B?nmegel?zési hírlevél 2010. augusztus
Szerző: Kovács Sándor r.alezredes osztályvezet? (08.16. 17:00)

Újabb és újabb történeteket találnak ki a trükkös csalók!

Egy Kapuvár környéki kistelepülésen lévő családi ház udvarára azzal a történettel kéredzkedtek be, hogy elveszett kutyájukat keresik. A 86 éves Kapuvári RK illetékességi területéhez tartozó településen egyedül élő hölgy családi házába magukat az Önkormányzat alkalmazottainak mondva bekéredzkedtek az elkövetők és a sértett figyelmét elterelve tulajdonították el a pénzét.

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2010. augusztusi bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet a megyénkben dolgozó bűnmegelőzési munkatársaink által megküldött - az adott hónapra vonatkozó tipikus bűncselekményekről szóló – tájékoztatók alapján készítjük el.  A leírt bűncselekmények egy bizonyos megyei településen történtek, de gyakorlatilag bárhol megtörténhettek volna.

1.

A Soproni Rendőrkapitányság folytat nyomozást az alábbi esetekben:

A Csík Ferenc uszoda, strand részén a 37 éves sértett övtáskáját a napozó ágya alá tette majd elment fürdeni. A fürdést követően körül belül 20 perc múlva visszament a napozóágyához és kereste az övtáskáját, de az már nem volt ott. A bűncselekménnyel okozott kára: 55.000,- Ft.

De nem járt jobban az a 23 éves férfi sem, aki a strand öltözőjének padján felejtette az övtáskáját. Mikor észlelte hiányát, már csak hűlt helyét találta. A bűncselekménnyel okozott kára: 80.000,- Ft.

Egy 18 éves fiatalember pedig a mobiltelefonját hagyta magára a törülközője alatt. A szemfüles tolvaj ezt kifigyelte és eltulajdonította, a felelőtlen fiatalembernek így : 45.000,- Ft. kárt okozott

 

Egy kellemes strandolásnak nagyon rossz vége lehet, amennyiben nem figyelünk kellőképpen értékeinkre. Alapszabály, hogy a strandra mindig csak az ott nélkülözhetetlen értékeinket és csak a strandoláshoz elengedhetetlenül szükséges összeget vigyük magunkkal. Lehetőleg értékeinket sohase hagyjuk őrizetlenül. A legtöbb strandon működik értékmegőrző, amelyet bizonyos letéti összegért tudunk igénybe venni.

 

2.

Újabb és újabb történeteket találnak ki a trükkös csalók!

Egy Kapuvár környéki kistelepülésen lévő családi ház udvarára azzal a történettel kéredzkedtek be, hogy elveszett kutyájukat keresik. Így az idős tulajdonos figyelmét elterelve, egyikük a lakásba bement és onnan a sértett pénztárcájából 19.000 Ft-ot tulajdonított el.

A 86 éves szintén Kapuvári RK illetékességi területéhez tartozó településen élő egyedül élő hölgy  családi házába magukat az Önkormányzat alkalmazottainak mondva bekéredzkedtek az elkövetők és a sértett figyelmét elterelve tulajdonították el a pénzét. A bűncselekménnyel okozott kár: 700.000 Ft.

 

A figyelem elterelése általában abból áll, hogy egy vagy két személy földmérés, gázvezeték, egyéb közmű fektetés, területhasznosítás, földvásárlás, házvásárlás, vadászles telepítés, munkagép elhelyezés, rosszvas, ingóság vásárlás indokával, vagy magukat az elektromos illetve gázművek alkalmazottjának kiadva, az udvar, kert félreeső részére, vagy a háztól távolabb csalja az ott lakót, lakókat, figyelmüket eltereli, miközben a házba társa besurran. A házban az elkövető átforgatja a szekrényeket, ágyneműtartókat, táskákat, kabátokat, értékeket keresve átkutatja a házat, majd a megtalált készpénzt, esetenként értékpapírokat, ékszereket eltulajdonítja és távozik a házból.

Előfordul, hogy a tolvajok magukat önkormányzati tisztségviselőnek, a nyugdíjbiztosító munkatársának kiadva –mondván segélyt, pénzt hoztak, annak sorszámát fel kell írni, adjon visszajárót- a házban a pénz rejtekhelyéhez küldik a sértettet, így tudva meg az otthon tartott készpénz helyét. Ezután elterelik a sértett figyelmét, és az általa korábban megmutatott rejtekhelyről ellopják a pénzt. 

A cselekmény elkövetéséhez pár perc elegendő és sokszor a kutatás nyomai is nehezen felfedezhetők.

Amennyiben gyanúsan viselkedő, vagy a fent részletezett indokkal érkező idegen személyekkel találkoznak, kérjük - amennyiben módjukban áll - az általuk használt gépkocsi rendszámát, színét, típusát jegyezzék fel, valamint azonnal értesítsék a Rendőrséget a 112, vagy a 107 segélyhívó telefonszámon.

 

3.

Egy Csorna környéki kistelepülésen ismeretlen elkövető a délelőtti órákban 77 éves egyedül élő  hölgy családi házába a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül bement, és az utcafrontra néző bal oldali szobájának szekrénysorában elhelyezett fekete színű női retikülből egy papírborítékból kb. 100.000 forintot,  illetve a mellette lévő dupla ajtós fa szekrény legalsó polcán lévő pénztárcából további 300.000 Ft készpénzt tulajdonított el. A sértett elmondta, hogy délelőtt átment a második szomszédjához, azonban a lakás hátsó bejárati ajtaját nem zárta be.

Győrben egy 84 éves hölgyhöz ment be az elkövető a záratlan bejárati ajtón, miközben ő otthon tartózkodott. A bűnöző 180 Euróval és 18.000 Ft-al és a hölgy személyes irataival lett gazdagabb.

Fontos, hogy ápoljuk szomszédainkkal a kapcsolatot, azonban ekkor se feledkezzünk meg arról, hogy a lakásunk, házunk minden ablakát, ajtaját illetve a kapunkat bezárjuk, ha elmegyünk otthonról. Még akkor is, ha „csak” a szomszédba megyünk. Ha otthon tartózkodunk, akkor sem tudunk mindig a bejárati ajtóra figyelni, ezért minden esetben tartsák zárva! A bűnözők kihasználják a gondatlanságot és könnyen eltulajdoníthatják értékeinket.

 

4.

Éttermekben, szórakozóhelyeken is könnyen felelőtlenné válhat valaki. Jól példázza ezt a következő néhány soproni eset.

31 éves fiatalember hagyta egy fogadóban az asztalon a pénztárcáját, melyet ismeretlen tettes eltulajdonított a benne lévő bankkártyával, üdülési csekkel és készpénzzel együtt. A bűncselekménnyel okozott lopási kár: 130.000,- Ft.

Egy borozóban pedig egy 17 éves hölgy hagyta felügyelet nélkül a táskáját, benne fényképezőgépével, szemüvegeivel, személyigazolványával, diákigazolványával, parfümjével és 2.000 Ft. Készpénzzel, melyekkel egy bűnöző lett gazdagabb. A bűncselekménnyel okozott kár: 49.000,- Ft.

 

De nem csak ők estek a szórakozóhelyeken dolgozgató tolvajok áldozatául mostanában. Számtalan női táska, mobiltelefon és pénztárca tulajdonosa átkozza felelőtlenségét azóta, hogy meglopták őket.

Egy kellemes, jó hangulatú ebéd vagy vacsora, esetleg iszogatás nagyon rossz hangulatúvá válhatott a fenti bűncselekmények sértettjeinek. A vendéglátó helyeken értékeinket mindig tartsuk szem előtt, ne tegyék ki egy asztal tetejére, ahonnan egy óvatlan pillanatban bárki elemelheti, ugyanakkor a szék karfájára akasztott táska sem az ideális megoldás. Táskáikat tartsák az ölükben, vagy a lábuknál az asztal alatt, ahol nem lehet könnyen hozzáférni. Ha elmennek az asztaltól, kérjék meg asztaltársukat, hogy vigyázzon az értékeikre, vagy vigyék magukkal. 

 

 

Kapcsolódó anyagok:

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. május