B?nmegel?zési hírlevél 2011. január
Szerző: Kovács Sándor r. alezredes osztályvezet? (01.20. 19:36)

„Csak semmi cicó, nálam van a stukker!”

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2011. januári bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet a megyénkben dolgozó bűnmegelőzési munkatársaink által megküldött - az adott hónapra vonatkozó tipikus bűncselekményekről szóló – tájékoztatók alapján készítjük el.  A leírt bűncselekmények egy bizonyos megyei településen történtek, de gyakorlatilag bárhol megtörténhettek volna.

Hírleveleinkben nem a „szenzáció számba menő” eseteket szeretnénk Önök elé tárni, különleges eseteket csemegeként tálalni. Célunk az, hogy a hétköznapi életben gyakran előforduló, illetve aktuálisan megtörtént bűncselekményekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire felhívjuk a figyelmet, hogy kevesebben váljanak ezáltal áldozattá!

 

1.

 

Megyénkben a közelmúltban több fegyveres rablás jellegű bűncselekmény történt – amint a megyei napilapban is olvasható volt – ezért úgy gondoltuk, hogy az alábbi cikket a hírlevél részévé tesszük:

 

„Csak semmi cicó, nálam van a stukker!”

 

… akarta írni a banki alkalmazottnak Woody Allen által játszott Virgil Starkwell a mára már klasszikussá vált „Fogd a pénzt és fuss!” (Take the money and run 1969.) című filmben. De mivel Virgil nagyon csúnyán írt, a banki ügyintéző nem tudta elolvasni a kis cetlire írt fenyegetést, így aztán egyre több embert hívott segítségül, hogy az olvasáshoz segítséget nyújtsanak. Ezáltal meg is hiúsult Virgil fegyveres bankrablása.

 

Szerencsére bankrablások tekintetében nem járunk ott, mint amiket a különböző filmekben láthatunk, azonban fegyveres rablókban nálunk sincsen hiány. Vagy esetleg mégsem fegyveresek ezek a rabló „urak”, csak valamiféle fegyverutánzattal, játékkal járnak rabolgatni?! Ezt csak ők tudják megmondani, illetve a rendőr kollégáim, miután beazonosították és elfogták őket. De egy halálra rémült delikvenstől nem várható el, hogy komplett fegyverismerettel rendelkezzen, és ránézésre megállapítsa, hogy a reá szegezett pisztoly alkalmas-e az életének kioltására, vagy mindössze játékra jó. Illetve ne feledkezzünk meg a „városi rambó” típusú rablókról sem, akik dzsungeltúlélő késsel indulnak pénzszerző körútra.

 

Egy rabló már alapesetben is kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre számíthat. Ha pedig felfegyverkezve teszi mindezt… nos, ebben az esetben a büntetés öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés lehet. Fegyveresen elkövetett rablás esetében pedig öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel „jutalmazhatja” a bíróság az elkövetőt.

Nézzük meg, hogy a jogalkotó mit is ért ezeken a fogalmakon, azaz mi a különbség felfegyverkezve illetve fegyveresen elkövetett bűncselekmény között:

Fegyveresen az követi el a bűncselekményt, aki – függetlenül attól, hogy milyen célból – lőfegyvert vagy robbanóanyagot tart magánál. A törvény szerint teljesen mindegy, hogy a bűncselekmény végrehajtása során ezeket felhasználta-e. A megtévesztésre objektíve alkalmas utánzattal fenyegetés (Figyelem! ez a játékpisztoly is) esete is hasonló megítélés alá esik. Felfegyverkezve viszont akkor követ el valaki bűncselekményt, ha az élet kioltására alkalmas eszközt az ellenállás leküzdése vagy megakadályozása céljából tartja magánál. Természetesen egyéb minősítő körülmények még feljebb tornázhatják a büntetési tételt. Ilyen minősítő körülmény például, ha fegyveresen, közfeladatot ellátó személyt e feladata teljesítése során rabol ki valaki. A postai kézbesítő közfeladatot ellátó személy, tehát ilyenkor tíz évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel kell számolnia a botor vállalkozónak.

 

Amikor egy ilyen jellegű rablások elkövetőjét a rendőrség elfogja, kéri az előzetes letartóztatását, amit – a gyakorlat szerint – a bíróság el is rendel. Így gyakran előfordul, hogy a meggondolatlan játékpiszollyal való rablásban könnyű és egyszerű pénzszerzési lehetőséget látó alkalmi bűnöző - függetlenül attól, hogy mindössze pár tízezer forintot zsákmányolt -elfogását követően a bírósági ítéletig rács mögött marad. A bíróság épületéből pedig az ítélet kihirdetését követően egyenesen a hosszú évekig lakhelyéül szolgáló cellába kénytelen távozni. Ekkor már joggal dudorászhatja szomorúan, hogy „A börtön ablakába, soha nem süt be a nap…

 

Domonkos Szilveszter r. szds.”

 

2.

Nem csak fegyveres rablás történt a közelmúltban. Győrben az egyik téren kora délután egy idős hölgyet a fiatalkorú elkövető a vállánál fogva erőteljesen meglökött, majd mivel ő nem akarta elengedni a táskát, megütötte, majd áthúzta a táska szíját a hölgy feje felett és elfutott zsákmányával. Szerencsére az esetnek szemtanúja volt egy bátor és önzetlen személy egy közeli ház ablakából. Azonnal a nénihez rohant és miután meggyőződött róla, hogy a hölgynek nincs komolyabb sérülése az elkövető után vetette magát. Hamarosan meglátta amint a közelben zsákmányát szemlélte. Habozás nélkül odament hozzá és a rendőrség érkezéséig visszatartotta őt.

 

Bár az idős hölgy nem viselkedett kihívóan, táskáját keresztbe a vállán viselte, kora miatt az ifjú elkövető számára könnyű „prédának” ígérkezett. Szerencsére a bűncselekménynek olyan szemtanúja akadt, aki nem nézte tétlenül hogy kirabolnak egy idős asszonyt. Nem csak jól megfigyelte az elkövetőt, hanem a nyomába is eredt. Szerencsére a bűnöző túlságosan kíváncsi volt szerzeményére, így a közelben tartózkodott és könnyen megtalálható volt.

 

3.

Az összes várost megyénkben és több kisebb települést is felsorolhatnánk példaként, ahol az elmúlt időszakban a gépkocsifeltörések történtek a sértettek hanyagsága miatt. Minden esetben a tulajdonosok az utastérben látható helyen hagyták táskájukat a benne lévő értékeikkel, adott esetben irataikkal. A kárértékek pár tízezer forinttól többszázezer forintig terjednek. Az elkövetők a lehető leggyorsabb módját választották mindegyik esetben az autóba való bejutásnak, egy célszerszámmal betörték az autó oldalsó ablakát. Pár másodperc alatt kivették a táskát és már el is hagyták a helyszínt.

 

Aki leparkolt gépkocsijában látható helyen bármiféle mozdítható értéket hagy, számolnia kell azzal, hogy az felkelti a bűnözők figyelmét! Az sem célszerű, ha a parkolóban teszik/rejtik el a csomagtartóba a táskákat, hiszen az elkövetők figyelő embere mindezt végignézheti és pontosan tudja már hogy mit hol kell keresnie társainak!

 

4.

Mosonmagyaróváron egy idős hölgy jóhiszeműségét használta ki az elkövető egy bank előtt az utcán a sértett pénztárcájából, miközben pénzváltás ürügyével elterelte a figyelmét, eltulajdonította 50.000 Ft készpénzét.

 

Sajnos az ünnepek előtt – de nem csak erre az időszakra jellemző - az emberek sietségét, jóhiszeműségét több alkalommal próbálták hasonló módszerrel kihasználni bűnözők, több esetben sikertelenül. De nem szegi kedvüket a sikertelenség. Addig próbálkoznak, amíg sikerrel járnak, ezt követően – utazó bűnözőkről lévén szó általában – a közeli városban folytatják.

 

 

Győr, 2011. január 11. 

                                                                       Kovács Sándor r. alezredes

 

                                                                                 osztályvezető

 

Kapcsolódó anyagok:

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. december

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. november

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. október

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. szeptember

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. május