B?nmegel?zési hírlevél
Szerző: Kovács Sándor r. alezredes (05.12. 17:05)

A csalók új történettel és módszerrel próbálkoztak Sopronban és Kapuváron!

A megyénkben lévő ház tulajdonosok közül napról-napra többen kénytelenek azzal szembesülni, hogy idegen járt a területükön, eltulajdonították a motoros- és elektromos kerti szerszámokat, illetve egyéb értékeket, élelmiszereket, italokat.

Táskalopás egy Csorna környéki kistelepülés vendéglátóipari egységében.

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2010. májusi bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet a megyénkben dolgozó bűnmegelőzési munkatársaink által megküldött - az adott hónapra vonatkozó tipikus bűncselekményekről szóló – tájékoztatók alapján készítjük el.  A leírt bűncselekmények egy bizonyos megyei településen történtek, de gyakorlatilag bárhol megtörténhettek volna.

 

1.

A csalók új történettel és módszerrel próbálkoztak Sopronban és Kapuváron! Sajnos több esetben is sikerrel jártak, minden esetben idős embereket tévesztettek meg és csalták el tőlük a több százezer forintnyi megtakarított pénzüket. A történetek közös eleme a következő: a sértettet az otthoni vezetékes telefonján több alkalommal unokája keresztnevén, vagy egy ismerőse nevén bemutatkozva felhívta egy személy, hogy Ausztriába karambolozott és szüksége van 800.000,-Ft-ra (más esetben nem mondott összeget). A telefonáló elmondta azt is, hogy az általa kért összegért egy taxis barátja fog érkezni. Sajnos elhitték a történetet és amikor megérkezett az ismeretlen taxis, a sértettek át is adták neki a pénzt. Ez az összeg 100.000 Ft-tól 1.500.000 Ft-ig terjed, attól függően, hogy mennyi pénzzel rendelkeztek az áldozatok.

 

A trükkös csalás egy visszatérő jelenség, időről-dőre felüti a fejét hasonlóan az influenza vírushoz, az elkövetői módszer valamennyire módosul, de lényegében nem változik. A sértetti oldal az ilyen bűncselekményeknél általában az idős emberek, akiket az elkövető könnyen rá tud szedni, hölgyek esetében kihasználja az ő természetes aggódásukat, anyai ösztönüket. Továbbá az idős emberekről viszonylag könnyű olyan személyes jellegű részinformációkat szerezni - mert szeretnek önmagukról és családtagjaikról beszélni pl. az orvosi rendelőben, buszmegállókban - amelyből az elkövető bizalmas információkhoz juthat. Nagyon fontos, hogy felhívjuk az idős emberek figyelmét ezekre a bűncselekmények. Ha telefonon keresik őket és pénzt kérnek, elengedhetetlenül fontosnak tartjuk, hogy leellenőrizzék az ilyen telefonhívások valódiságát, győződjenek meg arról, hogy valóban az a személy hívja őket, akinek az elkövető kiadja magát. Ezt a lehető legkönnyebben úgy tehetik meg, ha visszahívják azt a rokonukat, ismerősüket, akinek a hívó kiadhatja magát. Megoldás lehet az is, ha feltesznek egy személyes kérdést, amelyről tudják, hogy csak az a bizonyos személy tudja rá a választ. Alapszabály, hogy pénzt semmi esetre se adjanak át idegennek! Amennyiben elkerülhetetlen, hogy pénz keljen átadni valamilyen okból kifolyólag, akkor lehetőleg csak közös ismerősnek adjanak át, illetve minden esetben kérjenek róla átvételi elismervényt.

 

2.

Szerencsésen végződött annak az idős soproni férfinak a kalandja egy zsebtolvajjal, akit a közelmúltban lopott meg egy fiatal hölgy egy áruház előtt. Miután a hölgy az urat valami ürüggyel megszólította, beszélgetés közben kabátjának jobb zsebéből észrevétlenül eltulajdonította pénztárcáját, majd ezt követően sietősen távozott. Szerencsére a bácsi hamar észrevette, hogy hiányzik a pénztárcája a benne lévő pénzével és az elkövetőről is jó személyleírást tudott adni, így a járőrök hamarosan a közeli piac területén ellenőrzés alá vonták, majd bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt a kapitányság fogdájára előállították.

 

Fontos tudni, hogy a zsebtolvajok elsősorban tömegben szeretnek „dolgozni”, azonban mint a fenti példa is mutatja bármilyen ürüggyel leszólítják a gyanútlan embert és figyelmét elterelve meglopják. Figyeljenek arra, hogy a kézitáskájuk mindig zárva legyen és azt a hónuk alá szorítva hordják. Ha idegen megszólítja Önöket, legyenek bizalmatlanok, ne engedjék, hogy túl közel lépjenek Önökhöz. Bankkártyájukat soha ne tartsák annak PIN kódja mellett. Ha úgy érzi hogy meglopták, azonnal értesítse a rendőrséget!

 

3.

A megyénkben lévő hétvégi ház tulajdonosok közül napról-napra többen kénytelenek azzal szembesülni, hogy idegen járt a területükön, a házikójukat, vagy a melléképületet feltörték és azokból eltulajdonították a motoros- és elektromos kerti szerszámokat, illetve egyéb értékeket. Nem ritka az sem, amikor az ott tárolt élelmiszereket, italokat is elviszik, vagy szemmel láthatóan a helyszínen elfogyasztják.

 

A hétvégi házakra specializált bűnözők tudják, hogy a tulajdonosok ritkán – főként hétvégén – tartózkodnak a telkükön, illetve számottevő vagyonvédelmi eszközre sem kell számítaniuk. Célszerűnek tartjuk, ha a tulajdonosok nem tárolnak jelentősebb értéket a hétvégi házaikban. Amennyiben a kertek környékén szemlélődő idegent látnak, mindenképpen legyenek bizalmatlanok, a gépjárművük rendszámát pedig minden esetben jegyezzék fel. Sokat segíthet az is, ha a környékbeli telektulajdonosokkal jó kapcsolatot alakítanak ki és felváltva ellenőrzik a területeiket, ügyelnek a szomszédságra is.

 

4.

Bár Csorna környéki kistelepülésen történt, de gyakorlatilag bármely településen megtörténhetett volna a következő eset, melynek szenvedő alanya egy fiatal hölgy volt. Hétvégi szórakozás alkalmával a vendéglátóipari egység egy asztalán kabátokkal letakarva őrizetlenül hagyta táskáját a benne lévő mobiltelefonjaival, irataival. Legközelebb akkor ellenőrizte a táska meglétét, amikor távozni akart – hajnalban – azonban már csak a hűlt helyét találta. A bűncselekményt senki nem látta, a félhomály, a füst miatt, illetve nagyon sokan tartózkodtak a helységben és egy külső szemlélő számára eldönthetetlen, hogy egy asztalnál valaki a saját, vagy más táskájában keresgél. A hölgy számára a lopással okozott kár 62.000 Ft volt.

 

Az ilyen helyzeteket úgy lehet megelőzni, hogy szórakozóhelyre csak olyan holmit vigyenek magukkal, amire feltétlenül szükségük lehet. Az értékeiket azonban soha ne hagyják felügyelet nélkül!

 

Győr, 2010. május 12.

 

                                                                                  Tisztelettel:

 

Kovács Sándor r. alezredes

osztályvezető