B?nmegel?zési hírlevél 2012. január
Szerző: Kovács Sándor r. alezredes osztályvezet? (01.17. 17:55)

Nyitva hagyta...

Gépkocsifeltörés…

Oktatási és nevelési intézmények a célpontban

Kerék nélkül nem megy…


A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2012. januári bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet az Országos Rendőr-főkapitányságon a Rend és Biztonság Közbiztonsági Program rendőrségi feladatainak végrehajtására kiadott feladatterv szerint készítjük el Önöknek minden hónapban. A hírlevelet a megyénkben dolgozó bűnmegelőzési munkatársaink által megküldött - az adott hónapra vonatkozó tipikus bűncselekményekről szóló – tájékoztatók alapján készítjük el.  A leírt bűncselekmények egy bizonyos megyei településen történtek, de gyakorlatilag bárhol megtörténhettek volna.

Hírleveleinkben nem a „szenzáció számba menő” eseteket szeretnénk Önök elé tárni, különleges eseteket csemegeként tálalni. Célunk az, hogy a hétköznapi életben gyakran előforduló, illetve aktuálisan megtörtént bűncselekményekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire felhívjuk a figyelmet, hogy kevesebben váljanak ezáltal áldozattá!

1.

Nyitva hagyta...

Egy Sopron környéki lakos tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki 2011. november végén Sopronban található egyik bölcsőde előtt nyitott gépkocsiból eltulajdonította személyi igazolványát, vezetői engedélyét és 38.000 Ft készpénzét. A lopással okozott kár: 38.000 Ft.

Egy soproni lakos tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki 2011.12.23-án 19:30 és 21:15 közötti időben lakásának nyitott állapotát kihasználva bement és a hálószobából eltulajdonította a netbookját, illetve 4.100 Ft készpénzét. A bűncselekménnyel okozott kár: 54.100 Ft.

Egy Csorna környéki településen lakó tett feljelentést, ismeretlen tettes ellen, aki  2011. november végén a családi házából ismeretlen módon, dolog elleni erőszak alkalmazása nélkül eltulajdonította a 280.000 Ft készpénzét miközben az otthon tartózkodó felesége fürdőszobájában tartózkodott, ez idő alatt a bejáratai ajtót nem zárta be, így az elkövető ezt kihasználva juthatott be a házba.

Lehet autó, lakás, családi ház, ha nem zárják be, akkor az jár ki-be rajta aki csak akar. Az óvoda, bölcsöde, iskola előtt is zárják be gépjárművüket amíg gyermekeiket oda kísérik, illetve még rövid időre se hagyjanak értéket gépkocsijukban! Elképzelhető hogy 100-szor nyitva hagyták már és nem történt sérelmükre bűncselekmény, de így mi a garancia arra hogy 101-ik alkalommal nem válnak áldozattá?!

Ha a lakásuk, házuk ajtaját nem zárják be, ezzel lehetőséget adnak arra, hogy bárki hívatlanul bemenjen Önökhöz. A váratlan vendég nem mindig öröm, főleg ha bűnöző az illető.

Ne a vakszerencsére bízzák értékeiket!!!

Ráadásul ilyen esetekben hiába van biztosításuk, a biztosító nem fizet!

 

2.

Gépkocsifeltörés…

Rengeteg gépkocsi feltöréssel kapcsolatos feljelentés érkezik megyénk kapitányságaira. Városon, vidéken, személygépkocsit, kistehergépkocsit törnek fel az erre szakosodott bűnözők. A közös mindegyikben az, hogy a tulajdonosok és immár sértettek, látható helyen hagyták a később eltulajdonított értékeket! Ezek szerint valójában nincs is szüksége az adott sértettnek a laptopjára, több tízezer forintnyi kézpénzére, kézitáskájára, GPS-ére, vagy esetleg az irataira és szívesebben megy sorba állni a különböző hivatalokba, hogy pótolja azokat?! Esetleg sértetté kell válniuk azért, hogy hátralévő életükben odafigyeljenek a saját tulajdonukra és vigyázzanak rájuk úgy, hogy más ne vehesse el tőlük?!

Aki úgy érzi, hogy nem ebbe a csoportba tartozik, akkor kérjük, hogy a környezetükben élőket is figyelmeztesse folyamatosan, hogy ne váljanak áldozattá. Ne biztosítsanak megélhetést a bűnözőknek!

 

3.

Oktatási és nevelési intézmények a célpontban

Egy Mosonmagyaróvár környéki kistelepülésen lévő óvóda képviselője tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki 2011. 12. 23-án 13:30 óra és 2011. 12. 24-én 06:30 óra közötti időben a az óvódába ajtóbefeszítés módszerével behatolt, ott kutatott, végül nem tulajdonított el semmit. A rongálással okozott kár: 100.000,- Ft.

Egy másik Mosonmagyaróvár környéki kistelepülésen lévő óvóda képviselője tett szintén feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki 2011. 12. 21-én 16:30 óra és 2011. 12. 25-én 18:15 óra közötti időben az óvóda konyha ajtaját befeszítette és a vezető irodából különböző pénztartókból eltulajdonított 210.000,- Ft összegű készpénzt. A lopással: 210.000 Ft, a rongálással: 50.000 Ft kár keletkezett.

Szintén Mosonmagyaróvár környéki kistelepülésen, de jelen esetben a Polgármesteri Hivatal képviselője tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki 2011. 12. 23. és 2011. 12. 26-a közötti időben az  általános iskolába és az óvodába ablak, illetve ajtóbefeszítés módszerével behatolt, ott kutatást végzett és mindkét intézményből készpénzt tulajdonított el mindösszesen 30.000- Ft-ot, a rongálási kárról a sértett fél képviselője nem tudott a helyszínen nyilatkozni, annak megállapítása folyamatban van.

Egy másik Mosonmagyaróvár környéki kistelepülésen lévő óvóda képviselője tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki 2011.12. 23-án 09:00 óra és 2011. 12. 25-én 10:30 óra közötti időben ajtóbefeszítés módszerével behatolt az óvódába, ott kutatást végzett, azonban onnan nem tulajdonított el semmit. A rongálással okozott kár 10.000,- Ft

Mosonmagyaróvár környéki kistelepülésen lévő iskola képviselője tett szintén feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki 2011. 12. 23 -án 09:00 és 2011. 12. 25-én 10:30 óra közötti időben az iskolába ajtóbefeszítés módszerével behatolt, ott kutatást végzett végül nem tulajdonított semmit. A rongálással okozott kár kb: 200.000,-Ft.

Nem csak Mosonmagyaróvár környékén lévő közintézményekben jártak betörők a téli szünetben a megyénkben, de azt gondolom jól illusztrálja a jelenséget az ezen a környéken történt ilyen jellegű bűncselekmények bemutatása.

Úgy gondolom nem kizárólag a szünetek idején fontos az intézmények védelme. Szeretnénk felhívni az intézmények fenntartóinak a figyelmét az ilyen jellegű bűncselekményekre. Számtalan olcsóbb-drágább vagyonvédelmi  megoldás létezik, azonban ha nem alkalmazzák ezeket, akkor kiszolgáltatják magukat a betörőknek!

 

4.

Kerék nélkül nem megy…

Egy csornai lakos tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki december utolsó heteiben Csornán egy lakótelep háztömbjei között parkoló személygépkocsijának  kerekeit leszerelte és eltulajdonította. A bűncselekménnyel okozott kár: 164.000 Ft.

Győrben december elején több sértett tett bejelentést hasonló bűncselekményről, akik szintén lakótelepen parkoltak gépkocsijukkal. Gy. T-nek a dísztárcsáit vitte el ismeretlen tettes, a kár: 40.000 Ft.

B. A. személygépkocsijáról 4 db gyári alufelnire szerelt téli gumiját szerelte le ismeretlen tettes, azonban ahogy téglákkal alátámasztotta a gépkocsit, megrongálta a bal oldali küszöb spoilert. Lopással okozott kár: 236.000 Ft, rongálással okozott kár: 60.000 Ft.

Sopronban egy hölgy tett feljelentést, akinek szintén december elején Sopronban leparkolt gépkocsijának négy acélfelnire szerelt kerekét ismeretlen tettes leszerelte, azt eltulajdonította. A kocsit félig tégla bakra állította, azonban a gépkocsi féktárcsáiban rongálás keletkezett, melynek pontos kárértékét a helyszínen megállapítani nem volt lehetséges. A gépkocsi bal oldalán a küszöb spoilert ismeretlen tettes letépte, azt eltulajdonította. A bűncselekménnyel okozott lopási kár kb.: 70.000,- Ft.

A fentiek sajnos csak kiragadott példák, mert több hasonló jellegű bűncselekmény történt az elmúlt hónapban a megye városaiban. Olyan jellegű bűncselekményről van szó, amely ellen nehéz védekezni. A keréklopások megelőzésére segítséget jelenthet az un. kerékőr, amely kb. 4.000 Ft-tól kapható a szaküzletekben. 100%-os védelmet természetesen ez az eszköz sem nyújt, azonban ne feledjük, hogy az elkövetőknek gyorsan és csendben és szinte láthatatlanul kell dolgozniuk éjszaka. Bármi nemű késleltető vagy akadályozó tényező növeli a lebukás kockázatát, így nem valószínű, hogy az ezzel ellátott kerekekkel kezdenének el vesződni.

 

Győr, 2012. január 13.

Kovács Sándor r. alezredes

Osztályvezető

Kapcsolódó anyagok:

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. december

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. november

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. október

Bűnmegelőzési hírlevél: Népszámlálás

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. szeptember

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. május

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. április

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. március

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. február

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. január

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. december

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. november

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. október

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. szeptember

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. május