B?nmegel?zési hírlevél 2011. április
Szerző: Kovács Sándor r. alezredes osztályvezet? (04.14. 15:23)

Kísért az aranyékszer?  Üsd, vágd?  Álom, álom, édes álom! Mennyit ér egy új full extrás Volkswagen Golf?

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2011. áprilisi bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet a megyénkben dolgozó bűnmegelőzési munkatársaink által megküldött - az adott hónapra vonatkozó tipikus bűncselekményekről szóló – tájékoztatók alapján készítjük el.  A leírt bűncselekmények egy bizonyos megyei településen történtek, de gyakorlatilag bárhol megtörténhettek volna.

Hírleveleinkben nem a „szenzáció számba menő” eseteket szeretnénk Önök elé tárni, különleges eseteket csemegeként tálalni. Célunk az, hogy a hétköznapi életben gyakran előforduló, illetve aktuálisan megtörtént bűncselekményekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire felhívjuk a figyelmet, hogy kevesebben váljanak ezáltal áldozattá!

 

1.

Egy régi trükk nem biztos hogy ósdi trükk!

Csalás miatt indult eljárás egy csornai lakos feljelentése alapján ismeretlen tettes ellen, aki egy márciusi délelőttön azzal csengetett be a sértetthez, hogy pénzre lenne szüksége, ezért eladná a nála lévő arany ékszereit (pecsétgyűrűt, vastag karláncot, nyakláncot). A feljelentő nem tudott ellenállni a hihetetlenül jónak látszó üzletnek így az ékszerekért  265.000 forintot fizetett, melyekről másnap kiderült, hogy rézből vannak. 

 

Az ilyen jellegű bűncselekmények könnyen megelőzhetők, házalóktól soha ne vásároljanak  semmit, még a soha vissza térő alkalomnak tűnő esetben sem. Aranyat még akkor sem, ha az eladó azt állítja arról, hogy azok az ő családi ékszerei, mivel utólag kiderül, „nem mind arany ami fénylik…” ezt hívják régóta gagyizásnak.

 

2.

A betörők sem tétlenkedtek!

Kapuváron egy társasházban napközben, míg a tulajdonosok dolgoztak vélhetően úgynevezett zárfésű alkalmazásával két lakás ajtaját is kinyitották bűnözők és arany ékszereket tulajdonítottak el az egyik lakásból 50.000 Ft, a másikból pedig 100.000 Ft értékben. Rongálási kár nem keletkezett.

 

Annak megelőzésére, hogy Ön is áldozatává váljon egy lakásbetörésnek, felhívjuk figyelmét az alábbiakra:

A lakásbetörést elkövető személyek általában nappali órákban tevékenykednek, mikor a legtöbben dolgoznak, üres a ház, a lakás és főként készpénzt, ékszereket, könnyen mozdítható műszaki cikkeket tulajdonítanak el. A betörőnek a lebukás veszélye miatt minél gyorsabban, és ehhez képest halkan kell dolgoznia. A fenti bűncselekmények megelőzhetőek lettek volna, ha több, jó minőségű zárat, hevederzárat, mozgásérzékelőt, riasztóberendezést szereltet fel lakásába a tulajdonos, ezzel is nehezítve a bejutást. Ha a betörő úgy látja, hogy nem tud elég gyorsan bejutni a házba, lakásba, nem kockáztatja a lebukást, inkább elhagyja a helyszínt.

Óvják, védjék értékeiket, szereltessenek fel több, jó minőségű zárat, hevederzárat, riasztóberendezést, esetleg a lépcsőház bejáratához kamerát.

Ha a lépcsőházban idegenekkel találkozik, nyugodtan érdeklődjön tőlük, hogy kit keresnek, melyik cégtől, milyen ügyben. Fel is kísérheti őket, hogy tényleg oda mennek-e, ahová mondták. Ha gyanúsnak találja a személyeket, hívja a Rendőrséget. Jellemző, hogy ha tényleg egy cég képviselőivel van dolguk, ők türelmesen megvárják a Rendőrséget, míg a tolvajok megpróbálnak gyorsan eltűnni.

Igyekezzen jó kapcsolatot kialakítani szomszédaival, és a „közösség erejét” felhasználva közösen megvédeni saját, és egymás lakását, értékeit.

Amennyiben lakókörnyezetében gyalogosan, vagy járműből leskelődő, terepszemlét tartó, gyanúsan viselkedő, idegen személyekkel találkozik, kérjük - amennyiben módjában áll - az általuk használt gépkocsi rendszámát, színét, típusát jegyezzék fel, és azonnal értesítsék a  Rendőrséget 112, vagy 107 segélyhívó telefonszámon.

 

3.

Üsd, vágd??

Garázdaság vétsége gyanúja miatt egy 17 éves mosonmagyaróvári lakos feljelentést tett osztálytársa ellen, aki márciusban egy délelőtti órán egy mosonmagyaróvári szakmunkásképző iskola termében az osztálytársai előtt tettleg bántalmazta, ököllel az arcán megütötte őt. A sértett a bántalmazás következtében a beszerzett orvosi látlelet alapján 8 napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett. Az elkövető cselekménye alkalmas volt arra, hogy az osztályteremben tartózkodó személyekben riadalmat és megbotránkozást keltsen.

 

Úgy tűnik egyre gyakrabban gondolják azt a fiatalok, hogy az „ököljogra” bízzák a vélt vagy valós sérelmeiket akár az iskolában is. Fontos tudniuk, hogy tetteik nem maradhatnak büntetlenül, a többség számára nem elfogadható a viták ilyen formában való „megoldása”.

 

4.

Álom, álom, édes álom!

Egy soproni fiatalember tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki március elején Budapesten a Keleti pályaudvarról Sopronba közlekedő személyvonaton eltulajdonította az ülés fölött lévő csomagtartóra elhelyezett laptop táskából az ASUS típusú laptopját. A sértett bár egyedül ült az ülésen, menet közben elaludt. Miután felébredt, akkor vette észre hogy hiányzik a laptopja. Hiába járta végig a szerelvényt a jegykezelővel, nem találták sehol az eltulajdonított tárgyat. Az elkövető valószínűleg már leszállt vele egy korábbi megállóban. A bűncselekménnyel okozott kár kb. 60.000 Ft.

 

Mint látható, vonaton egyedül utazás során elaludni nem veszélytelen dolog. Nem egyedi esetről van szó. Sajnos vannak olyan bűnözők, akik kihasználják az ilyen helyzeteket és megfosztják laptopjaiktól a gyanútlanul elszenderedő diákokat. Lehetőség szerint ne aludjanak el a vonaton és ne tegyenek értékes csomagot a látó- és testőrizetükön kívülre. Így jó eséllyel elkerülhetik azt, hogy illetéktelen kezekbe kerüljenek a dolgaik!

 

5.

A feltöltőkártyás csalás örök „sláger”!

Egy 27 éves Sopron melletti hölgy tett feljelentést, mely szerint a közelmúltban napközben felhívta egy férfi, aki Dr. Mészáros Péter néven - és később „kapcsolt” egy hölgyet aki Juhász Gabriella néven - mutatkozott be és közölték vele, hogy a T-Mobile 1-es számú kirendeltségének alkalmazottai és nyert egy új full extrás Volkswagen Golfot. Neki csak annyi a dolga, hogy illeték gyanánt ki kell fizetnie 40.000,-Ft-ot. Ezt úgy kell befizetnie, hogy elmegy egy benzinkútra, ahol 40.000,-Ft értékben kell T-Mobile telefon feltöltőkártyát vásárolnia, majd pedig a lekapart számokat be kell diktálnia a telefonba. Miután bediktálta a számokat, közölték vele, hogy vagy a gépkocsi házhoz szállítása esetén fizet 120.000 Ft-ot illeték miatt, vagy azonnal vásárol 40.000,-Ft értékben feltöltőkártyát és az azon lévő kódot is bediktálja. A sértett ez utóbbit választotta. Később jött rá, hogy bizony nem a T-Mobile munkatársával beszélt hanem egy csalóval és hiába várja a nem létező nyeremény autót… A csalással okozott kár: 80.000,-Ft.

 

Hosszú évek óta alkalmazzák a bűnözők ezt a trükköt. A mobilszolgáltató nevében felhívják a gyanútlan embereket valamilyen csábító nyeremény egyedüli nyerteseként üdvözölve őket, amelyért cserébe azt kérik, hogy azonnal vásároljanak több tízezer forintnyi feltöltőkártyát –általában benzinkúton - , amelyek számát diktálják be. Az elkövetők hogy közben a sértett mással ne kommunikálhasson, végig vonalban maradnak vele!!! Kérjük ne dőljenek be ilyen trükköknek, a mobilszolgáltatók minden nyereményjátékukat megfelelően hirdetik (újság, tv, plakátok) és nem kérik cserébe feltöltőkártyák vásárlását!

 

6.

Az „unokás csalás” sem lejárt lemez, legfeljebb néha „fiára” módosul.

Egy 83 éves Mosonmagyaróvár környéki kistelepülésen élő hölgyet hívott fel március közepén délelőtt az elkövető és az unokájának kiadva magát, arra hivatkozva, hogy autó alkatrészt szeretne vásárolni, 200.000 Ft készpénzt csalt ki tőle. A pénzt a sértett egy borítékban elhelyezte, és azt a telefonáló barátjának adta át, aki személyesen jelent meg a ház előtt. A bűncselekménnyel okozott kár. 200.000 Ft.

 

Egy 88 éves soproni hölgyet hasonló módon szintén márciusban a fiának kiadva magát hívta fel egy bűnöző és arra kérte, hogy 400.000 forintot egy - az „édesanyja” által ismeretlen - személynek adjon át. Édesanyja a kérésnek eleget tett, a fia állítólagos barátjának átadta a kért pénzt. A bűncselekménnyel okozott kár: 400.000 Ft.

 

75 éves az a Sopron melletti településen lakó hölgy, akit március végén hívott fel szintén egy bűnöző magát a fiának kiadva, és 300.000 Ft készpénzt kért tőle kölcsön. Ez esetben is egy állítólagos – a sértett által nem ismert – barát ment a pénzért. A bűncselekménnyel okozott kár: 300.000 Ft. Az elkövető ebben az esetben roppant udvarias volt, a pénzátadást követően ismét felhívta a nénit – továbbra is a fiának kiadva magát – és megköszönte a pénzt…

 

A bűncselekmények elkövetését most nem mutattuk be részletesen, hiszen azt korábbi Hírleveleinkben már megtettük. Viszont szeretnénk ismételten felhívni a figyelmet a jelenségre, illetve arra, hogy ezek szerint még nem ismert minden potenciális sértett számára. Kérjük hívják fel a környezetükben élő idősek figyelmét erre, hogy ne váljanak ilyen bűncselekmények áldozatává!

 

                                                                    

Kovács Sándor r. alezredes

osztályvezető

 

Kapcsolódó anyagok:

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. március

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. február

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. január

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. december

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. november

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. október

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. szeptember

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. május