B?nmegel?zési hírlevél 2011. december
Szerző: Kovács Sándor r. alezredes osztályvezet? (12.14. 10:56)
Buliba megyünk, de más is jön, akit nem hívtunk…
Gépkocsifeltörések avagy ajándékok a bűnözőknek
A trükkös lopók ilyenkor sem pihennek, beszerzik az ajándékokra valót!
Karácsonyi bevásárlási időszak veszélyei

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2011. decemberi bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet az Országos Rendőr-főkapitányságon a Rend és Biztonság Közbiztonsági Program rendőrségi feladatainak végrehajtására kiadott feladatterv szerint készítjük el Önöknek minden hónapban. A hírlevelet a megyénkben dolgozó bűnmegelőzési munkatársaink által megküldött - az adott hónapra vonatkozó tipikus bűncselekményekről szóló – tájékoztatók alapján készítjük el.  A leírt bűncselekmények egy bizonyos megyei településen történtek, de gyakorlatilag bárhol megtörténhettek volna.

Hírleveleinkben nem a „szenzáció számba menő” eseteket szeretnénk Önök elé tárni, különleges eseteket csemegeként tálalni. Célunk az, hogy a hétköznapi életben gyakran előforduló, illetve aktuálisan megtörtént bűncselekményekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire felhívjuk a figyelmet, hogy kevesebben váljanak ezáltal áldozattá!


Közeledik a Karácsony, melyet megelőz a nem mindenki által kedvelt karácsonyi vásárlási forgatag. Ilyenkor hatványozottan elfordulhat, hogy könnyelműen állnak hozzá az egyébként betartott alapvető biztonsági szabályokhoz. Felsorolunk néhány tipikus bűncselekményt, melyek sértettjeivé válhatnak – természetesen nem csak ezen időszakban – ha nem figyelnek eléggé. A példák novemberből, tehát nem a karácsonyi bevásárlási időszakból származnak, azonban tanulságaik ugyan úgy érvényesek.


1. Gépkocsifeltörések avagy ajándékok a bűnözőknek

M. C-né Csorna környéki kistelepülésen lakó hölgy feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki november végén 19:30 óra és 20:00 óra közötti időben a családi házuk előtt parkoló személygépkocsija bal hátsó ablakát betörte, és a gépkocsiból eltulajdonította a kézitáskáját, a benne lévő pénztárcájával (60.000 Ft készpénzzel) személyes irataival, valamint egyéb holmijával együtt. A lopással: 74. 500 Ft,  a rongálással: 20.000 Ft kár keletkezett.

Szintén november végén 22:23 órakor tett bejelentést a Győri Rendőrkapitányságra G. L. győri lakos, hogy a Győr melletti kistelepülésen lévő tekepálya előtt feltörték a gépkocsiját. Megállapítást nyert, hogy az ismeretlen elkövető 18 óra 30 perc és 22 óra 15 perc közötti időben bal első ablakbetörés módszerével kinyitotta a bejelentő gépkocsiját és abból eltulajdonította a gépkocsi térképzsebében tárolt tárcáját, benne személyes irataival és bankkártyájával és 25.000,-Ft készpénzével együtt. Az elkövető a sértett számlájáról rövid időn belül 250.000 Ft készpénzt vett le. A lopással kb. 300.000 Ft, a rongálással 50.000 Ft kár keletkezett. A helyszínen megállapították, hogy az ismeretlen elkövető ugyanott ugyancsak betörte a T. M. Győr környéki településen lakó személy tulajdonát képező gépkocsi jobb első ablakát és abból eltulajdonította felesége jobb első ülés előtt tárolt táskáját a benne lévő értékeivel. A lopással kb. 25.000 Ft, a rongálással 50.000 Ft kár keletkezett.

November közepén Kapuvár környéki kistelepülésen 18:00 és 20:00 közötti időben családi házuk előtt parkoló, H. Sz. tulajdonát képező személygépkocsi jobb hátsó ablakát törte be ismeretlen tettes, és abból fodrászati kellékeket tulajdonított el. A bűncselekménnyel okozott kár: kb. 250.000 Ft, rongálással: kb. 30.000 Ft.

November végén Kapuváron a családi házuk előtt parkoló H. L. tulajdonát képező személygépkocsi jobb első ablakát törte be ismeretlen tettes és az első ülésről eltulajdonította az ott hagyott kézitáskát a benne lévő 400 Euró készpénzzel és személyes iratokkal. A bűncselekménnyel okozott kár: kb.:120.000 Ft. A rongálással okozott kár kb.: 20.000 Ft.

November közepén T. Z. Sopron környéki lakos tett bejelentést ismeretlen tettes ellen, aki 19:30 és 21:15 óra közötti időben családi háza előtt álló személygépkocsija vezető oldali ablakát betörte és a személygépkocsi könyöktámasza alól az irattáskáját az abban lévő készpénzzel illetve személyes okmányaival együtt eltulajdonította. A bűncselekménnyel okozott lopási kár: kb. 35.000,- Ft. A rongálással okozott kár: kb. 25.000,- Ft.

…és még sorolhatnánk a példákat! A gépkocsifeltörés nem csupán városi jelenség.  Kistelepüléseken ugyan úgy áldozataivá válhatnak és ahogyan a fenti példa mutatja válnak is az autófeltörőknek. Bevásárláskor az üzleteket járva az autóban gyűjtött ajándékok jó célpontot jelenthetnek az elkövetőknek! Tanácsaink megegyeznek a korábbi alkalmakkor adottakkal: Ne hagyjanak értéket gépkocsijukban! (még GPS tartót sem a szélvédőn!) Ne a célállomáson tegyék el értékeiket a gépkocsiban, mert azt a bűnözők figyelőembere is láthatja!

 

2. Buliba megyünk, de más is jön, akit nem hívtunk…

Egy soproni hölgy tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki november elején 03:30 és 04:00 közötti időben egy soproni szórakozóhelyen eltulajdonította a táskájában lévő pénztárcáját, benne személyes okmányaival, bankkártyával és 4.000 Ft készpénzzel. A bűncselekménnyel okozott kár: 4000 Ft.

Szintén soproni hölgy tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki szintén november elején egy másik soproni szórakozóhelyen 05:30h körüli időben eltulajdonította őrizetlenül hagyott kabátját, két mobiltelefonját, és iratait. A lopással okozott kár kb. 35.000,-Ft.

Egy kapuvári fiatal lány tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki szintén november elején szintén egy egy másik soproni szórakozóhelyen 03:00 és 04:30 közötti időben eltulajdonította nadrágzsebében lévő pénztárcáját.  A bűncselekménnyel okozott kár: 3.000 Ft.

Az év vége felé nem csak a különböző munkahelyek tartanak évzáró bulikat a szórakozóhelyeken, hanem magánemberként is számtalan baráti társaság tart előszilvesztert. Ne hagyják magukra értékeiket, illetve ha azokat maguknál tartják, akkor ügyeljenek rájuk. Mint a fenti példák mutatják az elkövetők szabad prédának tekintik a hátrahagyott kabátokat, táskákat, de a tömeget kihasználva még a farzsebből is eltulajdoníthatják a pénztárcájukat, telefonjaikat!

 

3. A trükkös lopók ilyenkor sem pihennek, beszerzik az ajándékokra valót!

Egy 84 éves mosonmagyaróvári úr tett feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen, akik november 18-án 11:00 óra körüli időben megjelentek lakásában, és felajánlották, hogy megköszörülik a késeiket. Amikor a feljelentő felesége a szobába bement, hogy pénzt hozzon ki, kifizetni a szolgáltatás ellenértékét, akkor az egyik férfi utána ment, ahol figyelem elterelés módszerével eltulajdonította felesége nyugdíját. A lopással okozott kár: 60.000 Ft.

Egy soproni hölgy tett feljelentést ismeretlen tettes – egy fiatal hölgy - ellen, aki október 25-én 10:00 óra körüli időben az utcán leszólította és segített hazavinni a táskáját. Miután a lakásba értek a bejelentő kiment a szobából a konyhába kezet mosni, mire visszament a szobába az ismeretlen fiatal nő szó nélkül távozott. Ezt követően másnap észlelte, hogy a szobában az ajtó mellett lévő fiókos szekrény felső fiókjából eltűnt 40.000,-Ft. Lopási kár: 40.000,- Ft. A sértett a bűncselekményt november elején jelezte a rendőrségnek!

Egy Csorna környéki településen lakó 86 éves hölgy tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki november 30-án 11:30 óra és 12:30 óra közötti időben a lakásba 10.000 Ft-os bankjegy sorozatszámának elkérése címén bejutva a feljelentőt megtévesztve 300.000 Ft készpénzt tulajdonított el jogtalanul. A bűncselekménnyel okozott kár: 300.000 Ft.

Kérjük figyeljenek oda a rokonaikra és a környezetükben élő idősekre! Beszéljenek velük gyakran és meséljék el az általunk is bemutatott eseteket, hogy ezekből okulva ne válhassanak trükkös tolvajok áldozatává! Ne keserítse meg az ünnepek hangulatát az, hogy bűnözők elviszik az összes pénzüket!

A fentieken kívül számtalan élethelyzet lehet, amikor könnyedén bűncselekmények áldozataivá válhatnak. Úgy gondoljuk hogy kellő odafigyeléssel ezek a bűncselekmények megelőzhetők! Vigyázzanak magukra és egymásra!

Békés Boldog Karácsonyt és Sikerekben Gazdag Új Évet Kívánok magam és munkatársaim nevében!

 

Győr, 2011. november 12.

Kovács Sándor r. alezredes

Osztályvezető

Kapcsolódó anyagok:

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. november

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. október

Bűnmegelőzési hírlevél: Népszámlálás

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. szeptember

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. május

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. április

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. március

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. február

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. január

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. december

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. november

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. október

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. szeptember

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. május