Alapítványként támogatnák a diákokat
Szerző: Turbók Attila (04.30. 18:13)

Rábaköz - Erejükhöz mérten támogatják helyi diákjaikat a rábaközi települések. Az országos Bursa Hungarica-programon felül Kapuváron a Sedes Sapientiae támogatási rendszert működtetik, Rábakecölben pedig tanévkezdési támogatást adnak.

A Rábaköz településein általában szociális alapon támogatják a helyi diákokat, melynek az országos szintű Bursa Hungarica pályázati rendszer ad keretet. Az önkormányzatok azonban erejükhöz mérten más módon is segítik a helyben lakó diákjaik tanulmányait.

– Öt évvel ezelőtt a jelenlegi polgármesterrel együtt határoztuk el annak a diáktámogatási rendszernek a bevezetését, melyet napjainkban Sedes Sapientiae pályázati rendszerként ismernek a kapuvári diákok – mondta el lapunknak Pintér Gábor önkormányzati képviselő.

A támogatási rendszerben évente öt középiskolai és öt felsőfokú
tanulmányokat végző, helybeli diákot támogat a város. A támogatás összege fejenként húszezer forint évenként, ám a képviselő hozzátette, egy-egy hallga-tó akár többször is jelentkezhet a támogatási formára. A Sedes Sapientiae támogatások odaítéléséről a képviselő-testület szakbizottsága dönt. Pintér Gábor elmondta, a támogatás feltételei nem merülnek ki a jó tanulmányi eredményekben. Fontos, hogy a pályázó szerepeljen a város kulturális vagy sportéletében is. A Sedes Sapientiae támogatási rendszerét átszervezik.

A legutóbbi kapuvári Sedes Sapientiae díjazottjai.
A legutóbbi kapuvári Sedes Sapientiae díjazottjai.

A későbbiekben alapít- ványi formában képzelik el a diákok támogatását, megkönnyítve az esetleges adományozók helyzetét is.

Az országos Bursa Hungarica-program keretében tavaly közel 760 ezer forintot fizetett ki ilyen célra a kapuvári önkormányzat. Ez a támogatási forma szociális alapon működik.

A beledi önkormányzat például tíz hónapon át tizenöt helybéli hallgatót támogat tanulmányai során. – Az elmúlt évben önkormányzatunk 560 ezer forintot áldozott erre – közölte Tompáné Balogh Mária polgármester.

A Bursa Hungarica keretében évente közel 800 ezer forintot fizet ki a rábakecöli önkormányzat harminc helybéli főiskolásnak. A diákok támogatása azonban itt nem ér véget, a kecöli községháza minden évben egyszeri tanévkezdési támogatást nyújt a helybéli tanulóknak. A Rábakecölben lakó ötvenhárom középiskolás fejenként nyolcezer forintot, az általános iskolát kezdő negyvenhat kisdiák összesen közel 260 ezer forintot kapott. Tuba Erik polgármester elmondta, beléptek az úgynevezett Arany János-programba is, melynek keretében három helybéli tanuló fejenként 50 ezer forintos éves támogatásban részesült a helyi önkormányzat részéről.


Késve utalják

Technikai okokból mintegy három-négy hetes késéssel utalják a felsőoktatási Bursa Hungarica-ösztöndíjakat. A Bursa Hungarica többszintű támogatási rendszer, amelynek pénzügyi fedezetét a pályázó állandó lakhelye szerint illetékes települési önkormányzat – esetleges megyei önkormányzati kiegészítéssel –, illetve az önkormányzati támogatással megegyező összegig az oktatási tárca biztosítja.