B?nmegel?zési hírlevél 2010. július
Szerző: Kovács Sándor r.alezredes osztályvezet? (07.21. 14:57)

Kapuvár környéki településen magát a Nyugdíjfolyósító Intézet munkatársának kiadva az elkövető bekéredzkedett a házba, majd az idős sértett figyelmét elterelve a lakásából 150. 000 Ft készpénzt tulajdonított el.

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2010. júliusi bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet a megyénkben dolgozó bűnmegelőzési munkatársaink által megküldött - az adott hónapra vonatkozó tipikus bűncselekményekről szóló – tájékoztatók alapján készítjük el.  A leírt bűncselekmények egy bizonyos megyei településen történtek, de gyakorlatilag bárhol megtörténhettek volna.

1.

A Soproni Rendőrkapitányság jogtalan elsajátítás vétségének megalapozott gyanúja miatt eljárás indított ismeretlen tettes ellen, aki egy Sopron környéki faluban a felelőtlen tulajdonos által nyitva hagyott személygépkocsiból eltulajdonította annak táskáját, a benne lévő irataival együtt.

De hasonló történt azzal a szintén felelőtlen tulajdonossal is, akinek Sopronban a Mc Donald’s parkolóból kivezető úton, a kinyílt ajtajú autójából kiesett táskáját tulajdonította el ismeretlen, a benne lévő iratokkal együtt.

Győrben a hivatalokat, irodákat fosztogatta egy középkorú őszes hajú, viszonylag jól öltözött férfi. A legkülönfélébb ürügyekkel jutott be és ott az irodahelyiségeket végigjárva általában a női táskákból eltulajdonította a pénztárcát és ezt követően sietve távozott az épületekből. Az elkövetőt végül kollégáink beazonosították és elfogták.

 

Úgy tűnik, nem lehet elégszer ismételni, hogy autónk, lakásunk, irodánk, stb. ajtóit, ablakait zárjuk be  még akkor is, ha csak pár percre szállunk ki a kocsiból, vagy csak egy percre lépünk ki a házból, vagy az irodából. Ezenfelül sohase hagyjuk személyes iratainkat, pénzünket és egyéb értékeinket a gépjárműben, főként ne az utastérben. Alkalmi tolvajok vannak és mindig is lesznek, ellenük legegyszerűbb módon a fenti óvintézkedések betartásával védekeznünk.

 

2.

De nem csak gépkocsijukat illetően viselkedhetnek ilyen felelőtlenül az emberek, mutatja egy csornai eset. A sértettnek az egyik boltban eltűnt pénztárcáját jogtalanul eltulajdonította ismeretlen tettes. A bűncselekménnyel okozott kár: 60.000 Ft.

 

A sértett figyelmetlenségéből okulva fordítsanak fokozott figyelmet a pénztárca biztonságba helyezésére. Kabátzsebből könnyen kiesik, és onnét könnyen eltulajdonítható. Főleg hölgyek figyelmébe ajánljuk, hogy nézegetés közben sehová ne tegyék le, valamint a táskájukat se hagyják őrizetlenül a bevásárlókocsiban, miközben pár sorral arrébb nézelődnek. 

 

3.

Érdekes és tanulságos történet, amely Csorna környéki faluban a közelmúltban történt, amikor is a családi ház nyitott konyha ajtaján keresztül - dolog elleni erőszak nélkül - bejutott a konyha helyiségbe az ismeretlen elkövető a feljelentés szerint és a padlószőnyeg alatt tárolt 20.000,- Ft kézpénzt eltulajdonította. Az eljárás során a bejelentőt tanúként hallgatták ki a kollégák, melynek során megállapítást nyert, hogy bejelentése téves volt, elfelejtette a sértett, hogy pénzét hova rakta, így az a bejelentést követően előkerült.

 

Sok esetben előfordul, hogy a „jó, és biztonságos”-nak tűnő helyre eldugott pénz helyét pár hét, hónap múlva magunk is elfelejtjük. Mielőtt rendőri intézkedést kér valaki, gondolja végig, hogy valóban bűncselekmény vagy a feledékenység áldozata lett-e. Érdekes, hogy havi rendszerességgel előfordul, hogy rémült gépkocsi tulajdonosok hívják a rendőrséget, hogy eltulajdonították az autójukat, majd később kiderül számukra, hogy gyakorlatilag pár utcával arrébb parkoltak, csak ezt elfelejtették…

 

4.

Nem csökken a trükkös csalók bűnözési kedve, amit jól mutat a következő két eset (sajnos több eset is történt a megyénkben az elmúlt időszak alatt, mint a lentebb leírtak):

Egy Kapuvár környéki kis településen magát a Nyugdíjfolyósító Intézet munkatársának kiadva az elkövető bekéredzkedett a házba, majd az idős sértett figyelmét elterelve a lakásából készpénzt tulajdonított el. A lopással okozott kár: 150. 000 Ft.

Kapuváron történt, hogy készpénz váltás ürügyén bement az idős sértett családi házába az elkövető, majd figyelmét elterelte, és az asztalon hagyott pénztárcákból készpénzt tulajdonított el. A bűncselekménnyel okozott kár: 420.000 Ft.

 

Az elkövető kihasználta a sértett idős korát, hiszékenységét, segítőkészségét. Mint májusban már írtuk, hogy nagyon fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk az idős emberek figyelmét ezekre a bűncselekményekre. Legyenek bizalmatlanok, ellenőrizzék, hogy az ismeretlen valóban az általa megjelölt hivataltól jött-e. Fontos ugyanakkor tudni, hogy a csalók által emlegetett hivatalok, cégek sohasem ilyen módon adnak vissza ügyfeleiknek pénzt!

 

Kapcsolódó anyagok:

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. május