakot, amely értéke több tízezer forint.

Ne hagyjanak értéket gépkocsijukban!

 

6. Hétvégi házaink

A tél miatt ritkábban látogatott hétvégi házak is áldozatul esnek a bűnelkövetőknek. Általában csekély védelemmel ellátott házakba törnek be és nyugodtan „dolgozhatnak”, hiszen a tulajdonosok töredéke jár csak ki télen ellenőrizni azokat. Sok esetben csak tavasszal észlelik, hogy a tél folyamán betörés áldozataivá váltak. Néhányan azonban még a havazás előtt kilátogattak a telkükre és többen tapasztalták, hogy bizony betörés áldozataivá váltak. Az elkövetők különböző helyekről mást és mást vittek el. Például vittek Győr környékén 10 kg babot és 2 liter házipálinkát 15.000 Ft értékben is az egyik helyről, de egy másik hétvégiházas övezetben a tűzifától kezdve a kéziszerszámokig, díszfákig mindent elvitt a betörő.

Minden esetben olyan házat szemelnek ki, amely csekély védelemmel van ellátva és láthatóan nem látogatják túl gyakran a tulajdonosok. Kérjük gondoskodjanak hétvégi házaik védelméről, – rács, megfelelő ajtó, zárak - szereltessenek fel akár riasztót is illetve látogassanak ki gyakrabban telkükre ellenőrizve hogy minden rendben van!

 

Győr, 2012. február 7.

Kovács Sándor r. alezredes

Osztályvezető

Kapcsolódó anyagok:

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. január

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. december

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. november

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. október

Bűnmegelőzési hírlevél: Népszámlálás

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. szeptember

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. május

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. április

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. március

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. február

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. január

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. december

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. november

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. október

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. szeptember

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. május